Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

By using our website, you agree to the use of our cookies.
Voorbeschouwing Olympische triathlon (door Kathleen Smet)
Nieuws

Voorbeschouwing Olympische triathlon (door Kathleen Smet)

olympic-rings-cool2.jpgOver 2 dagen is het zo ver. In Peking wordt gestreden voor de titel van Olympische triatleet en triatlete. Onze landgenote Kathleen Smet stond 2 keer aan de start van zo’n Olympische triathlon. In 2000 in Sydney finishte ze als 16e, in Athene 2004 greep ze, na een verbluffend sterk fietsnummer, met een 4e plaats net naast de medailles.

Kathleen, intussen gestopt met triathlon, volgt de internationale OD triathlon nog op de voet en schreef deze voorbschouwing.

De Olympische Spelen zijn nu al een dikke week aan de gang en dus zo goed als halverwege. Stilletjes aan maken ook de triatleten zich op voor hun Olympische race.

De startplaatsen (55 mannen en 55 vrouwen) en -nummers zijn al even verdeeld. Zaterdag kunnen de atleten ook hun plaats kiezen op het ‘startpontoon’. De atleet met de hoogste ranking mag eerst een keuze maken, gevolgd door de 2de, enz. Zodra deze startplaatsen zijn toegekend worden deze op de website van de Internationale Triatlon Unie (www.triathlon.org ) gepubliceerd.

Sinds donderdag kunnen de atleten ook trainen op het Olympische parcours maar gezien er de voorbije 3 jaren steeds een wereldbeker op dit circuit georganiseerd werd kent bijna elke atleet het parcours al goed.

De wedstrijd vindt plaats in en rond het Shisanling reservoir in het Changping district, op ca. 30 minuten rijden van het Olympisch dorp. Er is in de ‘grandstand’, met uitzicht op alle disciplines, plaats voor 10000 toeschouwers. Ook naast het fiets- en loopparcours worden heel wat supporters verwacht.

Het zwemmen wordt afgelegd in één ronde van 1500m, waardoor het voor de atleten iets minder een robbetje vechten wordt bij de eerste boei. De watertemperatuur bedraagt zo’n 28° C, dus zeker geen wetsuits. Daarna volgen 6 fiets- en 4 loopronden. In het fietsen zit er in elke ronde een helling van 15-16%. En ook het lopen is golvend. Neem daarbij de weersomstandigheden (warm, vochtig) en dan beseft men dat het een zware wedstrijd gaat worden en dat sowieso de beste atleet zal winnen.

De vrouwen bijten nu maandag 18 augustus (4u Belgische tijd) de spits af. Hier wordt een tweestrijd verwacht tussen de Australische Emma Snowsill en de Portugese Vanessa Fernandes. Dit jaar won Snowsill alle duels. Vorig jaar won Fernandes het WK. Snowsill zelf is ook al 3-voudig wereldkampioene (’03,’05,’06), terwijl Fernandes reeds 20 wereldbekerwedstrijden winnend kon afsluiten, een record. Ook het test-event van Peking won Fernandes vorig jaar voor Snowsill. Voor Fernandes is het de 2de deelname aan de Olympische Spelen (ze werd 8ste in 2004 als jongste deelneemster), voor Snowsill is het de 1ste keer dat ze deelneemt aan de hoogmis van de (kwart)triatlon. Daarnaast is het uitkijken naar o.a. Heen Tucker (GBR, Wereldkampioene ’08), Laura Bennett (USA, 3de op Wereldbeker Peking ’07) en Emma Moffat (AUS). Van de top 8 van de vorige Spelen nemen er ook nu nog een aantal deel, zijnde Kate Allen (AUT, 1ste), Nadia Cortassa (ITA, 5de), Anna Burgos (ESP, 7de) en Vanessa Fernandes (POR, 8ste). Leuk detail: Burgos is met 40 jaar en 7 maanden de oudste deelneemster, Holi Avil (GBR en reeds 2x op een wereldbekerpodium dit jaar) is de jongste met haar 18 jaar en 4 maanden. Helaas hebben er zich geen Belgische dames geplaatst voor deze wedstrijd.

Bij de Heren, die één dag na de dames op hetzelfde uur hun wedstrijd afleggen, is de Spanjaard Javier Gomez de grote favoriet. Hij is regerend wereldkampioen en won vorig jaar in Peking het test-event. Hij zal desalniettemin een vette kluif hebben aan o.a. Bevan Doherty (NZL, 2de op de vorige Olympische Spelen), Fred Belaubre (FRA, Europees kampioen ’08 en 1ste in Peking in ’06), Simon Witfield (CAN, Olympisch kampioen van ’00) en Sven Riederer (3de op de OS in Athene). Sowieso ligt het deelnemersveld bij de heren dichter bij elkaar en zijn er naast de genoemde atleten nog vele kanshebbers op een Olympische medaille. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen wordt de strijd bijzonder spannend en zullen het details zijn die het verschil zullen maken tussen winst en verlies. Zie maar naar de resultaten van de vorige 2 Olympische Spelen, waar goud, zilver en brons werden beslecht in een beklijvend sprintduel.

Bij de heren heeft België wel 2 atleten die de arena intrekken: Peter Croes en Axel Zeebroek. Waar kunnen zij in deze titanenstrijd eindigen? Veel zal daarbij vanzelfsprekend afhangen van de zwemprestaties. Axel is gewoonlijk net iets beter in die discipline dan Peter, terwijl Peter de betere loper is. Helaas loopt de wereldtop nog iets sneller. Indien ze een prestatie van minimaal top 16 willen halen, dan moeten ze iets proberen in het fietsen. Het parcours leent zich daar in elk geval toe. En hulp kunnen ze daarbij ook krijgen van andere gepatenteerde aanvallers op de fiets zoals Marko Albert (EST), Olivier Marceau (SWI), Emilio D’Aquino (ITA) en Kris Gemell (NZL). En dat zo’n aanval kans op slagen heeft bewijst Athene waar 6 atleten zijn weggereden en -gebleven.

Wil je de triatlon ‘live’ zien, dan moet je dus vroeg opstaan (4u). Afstemmen kan daarvoor o.a. op www.triathlon.org of op de BBC of op de Duitse TV-zender. Heel misschien zendt ook de VRT enkele live flashes uit. ’s Avonds er zeker een samenvatting op ‘Studio Olympia’.