Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

Beke moet betalen na deels ongegronde klacht

In de rechtszaak van triatleet Rutger Beke tegen het WADA (World Anti-Doping Agency) en de antidopinglaboratoria van Gent en Keulen is het tot een uitspraak gekomen. De Gentse rechtbank van Eerste Aanleg heeft geoordeeld dat de klacht van Rutger Beke deels ongegrond is. De triatleet moet ongeveer 14.500 euro betalen.

De hele zaak draaide rond de schorsing die Beke opliep nadat hij tijdens de Zwintriatlon van 2004 positief teste op EPO. In augustus 2005 werd Beke door de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap vrijgesproken.

Beke diende daarop klacht in tegen de labo’s in Gent en Keulen en hun diensthoofden Frans Delbeke en Wilhelm Schanzer en eiste een schadevergoeding van 185.000 euro. Die schade-eis wordt nu ongegrond verklaard. Daardoor moet Beke drie maal 6.666 euro gerechtskosten betalen aan Schanzer, de Gentse universiteit en de Sporthogeschool van Keulen, de respectievelijke verantwoordelijken van de antidopinglaboratoria. 

De rechter oordeelde dat de klacht van Beke ongegrond was omdat het WADA gebrekkig communiceerde naar de dopinglaboratoria toe. Beke krijgt wel een morele schadevergoeding van 2.500 euro. Het WADA moet Beke ook 3.000 euro gerechtskosten betalen, omdat de tegenklacht tegen Beke ongegrond verklaard werd. Beke verliest dus in totaal 14.500 euro.

Beke en zijn advocaten waren niet aanwezig op de uitspraak. Het is dan ook niet bekend of ze in beroep gaan tegen het vonnis.