Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

Rutger Beke derde in Hawaii

Ondanks, of misschien wel dankzij, een tijdsstraf van vier minuten pakte Rutger Beke in het Ironman wereldkampioenschap in Hawaii een schitterende derde plaats. Hij was daarmee de enige van de vijf top-tien Belgen die de verwachtingen kon invullen. Bert Jammaer gaf na een slechte zwembeurt na 70 km fietsen mentaal leeg op. Luc Van Lierde zwom wel sterk, maar kreeg een stevige tik in het laatste fietsgedeelte en gaf er de brui aan in de laatste wissel. Frederik van Lierde leek lang op een mooie prestatie af te stevenen, maar betaalde tijdens het lopen nog leergeld in zijn eerste IM Hawaii. Marino Vanhoenacker had geen topdag in het zwemmen en het fietsen, maar zette op karakter nog door in het lopen en werd 22ste.

Rutger kreeg voor stayeren een tijdstraf van vier minuten, maar vond daarin blijkbaar de motivatie om verder naar voor op te rukken. Pas in de afsluitende marathon rukte hij helemaal naar voor op. Ondertussen was winnaar Craig Alexander al te ver weggelopen. Ook de sterke Spanjaard Eneko Llanos hield nog net 33 seconden over om Rutger af te houden voor de 2de plaats. Voor Beke een knap resultaat, al zal de volgens hem onterechte straftijd mogelijk later toch nog tot ontgoocheling leiden.

"Ik ben langs de ene kant ontgoocheld, maar langs de andere kant ook fier op mijn doorzettingsvermogen na die onterechte straf. Die liep ik op terwijl ik samen met Ronnie Schildknecht aan het achtervolgen was. Ronnie ging een tragere atleet voorbij. Ik sloot bij hem aan en kreeg nadien een straf wegens draften bij Ronnie. Totaal onterecht en frustrerend, omdat je niet alleen vier minuten in de strafbox moet doorbrengen, maar je verliest ook nog eens tijd met er binnen te rijden en daarna moet je weer in het ritme komen. Maar het gaf me wel voldoende mentale kracht om terug te vechten, al was de marathon moordend", vertelde Rutger aan Dirk Gerlo op Radio 1. Hij deed 8u21’23 over de 3,8 km zwemmen (54’44), 180 km fietsen (4u34’44) en 42 km lopen (2u47’49).

Deze dertigste editie van de Ironman Hawaii kende voldoende spanning. Na een sterk zwemnummer van Benjamin Sanson, Andy Potts en Pete Jacobs (en een knappe vijfde zwemtijd van Luc van Lierde), nam Torbjorn "Thunderbear" Sindballe over tijdens het fietsen, samen met Chris Lieto. Ook Norman Stadler rukte tijdens het fietsen op en hij had al snel Sindballe te pakken tijdens de afsluitende marathon. Na Sindballe en Stadler werd Eneko Llanos de derde leider in de marathon, maar een sterk lopende Craig Alexander liet er geen twijfel over bestaan. Hij liet Llanos ter plaatse en liep oververdiend naar zijn eerste zege op Kona.

Marino Vanhoenacker was tweede Belg. Hij rukte na een moeilijk zwemnummer en een minder fietsproef van de 25ste plaats op naar de 14de. Uiteindelijk werd hij 22ste. Tot in Hawi ging het goed, maar na het keerpunt kreeg hij een enorme dip. In de marathon vertrok hij heel snel, maar in Energy Lab kreeg hij een nieuwe patat en moest hij zelfs even wandelen. Het was volgens hem zo’n Hawaii zoals hij eerder al had gekend, misschien met iets te zware omstandigheden voor de Bink.

Als derde Belg finishte Loic Helin op de 43ste plaats.

Bij de dames won sterke dame Chrissie Wellington voor het tweede jaar op rij. Ze ging al vrij snel in het fietsen aan de leiding. Door een lekke band verloor ze heel veel tijd, maar ze maakte in het tweede deel meer dan vier minuten goed en liep zelfs nog uit op haar concurrentes. In een moordend looptempo haalde ze nog heel wat mannen in. Yvonne van Vlerken had erg veel achterstand na het zwemmen, maar kwam in het fietsen terug tot op vijf minuten. In het lopen ging ze naar een knappe tweede plaats in haar eerste Ironman Hawaii. Sandra Wallenhorst werd derde.

Wim van de Wielle was de beste Belgische age grouper. Hij werd in 9u18’34 negende in de age group M30. Michael Dewilde werd knap vijfde bij de M25 in 9u20’11. Iets verderop finishten Thierry Verbinnen en Frederik Sleutel

Straks brengen we verdere updates. Uitkijken is het nog naar Inge Vancauwenberghe. Zij liep allebei aan de leiding in hun age group. Alain Vervoort was na het fietsen derde bij de heren 40.