Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Cranckstel voor wie meer wil
Gear

Cranckstel voor wie meer wil

Een fietsonderdeel waar je normaalgezien minder aandacht aan besteedt is het crackstel. Wie een complete fiets koopt, krijgt het cranckstel van de gemonteerde groep of een bijpassend exemplaar bijgeleverd, wie een complete groep koopt, heeft meteen het standaard crankstel mee.

Dubbel, compact of triple is dan ook de vraag die de meesten bezig houdt. En waarom zou je aan een crankstel uitgeven wat een ander aan een halve (of zelfs complete) fiets betaalt?

 Look en Zipp geloven het antwoord te kennen…

vuma_quad.gifZipp presenteerde tijdens Bikemotion de nieuwe versie van zijn Vuma Quad-crankstel. Met een prijskaartje van € 995 bezwaarlijk een koopje te noemen.

Wat maakt dit crankstel dan zo bijzonder?

Eerst en vooral is het erg licht: 580 gram (inclusief bottom bracket) in de 50/34-uitvoering. Daarnaast kan je, behalve deze compact-montage, kan je op dit cranckstel ook een klassieker 50/39 monteren, iets wat op andere compact-crankstellen veelal niet kan. En als laatste reden wijzen ze bij Zipp zelf op het hoge bling-bling-gehalte van dit superstijve cranckstel. Je fiets krijgt er meteen een geheel ander cachet door.

De Vuma Quad is er zowel in BSA als Italiaanse draad en met cranklengters van 170, 172,5, 175 en 180 mm.

Look pakte dan weer uit met de Monobloc Carbon. Een crankstel dat naar believen kan meegeleverd worden met Look frames.

look_zed.jpgDit crankstel is dan weer opvallend door de dubbele rij gaten op de armen van het carbon trapstel.

Die dubbele rij gaten maakt het mogelijk om zowel compact-kettingbladen (steek 110 mm) tls klassieke kettingbladen (steek 130 mm) te monteren. Je kan dus probleemloos kiezen voor eender welke vertanding gaan de van 34 tot 54 tanden.

Crankstel en as zijn uit één stuk vervaardigd. Vandaar de naam monobloc. Het geheel weegt een verbluffende 380 gram. Echt nieuw is deze constructie niet, want het principe werd eerder al in de cranckstellen van BMX-fietsjes toegepast. Dit is echter de eerste uitvoering voor racefietsen.

Voor de montage is een oversized bottom bracket nodig waar crank en as doorgeschoven kunnen worden.

Het Look-crankstel is eveneens superstijf en heeft, net als de Vuma Quad een exclusieve uitstraling. Goedkoop is het echter niet, want het crankstel wisselt van eigenaar voor een prijs die rond de €1.000 schommelt.

Niet voor iedereen weggelegd, met andere woorden…