Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

Let toch op…

Het stond te lezen op de regionale bladzijden van een aantal kranten: Tijdens de Blankenbergse Strand- en Duinenrace kwam zondag een deelnemer zwaar ten val. De deelnemer, Zeebruggeling Johnny Calleeuw, werd na die val met een schedeltrauma afgevoerd.

Een banaal sportongeval? Toch niet helemaal…

Misschien eerst de feiten: rond 13.30uur waren de deelnemers aan hun laatste ronde bezig toen Calleeuw met nog wat andere rijders uit de duinen kwam gereden en de eindsprint inzette. Op dat ogenblik stak een man de straat over.

,Die persoon, de vader van een andere deelnemer, werd door de seinwachters drie keer verwittigd dat hij het parcours niet op mocht. Ondanks die waarschuwingen is hij toch over de omheining gekropen’, vertelde organisator Geert Bernaerdt naderhand.

Calleeuw kon de man niet meer ontwijken. Het kwam tot een aanrijding, waarbij de mountainbiker zwaar ten val kwam. Bij de val brak de fietshelm en Calleeuw werd met een schedeltrauma overgebracht naar het ziekenhuis van Blankenberge. Omdat zijn toestand kritiek was, werd Calleeuw met de Mug-helikopter overgebracht naar het AZ Sint-Jan in Brugge. Ook de toeschouwer die het ongeval veroorzaakte, liep verwondingen op. 

Het ongeval maakt twee dingen pijnlijk duidelijk.

Ten eerste: draag als fietser (of je nu mountainbiket of met je racer op pad bent) steeds een helm. Zelf tikken we deze bijdrage met één hand na een val tijdens een fietstraining het voorbije weekend. Een helm wist erger te voorkomen.
Tijdens wedstrijden dragen we allemaal de verplichte helm, maar wanneer het om trainingsritjes of gewoon even losrijden gaat, willen velen die helm nog al eens vergeten. Da’s dom. Dat een ploeg als het Nederlandse Rabobank net die helmplicht in zijn interne reglement heeft opgenomen ( € 1.000 bij een eerste overtreding en oplopend tot € 10.000 voor een derde of volgende overtreding) mag dan belachelijk klinken, het toont het belang van een helm aan.

En ten tweede: zorg als organisator voor voldoende seingevers. In het geval van de de Blankenbergse Strand- en Duinenrace waren die er, maar de feiten bewijzen dat het zelfs dan nog fout kan lopen.

Omstanders en sympathisanten dragen in deze ook hun loodzwareverantwoordelijkheid.Opmerkingen van seingevers dienen niet om je de kans op het nemen van een goede foto of het uizicht om je held te ontnemen. Nee, zeworden gegeven in het belang van jouw veiligheid én dievan de atleten. Handel er dan ook naar.

Overigens: vergeet niet om je helm na een stevige val weg te werpen. De kans op interne (en dus met het blote oog onzichtbare) schade is niet ondenkbeeldig.Vervangen beperkt het risico bij toekomstige vallen…

De toestand van Johnny Calleeuw is, volgens de laatste berichten, inmiddels stabiel. De redactie wenst hem een spoedig herstel toe.