Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
getest: Keymaze 500
Gear

getest: Keymaze 500

keymaze_500.jpgWie wil weten welke afstand hij of zij precies gelopen heeft en toch ook eens van de vaste trainingsroutes wil afwijken, komt al snel in de problemen. Op nieuwe wegen ken je de afstanden niet,  stappentellers en footpods hebben de vervelende eigenschap dat ze op heuvelachtig terrein al snel ontbetrouwbaar worden en gps is duur.

Tenminste, dat was tot voor kort de situatie. Sinds enkele maanden heeft sportwarenhuisketen Decathlon immers drie modellen in de rekken liggen die, geheel in de bedrijfsfilosofie, als erg betaalbaar gecatalogeerd kunnen worden: de Keymaze 300, 500 en 700. Maar wat is zo’n ding nu waard en wat kan je er mee? Een test.

De Keymaze wordt door Decathlon-merk Geonaute (het merk waar alle technische zaken onder vallen) op de markt gebracht. De drie modellen (300, 500 en 700) richten zich op de trekker, de wandelaar en de actieve multisporter.

De Keymaze 300 lijkt uiterlijk sterk op de Garmin Forerunner en is de eenvoudigste uit de reeks. Het grootste verschil met de Garmin-toestellen is dat alle Keymaze-versies zijn uitgerust met een SirfStar III-antenne, die garant staat voor een snelle en stabiele ontvangst. 

De basis functies van elke GPS zijn aanwezig: opslaan en navigeren naar waypoints en de mogelijkheid om terug te keren naar het begin van de route. In beide gevallen wordt een kompas getoond en de rikeymaze_300.jpgchting. Na afloop van je training kan je de gegevens van de Keymaze naar je pc overbrengen en bekijken via het (te downloaden) programma of Google Earth. Het is echter niet mogelijk om vooraf routes voor te bereiden en dieop de Keymaze 300 op te laden. Naar onze mening meteen het belangrijkste tekort. Voor een prijs van € 99,90 kan echter bezwaarlijk het onmogelijke worden verwacht.

De Keymaze 500 (€129,90) en 700 (€179,90) hebben die functie wel. Beide toestellen verschillen uiterlijk enkel door de kleir van de rand rond het display. Belangrijker is dat de 700 met een hartslagmeterfunctie is uitgerust, de 500 heeft die functie niet.

Om hartslagmeting was het ons niet te doen, om het meten van afstand en snelheid wel. Meteen de reden waarom wij voor deze test voor de Keymaze 500 kozen.

in de doos

In de doos zit naast de Keymaze 500 een USB kabel met een dubbele functie: het opladen van de GPS via de PC en de data uitwisseling. Verder een eenvoudige bevestigingsbeugel voor de keymaze aan een fietsstuur die we van de meeste hartslagmeters kennen en een klitenbandbevestiging voor wie het polshorlogebandje niet ziet zitten.

Naar een handleiding is het vruchteloos zoeken tot we op de zijkant van de doos lezen dat de handleiding op de website www.geonaut.com kunnen worden gevonden.

Surfen dan maar. We vrezen even het ergste, maar op de website is een Nederlandstalige handleiding te vinden (http://notices.geonaute.com/NL/notice.php?idlangue=5&nomproduit=GPS%20Keymaze%20500&langue=FR). Daar lezen we dat we, voor we aan de slag gaan eerst de drivers (XP en Vista) en de software dienen te downloaden en te installeren. Wie met Vista aan de slag gaat, kan de compabiliteitsmodus op XP moeten zetten. Goed om weten.

Wie dat wil kan de handleiding in delen printen. Een pdf-versie ontbreekt, dus wie die wil zal die zelf moeten aanmaken met een pdf-printer. De illustraties, grafieken en tabellen in de handleiding zijn van redelijke kwaliteit. Moeilijker zaken worden door middel van youtube-filmpjes (Franstalig!) uitgelegd. Dat alles maakt het hele opzet behoorlijk idiot-proof.

aan de slag

Eens de drivers en de software geïnstalleerd zijn en het horloge opgeladen, kan je aan de slag. Het horloge zelf heeft een lithium-batterij met een levensduur van 25 uur. Bij het sporten wordt die levenduur ingekort tot 11 uur. Meer dan voldoende dus. De batterij kan enkel worden opgeladen via de PC met de meegeleverde USB kabel. Een netadaptor wordt helaas niet meegeleverd. De batterij van het horloge kan evenmin door de gebruiker worden vervangen. Batterij stuk betekent wellicht wegwerpen. Maar voor die prijs kan dat wel.

Behalve de klassieke GPS-functies (zie hoger) meet het horloge snelheid, tempo, afstand, hoogteverschillen en percentages tijdens het beoefenen van de sport waarvoor het horloge is ingesteld. Ook het instellen van tijd- en afstandalarmen behoort tot de mogelijkheden. Opslaan van rondegegevens kan echter niet. Wat je wel kan iinstellen is een signaal bij een vooraf ingestelde afstand, maar de tijd per afstand wordt niet weergegeven. De Keymaze 700 zou die functie volgens de handleiding wel hebben.

Om het horloge op zijn betrouwbaarheid te testen, namen we het mee in de auto. Lucie TomTom toont ons onder het rijden immers de actuele snelheid. Benieuwd of de Keymaze ons hetzelfde vertelt… Inderdaad. Vlak, heuvelig, bochtig, glooiend. Het maakt niet uit. De snelheid die de Keymaze ons doorgeeft, blijkt overeen te komen met die van Lucie. Wel valt het ons op dat het horloge nooit de snelheid “0” aangeeft. In de handleiding lezen we nadien: ,,Ook is het belangrijk om te weten dat de Keymaze nooit een snelheid van nul aan zal geven, ook al staat men stil: dit is normaal, aangezien de gebruiker op het moment dat er een meting plaatsvindt (door het apparaat) zich steeds net op een iets andere positie bevindt“. Goed om weten.

gebruik

keymaze.jpgWie het horloge wil gebruiken tijdens een training, legt het ding het beste even buiten voor je start. Schakel het toestel in en ga dan je schoenen zoeken. Tegen de tijd dat je terugkomt, heeft het apparaat het vereiste aantal satellieten (minimaal 4) gevonden en wordt de timer weergegeven.

De Keymaze zelf is een behoorlijk uit de kluiten gewassen horloge. Qua grootte is het te vergelijken met de HAC5 van CycloSport. Het gewicht ligt rond de 100gr. Dat valt mee. De gps-antenne zit onderaan, waardoor die bij het lopen naar boven wijst, wat de ontvangst bevordert.

Links en rechts heeft het toestel drie bedieningstoetsen. De middelste toetsen zijn langs beide zijden iets meer verzonken, wat een makkelijke bediening soms in de weg staat.

We testten het toestel tijdens een aantal looptrainingen aan de kust, in de polders en in de Ardennen. Daarbij maakten we telkens gebruik van het afstand/tijd-scherm. Om het display beter afleesbaar te maken kan in te donker de achtergrondverlichting worden ingeschakeld.

Bij het gebruik van twee velden worden deze groot weergegeven en zijn zeer goed afleesbaar tijdens de training. Enkel in de Ardennen gebruikten we een scherm met 4 velden, om hoogte en stijg- en daalsnelheid te zien. Daarmee staat meteen veel info op het scherm, maar alles blijft overzichtelijk.

Direct na de traning kunnen de gegevens worden opgeslagen in het horloge, dat geheugen genoeg heeft voor 100 trainingen. Wie het met andere woorden meeneemt op trainingstage, kan gerust zonder pc op weg, tenminste, wanneer hij of zij over een netstroom USB-adapter beschikt.

De trackback-functie gebruikten we tot nu toe niet. Over het navigeren met de Keymaze volgt binnenkort immers meer wanneer we ons op een voorbereide route door het toestel willen laten leiden.

Na afloop van de trainingssessies koppelden we de Keymaze aan de pc en haalden via het programma de data binnen. Elk van de gelopen routes konden we nadien via GoogleEarth op een satellietbeeld of een stratenplan laten weergeven. Best leuk en interessant voor wie zijn trainingsrondjes blog-gewijs met de wereld wil delen.

conclusie

Voor wie op vreemd terrein zijn afstand en snelheid wil kennen, is de Keymaze een aanrader. Het toestel is net zoals de ForeRunners van Garmin niet bedoeld voor de veeleisende gps-adept, maar biedt dezelfde trainingsmogelijkheden voor een fractie van de prijs. Een aanrader.

Wordt vervolgd…