Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Mijn sport is top: triatlon rond de wereld
Uncategorized

Mijn sport is top: triatlon rond de wereld

dan_martin.jpg

Hij wil van de Amerikaanse oostkust naar Frankrijk zwemmen, via Europa en Rusland naar Alaska fietsen en via Canada naar New York lopen voor een goed doel. Op 8 mei begint hij eraan: Daniel Martin. Een verslag van een inspirerend en ontnuchterend gesprek.

Hoe ben je in godsnaam op dit idee gekomen?

Goh, van het een kwam het ander eigenlijk. Toen ik van een zoveelste rugbyblessure revalideerde, stelde een dokter me voor om te gaan fietsen. Dat beviel me wel en dus besloot ik om in 2005 van London naar Kaapstad te fietsen. Een jaar later fietste ik van Korea naar Kaapstad. Ik had er toen zo’n 50.000km op zitten en dacht waarom eens niet rond de wereld fietsen. Uiteraard kan je niet fietsen op water en lopen spreekt me ook wel aan. Een triatlon rond de wereld leek me dus een logische stap.

Pardon?

Ik besef wel dat deze onderneming niet vanzelfsprekend is, maar als je niets probeert, kom je nergens.

Dat is waar, maar hoe realistisch is het een triatlon rond de wereld te doen?

Over het fietsen en het lopen maak ik me relatief weinig zorgen. Ik ben gewend om lange afstanden te fietsen en het lopen ga ik geleidelijk opbouwen, met in het begin veel wandelen. Waar ik het meest over pieker is de watertemperatuur. Tijdens de eerste 500 kilometer of zo zal die niet hoger liggen dan 8 à 10 graden.

Kan jij die temperatuur aan?

8 graden is echt wel de ondergrens. Ideaal is 12 tot 14 graden. Dat ben ik gewend. Ik ben groot en ben intussen al zo’n 50 kilogram aangekomen om die kou te weerstaan.

50 kilogram?

Het plan is om 60 kilogram aan te komen. Dat overgewicht zal ik nodig hebben om de zwemtocht te overleven. Bovendien zal er van dat overgewicht niet veel meer overblijven na het fietsen. Ik schat dat ik aan het lopen zal beginnen met een lichaamsgewicht van 80 kilogram. Voor iemand van 1m95 is dat niet veel.

Wat ga je doen als je een blessure oploopt?

Tijdens het fietsen en het lopen is dat nog niet zo’n probleem. Afhankelijk van de aard van de blessure doe ik het ofwel trager aan of rust ik tot de blessure is genezen. Het is geen race tegen de klok. Een blessure tijdens het zwemmen daarentegen, dat zou problematisch zijn. Ik heb een boot gekocht om me tijdens het zwemmen te begeleiden. Ik moet je niet vertellen dat dat een kostelijke grap is.

Hoe ziet je planning er precies uit?

Wel, ik denk dat ik drie tot vijf maanden ga nodig hebben om de Atlantische Oceaan over te zwemmen, vier tot zes maanden om naar Alaska te fietsen en negen maanden om naar New York te lopen.  

Wat hoop je met je globale triatlon te bereiken?

Ik hoop een millioen Britse pond te verzamelen voor een liefdadigheidsproject ten voordele van weeskinderen in Kenia, Moskou en Nepal.

Wat is het moeilijkste geweest tot nu toe?

Financiële ondersteuning. Twee van mijn sponsors hebben zich net teruggetrokken. Pijnlijk. Het zou me mateloos frustreren mocht ik niet kunnen starten om financiële redenenen.

Hoe kunnen wij je steunen?

Door mijn liefdadigheidswerk te steunen of me te sponsoren. Meer daarover kan je op mijn blog lezen. Die ga ik tijdens mijn trip trouwens regelmatig updaten met foto’s en video’s. Je hoort dus nog van me.

We twijfelen er niet aan.

Daniel Martin houdt een blog bij, een facebookpagina en een twitter account.

http://www.danmartinextreme.com/

http://www.facebook.com/pages/Daniel-Martin/48521059312?v=wall&ref=search

http://twitter.com/DanielMartinAdv

Tom Van Hout – vzw TriKa