Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Frederik van Lierde sneuvelt op twee minuten
Nieuws

Frederik van Lierde sneuvelt op twee minuten

abu_dhabi.gifIn de mannenwedstrijd kreeg de eerste triatlon van Abu Dhabi een deelnemersveld dat kan wedijveren met dat van Hawaii. Bovendien werden met Rutger Beke, Frederik van Lierde en Bert Jammaer drie van de vier Belgen bij de profs tot de favorieten gerekend, al weet je ook dat je nooit klaar bent met Rob Woestenborghs. Lange tijd zag het er naar uit dat Frederik van Lierde voor een verrassing van formaat zou zorgen, maar na een indrukwekkende wedstrijd kwam de man uit Menen minder dan twee minuten te kort op winnaar Eneko Llanos. Het leverde Frederik een zeer knappe vijfde plaats op.

Dat de top-vijf van deze eerste triatlon van Abu Dhabi, over 3 km zwemmen, 200 km fietsen en 20 km lopen, op 1’55 van elkaar finishte, geeft aan hoe spannend het er de hele wedstrijd lang aan toeging. Al vanaf het zwemmen waren de verschillen bijzonder klein. Onze landgenoot Frederik van Lierde ging halfweg aan de leiding en moest na drie kilometer slechts 7 seconden toestaan op leider Fraser Cartmell en Philip Graves. Ook Bert Jammaer kende een uitstekende zwemproef en kwam als elfde uit het water op 11 seconden van Cartmell. Dankzij een snelle wissel klom hij samen met van Lierde en Bryan Rhodes, Philip Graves, Dirk Bockel, Bjorn Andersson en Rasmus Henning op de fiets. Beke (23ste op 2’38) volgde iets verder achterop. Woestenborghs kwam als allerlaatste prof uit het water op 13’31 van de leiders.

Bij de start van het fietsen vormde zich een kopgroep van twintig leiders, met daarbij Jammaer en van Lierde. Rutger Beke volgde als eenzame achtervolger op twee minuten. Halfweg werd de leidersgroep uitgedund en moest onder andere Jammaer vooraan lossen. Frederik van Lierde bleef goed meefietsen in de kopgroep van 13 en ging zelfs in de aanval in de slotkilometers. Hij kwam als eerste de wisselzone binnen met een voorsprong van driekwart minuut op een groep van zeven, met onder andere Llanos en Henning en Bockel. Faris Al Sultan moest bijna twee minuten toestaan op Frederik. Jammaer kwam op 8’15 binnen en Rutger Beke verloor meer dan twintig minuten op van Lierde.

Met de kleine tijdverschillen werd de slotproef, over 20 km lopen, een ware thriller. Eneko Llanos bewees daarin over de beste reserves en zenuwen te beschikken. Hij nam al snel de leiding over van Frederik van Lierde en had halfweg een voorsprong van een halve minuut op Rasmus Henning en Dirk Bockel. Frederik van Lierde speelde nog een paar keer haasje over met de mannen voor hem en pakte uiteindelijk een schitterende vijfde plaats in 6u36’31. Dat was exact 1’55 langzamer dan winnaar Eneko Llanos, die aan de streep 53 seconden overhield op Bockel en 1’30 op Henning. Fraser Cartmell was vierde op 1’36.

Voor onze andere landgenoten was het afsluitende lopen te kort om nog veel plaatsen goed te maken. Bert Jammaer werd 13de in 6u48’07 en Rutger Beke pakte met 7u10’01 de 23ste plaats. Rob Woestenborghs werd uiteindelijk nog 27ste in 7u12’53.