Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

Vansteelant oppermachtig in eigen Torhout

Hoewel hij zich dit seizoen toelegt op de korte afstand om nog een keer te schitteren op het WK kort in Edingburgh, had Joerie Vansteelant zijn thuiswedstrijd in Torhout in het vet aangestreept in zijn agenda. De Memorial Benny Vansteelant kreeg voor het eerst het Powerman label mee, maar werd wel met dezelfde intervalformule gehouden als twee jaar geleden. Dat betekende 10 km lopen, 30 km fietsen, 5 km lopen, opnieuw 30 km fietsen en tenslotte nog 5 km lopen. Met Andy Sutz, Anthony Leduey en Joerie zelf stond het volledige WK Zofingen podium aan de start. En het waren ook deze drie helden die de hoofdrollen opnamen, al verwees onze landgenoot de Fransman en de Zwitser al snel naar een bijrol.

Ondanks een regenachtige start van de dag werd de Powerman Benelux onder een opklarende hemel op gang geschoten. Vanaf het eerste loopnummer ontstond de bekende kopgroep van drie, achtervolg door een kwartet met Nederlander Armand Vandersmissen, Zwitser Lukas Baumann en onze jonge landgenoten Jochen Neyrinck en Wim De Cort. In de laatste loopronde nam Vansteelant vooraan het heft in handen en met voorsprong begon hij aan de eerste fietsproef. Leduey en Sutz probeerden in het begin de achterstand te beperken tot veertig seconden, maar eens de voorsprong van Joerie meer dan anderhalve minuut bedroeg, gingen de verschillen snel omhoog.

Na de tweede fietsproef had Joerie zelfs meer dan drie minuten voorsprong, voldoende om te gaan genieten van twee ererondjes door een sfeervol Torhout. Onder een daverend applaus werd hij als een held binnengehaald door de thuissupporters. Leduey nam pas in het afsluitende lopen afstand van Sutz en finishte als tweede. De Zwitser Sutz moest nog alles uit de kast halen om een bijzonder sterke Vandersmissen voor te blijven. Brons dus voor Sutz en een mooie vierde plaats voor veertiger Vandersmissen.

Bij de dames kregen we een tweestrijd tussen Jacqueline Uebelhart en Michelle Parssons. De ex-wereldkampioene Parssons vergiste zich in de tweede fietsronde van parcours en kreeg nadien het gat van veertig seconden op Uebelhart niet meer dicht. De Zwitserse toonde zich ook in het lopen de sterkste en na een tweede plaats in de Powerman Duitsland twee weken geleden, pakte ze nu de mooiste overwinning van haar carrière. Parssons, in 2008 nog derde in Torhout, was tevreden met het zilver. Het brons ging naar Peggy Claerbout, de eerste Belgische, die de strijd won van Ilse Geldhoff en Anne-marie Dupont.

  Uitslagen Memorial Benny Vansteelant