Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Review ; Scott T2-Pro
Gear

Review ; Scott T2-Pro

scott_t2.jpg

“This is the fastest transitionshoe on earth this moment”. Met deze woorden beschrijft Normann Stadler de Scott T2-Pro, een schoen waaraan The Normanator zelf actief mee werkte bij de ontwikkeling ervan. Scott is al jaren in de triathlonwereld aanwezig als fietsenmerk. Maar het Zwitsers bedrijf wil zich de laatste jaren ook breder profileren door onderandere ook loopschoenen te maken.

Wat onmiddellijk opvalt aan de T2-Pro is de neerklapbare hiel. Die is speciaal gemaakt voor triatleten. De wordt eerst gewoon geknoopt met de normale, traditionele veters. Wanneer de schoen correct is aangespannen rond de voet, klap je de hiel van de bovenbekleding naar beneden door gewoon een sluitriempje los te maken. Wanneer je tijdens de wedstrijd in de T2 zone komt, hoef je enkel maar je voet in de schoen te schuiven en met een eenvoudige ruk aan het lintje, trek je de hiel van de schoen omhoog en zit je stevig en comfortabel vast in je loopschoen.

Het voordeel van deze constructie ten opzichte van systemen met elastische veters is dat de schoen strak om de voet blijft zitten. Het zijn nl gewone standaard, niet verende veters. Elastische veter systeem laten de schoen bij elke stap een beetje openrekken en veren bij ontspanning dan weer terug. De voet zit dus bij die systemen minder strak in de schoen.

Maar er is meer. Naast dit vernuftige sluitingsmechanisme, heeft de schoen onder de binnenzool enkele kanaaltjes langs waarheen vocht naar buiten kan afgevoerd worden. Het zijn kleine “gootjes” die aan de buitenkant uitmonden. Het idee achter dit afwateringssysteem is het feit dat bij (volledige) triathlons, het lopen in de namiddag plaatsvindt, dus op het warmste moment van de dag. Atleten proberen hun lichaam af te koelen door water over zich heen te gieten, met natte voeten tot gevolg. Door die kanaaltjes wordt vermeden dat het water letterlijk in de schoenen blijft staan, wat de kans op blaren en andere voetproblemen drastisch moet verminderen.

Waar ook aan gedacht is, is het feit dat de meeste triatleten blootvoets in hun schoenen lopen. De bevenbekleding van de schoen is zo ontwikkeld, dat er aan de binnenkant geen naden zitten die voor irritatie en schuurwonden kunnen zorgen.

En Scott heeft nog vernuftige technologie in de T2 gestopt. Iets wat zij Ergologic Ride noemen. De vorm van de schoenzool is zo ontwikkeld, dat die het afrollen van de voet moet bevorderen. Een normale lange-afstandsloper landt op de hiel van de voet en rolt tijdens de grondcontact faze de voet af naar de tip van de voet. Bij een traditionele schoen kost het energie om de schoen die afrolbeweging te laten maken. Door de Ergologic Ride technologie, rolt de schoen als het ware vanzelf mee af. We kunnen dit best demonstreren aan de hand van 2 filmpjes. Het bovenste filmpje is de Scott T2, het onderste is een “gewone” loopschoon zonder die technologie.Je ziet dat de Scott T2 vanzelf een rollende beweging maakt, waar een gewone loopschoen dood valt.

 

 

Doordat de schoen minder moet vervormen tijdens het afrollen, kost het voor de loper minder energie om met deze schoen te lopen. Er wordt dus efficienter gelopen, wat uiteraard beter is voor spieren en gewrichten.

De Ecologic Drive technologie zit vandaag de dag alleen in de T2-Pro en de T2-C (dit is de versie zonder neerklapbare hiel, voor niet-triatleten) maar zal volgend jaar in het hele gamma van Scott schoenen verwerkt worden.

Conclusie:

De T2-Pro is een zeer lichte wedstrijdschoen die heet wat technologische snufjes in zijn mars heeft om bij de beste triathlon schoenen geklasseerd te kunnen worden.

(In samenwerking met Athletefitting )