Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
In de kijker: Xander Denys (ETZ)
Uncategorized

In de kijker: Xander Denys (ETZ)

7436690.jpg
Na twee triatleten uit de juniorenreeks is het nu de beurt aan een duatleet.
 
Xander Denys liep zich dit jaar onder meer naar een 1e plaats op het Open Nk Duatlon non drafting in Nederland. Op het BK duatlon kaapte hij de 3e plaats weg. Samen met de topploeg van ETZ pakte hij eveneens een tweede plaats op het BK ploegenduatlon.
 
De laatste weken is Xander vooral actief op "De achtkamp" van Brasschaat waar hij momenteel op een 8e plaats staat. Morgen neemt hij deel aan één van de laatste proeven, namelijk de veldloop waarin hij een groot aantal punten hoopt bijeen te sprokkelen.Tegenstand mag hij morgen voornamelijk verwachten van triatleet Lander Dircken.
 
Een terugblik van het afgelopen seizoen en de doelstellingen van Xander kan je hieronder terugvinden.
 
 
 
 

Vanwaar de keuze voor duatlon?
 
" Tijdens een eerste atletiekcarrière was er altijd interesse voor de multisport, en toen er een sleur kwam in de looptrainingen, begon ik wat te fietsen. In 2008 deed ik dan een paar duatlons mee, en won zelfs het Belgisch kampioenschap. Het was een prille start (zelfs met een cyclocrossfiets), maar wat me het meeste aansprak was de uitstekende afwisseling van lopen en fietsen. Sindsdien ben ik ook met een trainer beginnen werken, en het niveau (vooral fietsen) steeg ieder jaar."

Hoe kijk je terug op het voorbije seizoen?

"Tgoh, ik ben niet teleurgesteld, maar de resultaten waren toch iets minder dan verwacht. Dit door spijtige voorgevallen (ziekte, val op training,..), maar ik heb ook leergeld betaald door de stress.Toch nog een hoogtepunt was na een hoogtestage met Joerie Vansteelant winst op het Nederlands Kampioenschap (niet-stayer) tegen 2 Nederlanders die naar het WK zijn gegaan.
Dat gaf me wel veel voldoening."

Moest je een wedstrijd moeten kiezen die je op dit moment het meeste voldoening geeft. Welke zou dit dan zijn?

"Het BK Ploegenduatlon, waar na het uitvallen van pilaar Pieter Rijnders, alle druk op mijn schouders kwam. We hebben dan niet gewonnen, maar ik haalde toch een hoog niveau, en kreeg achteraf ook veel positieve commentaren van verschillende toppers. Dat was een supermoment, om ook mijn team (Energy Team Zuidwest) iets terug te kunnen geven voor de uitstekende voorwaarden die ik krijg."

Lukt de combinatie tussen trainen en studies?

"Ik zit nu in mijn 1e jaar hogeschool. Door zeer strikt gestructureerde schema’s, kan ik al mijn trainingen correct afwerken, momenteel vlot alles nog goed, maar de examens worden een eerste echte test."

Welke zijn je ambities op korte en lange termijn?

"Op korte termijn natuurlijk aansluiting vinden bij de Belgische top bij de beloften, ook kwartduatlons (het dubbele van wat ik tot nu toe deed) zijn een stevige uitdaging. Ik hoop dit jaar ook in Frankrijk mijn kop eens te laten zien in de grand prixs. Op lange termijn er het beste van maken, maar toch steeds plezier blijven beleven. Een ultieme droom is natuurlijk wel een Ironman, dan niet op het hoogste niveau, maar daar heb ik nog genoeg tijd voor."

Hoe zit je wedstrijdprogramma voor 2011 er uit?

"De maanden april – mei zijn de belangrijkste, met Grand Prixs in Frankrijk, de Capino Duatlon Wevelgem, en het BK ploegenduatlon. Het Belgisch kampioenschap sprint staat ook met rood aangestipt. Voor de rest trachten in het najaar (september) top te zijn."

Heb je eventueel een blog of website waar we je kunnen volgen?

http://xanderdenys.weebly.com/