Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De Cuyper en Croes samen op weg naar Londen
Nieuws

De Cuyper en Croes samen op weg naar Londen

croes sdc bewa

Foto: Bert Wauters

“Als je één keer op de Spelen bent geweest, dan wil je er alles aan doen om er opnieuw te geraken”, vertelt Peter Croes. “Voor mij is het een grote droom, één die ik hoop in vervulling te zien gaan”, vult Simon De Cuyper mooi aan. De twee boegbeelden van SMO-Specialized gaan dit seizoen samen voor een ticket voor de Olympische Spelen in Londen. Croes Control was al langer kandidaat en schuimde tussen blessures door met regelmaat de ITU wereldbekerwedstrijden af. Simon “Coopertest” De Cuyper kwam vooral in de tweede helft mee internationaal aansluiten, tot ieders verrassing, niet in het minst die van hemzelf. Wij spraken beide atleten uitgebreid in De Roste Muis, vlak voor hun afreis naar Australië. Daar staat dit weekend in Mooloolaba de eerste grote wedstrijd van het seizoen gepland.

Simon is blij om er bij te zijn in Australië en ook met de internationale erkenning. “Het was fijn om in Zuid-Afrika (tijdens de eerste sprinttriatlon van het seizoen) bij de favorieten gerekend te worden. Dat bewijst dat ze mij beginnen te kennen. Al was het voor mij ook wel een verrassing toen ik eind vorig seizoen merkte hoeveel progressie ik gemaakt heb. Ik voelde me al langer goed, maar die internationale resultaten waren toch mooi meegenomen. En natuurlijk was de keuze dan ook snel gemaakt om dit jaar voluit voor een plek op de Olympische Spelen te gaan. Het is een jongensdroom en ik zal er dan ook alles aan doen om in Londen te geraken”, vertelt Simon.

Voor Peter Croes is het een mooi extraatje dat Simon als Belg ongeveer hetzelfde internationale programma heeft als Peter. “Het kan soms erg eenzaam zijn om als sporter de hele wereld rond te trekken. Dus vind ik het fijn om nu het gezelschap van Simon te hebben. Bovendien sterkt het me ook emotioneel. Ik heb een enorm zware winter achter de rug. Dat zag je ook aan mijn resultaat in Zuid-Afrika. Ik ben er twee weken later naartoe getrokken om zoveel mogelijk bij mijn pa te zijn. Zijn zware ongeluk en zijn huidige toestand maakten het voor mij een moeilijke periode. We zien wel weer wat progressie. En ik probeer er nu ook moed en kracht uit te putten. Hij is altijd niet alleen mijn trainer, maar ook altijd mijn persoonlijke begeleider geweest, iemand die mij altijd wist te motiveren. En ik weet dat hij niets liever zou hebben dan dat ik me kwalificeer voor Londen.”

“Deelname aan de Olympische Spelen is met geen pen te beschrijven”, gaat Peter verder. “De Olympische triatlon is dé wedstrijd van je leven. Je merkt dat ook aan alles. Mensen hebben dit jaar meer aandacht voor ons. Niet alleen voor Simon en mij, ook voor Katrien Verstuyft.”

Ook bij Simon De Cuyper leeft de Olympische gedachte. “Ik word er nu constant op aangesproken. Mensen zijn er echt mee bezig, maar ze hebben het moeilijk met de norm. Enerzijds zijn er de internationale normen en je ITU ranking, anderzijds zijn er ook nog de normen van het BOIC. Niet altijd even gemakkelijk om uit te leggen”, reageert Simon.

Beide atleten zullen in 2012 weinig thuis zijn. “Dat we nu meteen al een paar weken in Australië zitten en nadien nog wat internationale trips hebben, maakt het niet altijd even gemakkelijk”, legt Simon uit. “Ook voor onze partners en onze familie is het natuurlijk zwaar, maar die begrijpen maar al te best dat we er nu alles aan moeten doen om zoveel mogelijk punten te sprokkelen.” Een paar meter verderop knikt Annick, Simons vriendin, even begripvol met het hoofd.

Wanneer zien we de nummers 1 en 2 van het BK terug in België aan het werk? “We vliegen normaal terug net voor of op de dag van de ploegenkampioenschappen. Het zou leuk zijn om daar nog op tijd te geraken, want in die wedstrijd kunnen we SMO-Specialized misschien aan de titel helpen. Maar het hoort erbij in een Olympisch jaar om mooie wedstrijden links te laten liggen. Onze voornaamste focus ligt bij het EK. In Eilat moeten we een goed resultaat neerzetten en proberen onze selectie te verzilveren”, verduidelijkt Peter.

“En na de Olympische Spelen heb ik nog een afspraak met Peter”, lacht Simon. “Ik zou hem graag kloppen op het Belgisch kampioenschap in zijn Mechelen. Vorig jaar was het close en won hij. Eigenlijk staat het 3-0 voor Peter, maar ik ben alvast van plan om tegen te scoren dit jaar.”

Wij wensen beide atleten én Katrien Verstuyft heel veel succes in Mooloolaba. Van Verstuyft kan u dit weekend overigens op Sporza online en op Radio 1 een uitgebreid pre-olympisch portret vinden. De mannen gaan zaterdag om 15 u. plaatselijke tijd van start. U zal dus vroeg uit de veren moeten, wil u de wedstrijd vanaf 6 u. onze tijd live volgen. Katrien Verstuyft en de andere dames treden zondag om 12u45 aan, dan is het bij ons 3u45.