Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

Joerie Vansteelant overklast Europese top

We hadden hier maar al te graag uitgebreid uitgepakt met de schitterende prestaties van Wim De Cort en Pieter Rijnders op het EK Powerman (15-60-7,5), maar ere wie ere toekomt: er was één Belg die in Horst aan de Maas met kop en schouders boven de rest van de Europese top uitstak. Joerie Vansteelant kwam, zag en overwon. Dé Joerie vertelde ons vooraf dat hij een snelle start vreesde. Die snelle start kwam er, maar Vansteelant en Rijnders pikten zonder problemen aan bij Picco, Yakovlev en Baugh. De Australiër stapte met een dijblessure uit en Yakovlev kreeg in het fietsen een flinke tik van de hamer. En dus kwame Vansteelant en Rijnders al na een 8 km fietsen in een luxepositie terecht. Joerie wachtte niet en viel aan. De Westvlaming bouwde meteen een stevige voorsprong uit op Rijnders, die in de slotronde voorbijgegaan werd door Anthony Le Duey. Ook Wim De Cort en Yannick Cadalen kwamen aansluiten. Le Duey liet de Belgen in de finale achter zih en ging alleen op zoek naar Vansteelant, maar de Fransman kwam nooit dichter dan 2’20.

Joerie Vansteelant snelde in de slotrun van 7,5 km vlot naar zijn derde overwinning op twee weken tijd. De wereldkampioen mag zich nu ook Europees kampioen noemen. “Het ging erg vlot in het eerste lopen, want ik kon zonder veel problemen het tempo houden. Al na een paar kilometer kwam ik in het fietsen vooraan te zitten met Pieter en dan heb ik niet meer gewacht, maar meteen aangevallen. Het was het ideale scenario van een perfecte wedstrijd. Het lijkt alsof ik in een winning streak zit en ik kijk dan ook uit naar mijn volgende Powerman in Duitsland”, aldus Joerie. Achter onze landgenoot was titelverdediger Anthony Le Duey uiterst tevreden met zilver. “De beste heeft vandaag gewonnen”, vertelde Anthony. “Joerie was super en dan is er niks aan hem te doen. Ik ben zeer tevreden met de tweede plaats, ook omdat Rijnders en vooral De Cort een schitterende wedstrijd liepen en reden. Ik heb flink moeite moeten doen om De Cort los te gooien in de slotronde”, aldus Le Duey. Wim De Cort bevestigde zijn tweede plaats van vorig jaar inderdaad met een dijk van een wedstrijd. In de slotrun slaagde hij er niet in om Pieter Rijnders van zich af te gooien. De Scott-atleet was de sterkste in een lange spurt en pakte het brons. De Cort werd heel knap vierde. Yannick Cadalen werd vijfde, voor Nederlands kampioen Wim Nieuwkerk. Allesio Picco was de beste van een sterke Italiaanse ploeg op plaats zeven en op acht kregen we de vierde Belg: Jochen Neyrinck. Glen Laurens werd 19de en Willem Stuyck mag later aan zijn kleinkinderen vertellen dat hij 25ste werd op een EK.

Bij de dames won de Britse outsider Lucy Gossage. Na winst in het Brits kampioenschap duatlon en een 2de plaats in de Challenge Fuerteventura hadden we haar bij de favorieten geplaatst, maar het duurde tot de laatste loopronde eer ze de Zweedse Eva Nystrom naar het zilver verwees. Susanne Svendsen pakte het brons. Er stonden geen Belgische elite dames aan de start.

We hebben op dit moment nog geen uitslagen van de Age Groups, maar we zagen wel sterke prestaties van Timothy Van Houtem, Stefanie Adam, Kim Nulens, Mieke Depoorter, Henk Vandermeersch, Kris Steyaert, Dimitri Vanmassenhoven, Nic Meeus, Roberto Felaco en Marino Cneut.

Bij de 1/3e Powerman kregen we een Belgisch koppel dat met de zege ging lopen. Bij de mannen was Sam Lepoutre de sterkste. Bij de dames won de heroptredende mama Karen Neyrinck. Rob Douwen werd tweede bij de mannen.