Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

By using our website, you agree to the use of our cookies.
Yeray Luxem 9e op WK XTERRA
Nieuws

Yeray Luxem 9e op WK XTERRA

XTERRA WC 2012 090Op het WK XTERRA in Maui heeft Yeray Luxem na een uitstekende wedstrijd met eerste WK-deelname als PRO een top-10 plaats behaald. Jim Thijs kon zijn wedstrijdseizoen niet redden en werd 24e. In de M30-34 age-group was het Tim Van Daele die de wereldtitel kon wegkapen.

De nacht voor de wedstrijd was anders ver van ideaal. Na de briefing en Pre race dinner werd in Hawaii een tsunami alarm afgekondigd, net op het moment dat de meeste atleten naar bed gingen. Sirenes gingen om de 30min af en de resorts die aan de kust lagen moesten ontruimd worden. Het werd voor sommige dus een kortere nacht dan gehoopt.

+ Bij lees verder wedstrijdverslag Tim Van Daele (Wereldkampioen Age group 30-34)

 

Op de wedstrijddag was daar nog maar weinig van te merken bij Yarey Luxem. Er waren misschien nog wat zorgen over het zwemmen maar dan eerder over de grote golven.

“Het werd een zeer lastig zwemonderdeel. Bij de beachstart en insprong lag ik door de eerste golf al terug op het strand. Ik kwam nooit echt in een goed ritme en zat in een groep die wat te traag voor me zwom.” “Eens op de de fiets kwam ik in mijn ritme en groeide ik in de wedstrijd. Ik bleef mensen oprapen en na 3/4 van het parcours te hebben afgelegd  kreeg ik toch wel wat vleugels toen ik Eneko Lannos en Tim Don voorbij reed richting top10. In het lopen was ik in continue strijd met Tim Don. Uiteindelijk liep hij halfweg stilaan van me weg omdat ik tegen de kramp zat. Ik controleerde tot aan de finish mijn 9de plek”.

Jim Thijs kon zijn wedstrijdseizoen 2012 toch niet redden met een prachtprestatie op het WK XTERRA. Thijs had al een reeks tegenvallende resultaten tijdens het Europese XTERRA seizoen, maar hoopte dit te kunnen rechtzetten op het WK.
“Na enkele stevige trainingsweken met een aangepaste aanpak hoopte ik op een klein mirakel. Ik ging ervan uit dat ik opnieuw mijn normale niveau zou halen. Dit was dus jammer genoeg niet het geval. Met een 24ste plaats op het WK heb ik een betere prestatie neergezet dan de rest van het seizoen, maar het blijft toch ver onder mijn niveau”, aldus een ontgoochelde Jim Thijs.
Thijs, de immer optimistische triatleet, kijkt al uit naar 2013. “Dit jaar viel zo hard tegen dat ik niet anders kan dan opgelucht te zijn dat dit allemaal achter de rug is. Ik blijf super gemotiveerd en ben er zeker van in 2013 terug met de wereldtop te kunnen strijden”.
De wedstrijd werd gewonnen door Vice-olympisch kampioen Javier Gomez, die meteen het voortouw nam en een  al 1’20” voorsprong had na het zwemmen. Josiah Middaugh en Conrad Stoltz slaagden erin terug te keren op de MTB maar tijdens de 5.9mile nam Gomez terug afstand om zijn eerste XTERRA wereldtitel te claimen.

Resultaten via http://results.bazumedia.com/event/results/event/event-1978

 

Wedstrijdverslag Tim Van Daele
Voor het eerst sinds het ontstaan van Xterra werd er een afzonderlijke start voor de pro’s en voor de age-groups georganiseerd. De age-groups werden 2 minuten na de pro’s te water gelaten. In de woelige zee werd snel duidelijk dat de zwemtijden langer gingen zijn dan gebruikelijk. Tot aan de eerste boei (ongeveer 350m) was het serieus vechten tegen de golven. Na het nemen van de boei hadden we stroming in de rug en kwam ik ook meer in mijn ritme. Toen we na 750m enkele tientallen meters over het strand moesten lopen alvorens opnieuw in de zee te duiken, merkte ik op dat ik al een behoorlijke achterstand had op de kop van de age-groups. In het tweede gedeelte van het zwemmen had ik duidelijk een beter gevoel en kon ik stelselmatig opschuiven. Ook in de lange zone tussen het zwemmen en de wisselzone kon ik enkele plaatsen opschuiven. Ik liep enkele pro’s voorbij en had snel mijn fiets te pakken. De eerste kilometers van het fietsn probeerde ik niet te forceren. Vorig jaar had ik dit wel gedaan en toen moest ik dit cash betalen tijdens het lopen. Ik bleef continue voldoende drinken ook al was het niet echt heel warm. Het was bewolkt en er viel regelmatig een heel fijne neerslag. Stilaan begon ik de betere vrouwelijke pro’s in te halen en ook enkele mannelijke pro’s liet ik achter me. Na een 20km mountainbike dacht ik dat ik lek stond, maar gelukkig was dit niet het geval. De laatste 10km van het mountainbike heb ik het tempo opgedreven. Zo kwam ik rond de 35ste plaats algemeen van de fiets. In het lopen kon ik vanaf de eerste meters een goed tempo blijven volhouden. Enkele dagen voor de wedstrijd had ik mijn voet nog verzwikt, dus het naar beneden lopen lukte niet 100%, maar dat kon ik bergop wel compenseren. Toen ik met nog 3km te gaan een age-grouper voro me zag wandelen, wist ik dat ik zijn plaats snel kon innemen. Later bleek deze de 3de plaats bij de age-groups te zijn. Hiermee werd ik tevens Wereldkampioen bij de 30-34 jarigen. Met een 28ste plaats algemeen ben ik heel tevreden.