Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Aernouts wint tragische 70.3 van Zuid Afrika
Nieuws

Aernouts wint tragische 70.3 van Zuid Afrika

bart aernouts zuid-afrikaBart Aernouts heeft de Ironman 70.3 van Zuid Afrika op zijn naam geschreven. De wedstrijd wordt echter overschaduwd door het bericht dat twee atleten, van 29 en 37 jaar, de wedstrijd niet overleefd hebben. Ze zouden tijdens het zwemmen een hartaanval gekregen hebben. Tijdens de prijzenceremonie zal een minuut stilte gehouden worden, wordt door de organisatie gemeld.

“Very happy to start my 2013 season with a victory in !! Great race and atmosphere here! Thanks for al the messages. This victory is for my lovely daughter Paulien btw ;-). My thoughts also go to the family from the 2 athletes that passed away in the swim today… All the best for their family and friends! @bartaernouts

De Uplace-mannen begonnen sterk aan de wedstrijd. Axel kwam in derde positie uit het water (23:50), zeven seconden na snelste zwemmer Marko Albert. Bart was elfde met een degelijke zwemtijd van 26:45. In het fietsen zette Bart een indrukwekkende opmars in. Halverwege het fietsgedeelte was hij al tweede, om vijf kilometer later definitief de leiding over te nemen. Bij het begin van de halve marathon had hij een voorsprong van meer dan twee minuten opgebouwd. Schildknecht en Albert volgden in tweede en derde positie. Bart zou die voorsprong niet meer uit handen geven. Axel had het vanaf het begin moeilijk op de fiets en kreeg ook last van de bilspieren, waardoor hij tijd en plaatsen verloor. Hij zou het fietsgedeelte afronden in 16e positie. In het lopen kon hij nog een paar plaatsen opschuiven, waardoor hij de wedstrijd alsnog met een dertiende plaats kon afsluiten.

Bart Aernouts was natuurlijk blij met zijn eerste zege van het jaar: “Winnen is altijd leuk, he, voor het team en mezelf. Het jaar beginnen met een overwinning motiveert en stelt gerust. Door de geboorte van mijn dochter was mijn wintertraining korter en anders dan gewoonlijk. Ik deed begin januari weliswaar een goeie stage in Lanzarote, maar toch vertrek je dan met een aantal vraagtekens naar die eerste wedstrijd. Vooral over mijn zwemmen ben ik tevreden. Ik kwam met de tweede groep uit het water, samen met atleten die ik vorige jaren nog voor moest laten gaan. Dat gaf meteen goeie moed voor het fietsgedeelte, waarin ik geprobeerd heb zo snel mogelijk naar voor te rijden, en toen dat gelukt was, een voorsprong uit te bouwen. Ik heb moeten werken in de halve marathon, maar uiteindelijk heb ik de wedstrijd op een constante manier kunnen afsluiten. Misschien heeft de geboorte van Paulien me dan toch vleugels gegeven…” Bart blijft nu ruim twee weken verder trainen in Zuid-Afrika. Daarna volgt de triatlon van Abu Dhabi.

Axel Zeebroek was met een goeie vorm en podiumambities naar Zuid-Afrika getrokken. Zijn prestatie was dan ook teleurstellend: “Die eerste wedstrijd van het seizoen is meestal alles of niets. Vandaag was het misschien niet niets, maar toch zeker niet goed genoeg. Mijn zwemmen was zoals steeds ok. Maar op de fiets ging het echt niet: geen energie, geen kracht en mijn bilspieren deden zo’n pijn dat recht op de fiets staan niet ging. Ik twijfelde of ik zou kunnen lopen, maar dat vlotte uiteindelijk nog. Alles opgeteld was het geen goeie wedstrijd. Ik ambieerde een betere prestatie en resultaat.”

Voor de wedstrijd ging de meeste aandacht naar Tine Deckers. Zij is 14 weken zwanger en deed in Zuid-Afrika mee aan haar laatste wedstrijd voor haar bevalling. Ze was erop gebrand om nog een sterke prestatie neer te zetten in Zuid-Afrika, waar ze al eens tweede en derde eindigde.

Uiteindelijk kreeg Tine niet eens de kans zich te bewijzen. Na 200 meter verloor ze haar zwembrilletje, waardoor haar wedstrijd voorbij was voor die goed en wel begonnen was: “Sommigen kunnen wel zonder brilletje doorgaan, maar ik kan dat niet, zeker niet omdat we hier in de zee zwemmen. Het is doodjammer. Het was mijn enige kans om een wedstrijd te doen tijdens mijn zwangerschap. Ik had graag laten zien wat ik nog in mijn mars heb.”

 

Top 3 heren

1: Bart Aernouts 04:03:53

2: Ronnie Schildknecht (SUI) 04:06:23

3: Tim Don (UK) 04:10:40

13: Axel Zeebroek: 04:27:31

 

Top 3 dames

1: Jodie Swallow (UK) 04:34:30

2: Susie Hignett (UK) 04:43:38

3: Lucie Reed (CZE) 04:44:19