Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

ITU nieuws

Op zondag 28 april vond in  Antalya (Turkije) de ITU European Cup plaats. Aan de start een hele Belgische delegatie, met Sofie Hooghe, Charlotte Deldaele, Marten Van Riel, Pieter Heemeryck, Christophe De Keyser en Jelle Geens.

Het weekend daarop, op zondag 5 mei, was Banyoles het strijdtoneel voor de ITU Triathlon Premium European Cup. Terwijl zich in Lille het BK sprinttriatlon afspeelde werkten Katrien Verstuyft, Peter Denteneer, Christophe De Keyser en Marten Van Riel hun wedstrijd af in en rond de roeivijver waar Annelies Bredael Olympisch zilver behaalde (Barcelona ’92).

 

 

In Antalya zorgde de Turkse hitte voor een watertemperatuur van 20°C, waardoor het zwemmen zonder wetsuit gebeurde. De wissels in T1 gebeurden dus razendsnel, waardoor ieder foutje afgestraft werd.

Het moeten de kostbaarste seconden ooit geweest zijn voor Sofie Hooghe, toen ze door een slechte wissel de aansluiting met de kopgroep net misten. “Ik probeerde samen met 2 andere meisjes het gat naar de kopgroep te dichten maar tevergeefs. Tijdens het fietsen werd er eerst goed samengewerkt, maar toen we hoorden dat we meer tijd op de koplopers verloren viel de samenwerking in elkaar“. Sofie gokte op het lopen, en hield zich verder tijdens het fietsen kalm. En dat bleek een goede gok: “Het lopen ging heel goed, zonder dat ik last had van de warme Turkse zon. Ik ben heel tevreden, zeker omdat ik mijn beste looptijd op een kwarttriatlon gelopen heb.”.

Door dit sterk loopnummer behaalde Sofie de 16e plaats, direct voldoend voor een selectie voor het EK in Holten.

Voor Charlotte Deldaele was het de eerste ETU wedstrijd. Een goede zwemproef zorgde ervoor dat Charlotte wel mee was met de kopgroep. Hoewel het haar moeite kostte kon ze in deze groep standhouden, en als 15e beginnen lopen. In een deelnemersveld met sterke loopsters moet Charlotte nog enkele posities weggeven en finishte als 20e.

Ook Marten Van Riel reisde af met een EK selectie in het achterhoofd. Tijdens het gebruikelijke duw- en trekwerk in het zwemmen was Marten zijn brilletje volgelopen. De laatste 50m moest hij het in zijn hand meenemen, zonder een idee te hebben van zijn positie in het pak. Groot was dan ook zijn verbazing toen bleek dat hij als zesde uit het water kwam.

Pieter Heemeryck, Christophe De Keyser en Jelle Geens volgden toen al op een minuut, en waren op achtervolgen aangewezen. Vooraan vormde een kopgroep van 16 zich, waar de samenwerking zeer goed was.

In de achtervolging liep het helemaal anders, en draaide het niet rond. Pieter Heemeryck koos halfweg dan ook voor de aanval en reed nog een kleine minuut weg van een uiteindelijk versplinterde achtervolgende groep. De koplopers, met Marten daarbij, waren met een voorsprong van 3 minuten al gaan vliegen.

In de afsluitende 10 kilometer moest Marten nog twee minuten prijsgeven op de winnaar van de wedstrijd, Vladimir Turbayevskiy (RUS). Met zijn negende plaats had Marten direct zijn EK selectie op zak. Pieter kon net geen plaatsje meer winnen, en kwam als 15e over de meet, een minuut sneller als Jelle Geens. Christophe De Keyser verloor tijdens het lopen nog wat tijd, wat hem een 33e plaats opleverde.

ITU Triathlon Premium European Cup Banyoles: net geen podium voor Katrien Verstuyft

Bij de dames kende Katrien Verstuyft een trage start. Samen met Ainhoa Murua (ESP) bleef ze nog op het ponton staan, terwijl de rest al in het water dook. Lag het aan het startsignaal dat normaal voor de roeiwedstrijden gebruikt wordt?

Tijdens het fietsen vond Katrien steun bij de latere winnares Agnieska Jerzyk (POL), en sloten ze halfweg wedstrijd aan. Dankzij de allersnelste snelste wissel uit het pak kon Katrien op de achtste plaats het lopen aanvatten. Het kwam tot een tactisch steekspel met Abysova (RUS), waarbij Katrien aan het langste eind trok en de vierde plaats kon wegkapen.

Waar bij de dames Katrien moest achtervolgen, was het bij de heren Peter Denteneer die met de kop uit het water kwam. Door een vlotte wissel kon hij samen met de kopgroep fietsen. In het lopen moest Peter enkele plaatsjes toegeven, en kwam als 15e over de meet.

In tegenstelling tot vorige week kon Marten Van Riel de aansluiting met de kopgroep niet maken. Ook hij had last van het zachte startsignaal en zat de hele wedstrijd ingesloten. Traditioneel is de samenwerking in de achtervolging geen groot succes, waardoor Christophe De Keyser kon komen aansluiten. De achtervolgende groep verloor 2 minuten op de koplopers, en Marten zou dankzij een goede loopproef als 20e finishen. Christophe verloor nog twee minuutjes op Marten, en kwam als 32e over de streep.