Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Getest: Finis Neptune muziekspeler
Gear

Getest: Finis Neptune muziekspeler

Dankzij onze sponsor triathlonshop.be konden we onlangs de Finis Neptune testen. In de winterperiode is het voor veel triatleten het ideale moment om zich meer op het zwemmen te concentreren, en dan zijn mp3 spelers vaak ideaal om de baantjes aangenamer te maken. Speciaal aan dit model is dat het in tegenstelling tot de meeste andere mp3 spelers niet met oortjes, maar met botgeleiding werkt.

 

neptune-usage-b-2-lr

 

 

 

Werking

bone conduction textIn tegenstelling tot een normale mp3-speler werkt de Finis Neptune niet met gewone oortjes, maar via botgeleiding. Deze technologie is volledig onschadelijk en wordt langzaam maar zeker in meer en meer toepassingen gebruikt.
Door de pads op het kaakbeen te plaatsen wordt het geluid rechtstreeks naar het binnenoor geleid. Het grote voordeel aan deze werkwijze is dat het geen probleem is wanneer er water in de oren komt, wat bij gewone oortjes steeds tot klankverlies leidt.

 

 

 

Gebruik

Als test zwommen we eerst met de Finis Neptune en vervolgens met de Speedo Aquabeat. In het begin klonk het geluid van de Neptune een beetje vreemd, maar zodra je onder water gaat is de muziek helder te horen. Waar de Aquabeat toch wat ongemakkelijk zat, stoorde de Neptune helemaal niet. Ook met badmuts is de Neptune goed te gebruiken.
De pads kunnen ook op een badmuts gedragen worden, zonder veel verlies van geluidskwaliteit. Hierdoor heb je geen last van de druk die de oortjes andere systemen veroorzaken. Het apparaat bevestig je achteraan je zwembrilletje. Het is soms wel even zoeken hoe je hem best bevestigd, in het begin durfde hij soms wel eens loskomen na een keerpunt.
neptune-hero-studio-lrOmdat de oren vrij blijven, is het ook mogelijk om nog een normale conversatie te houden zonder de pads te hoeven verwijderen. Heb je dus een coach langs de kant staan, dan kan je zijn opmerkingen zonder problemen horen.
Met de aangegeven 8 uur speeltijd, is de capaciteit van de batterij ruim voldoende. De 4 GB opslagruimte biedt, afhankelijk van het formaat, plaats aan 1000 liedjes. Het is dus geen must om de Neptune na ieder gebruik te herladen of de muziek te veranderen, je kan hem gerust in de zwemzak laten zitten.

 

 

Muziek

De Finis Neptune wordt geleverd met een speciale USB kabel. Na het verbinden werkt de Neptune als een standaard USB apparaat, wat wil zeggen dat er geen extra software nodig is om hem in Windows, OS X of zelfs een Android tablet te gebruiken. Liedjes in het MP3, AAC of WMA formaat kunnen afgespeeld worden.
Jammer genoeg herkend de Neptune geen afspeellijsten. Wel is er een alternatief voorzien, door op het toestel zelf liedjes als favoriet te markeren, maar dit werkt natuurlijk niet even eenvoudig als op de computer.

 

 

Functionaliteit

neptune-full-back-studio-lrZijn voorganger moest het nog stellen zonder, maar de Finis Neptune heeft ook een display gekregen. Die toont welk liedje afgespeeld wordt, en kan je ook gebruiken om de instellingen aan te passen.
Om muziek af te spelen kan je kiezen tussen 3 mogelijkheden. Allereerst is er “Play All Music”, die doet wat hij zegt: alle muziek afspelen. Via het Menu “Artists” krijg je een lijst van alle artiesten waarvan je muziek hebt toegevoegd. Na het kiezen voor een bepaalde artiest kan je nog verder specifiëren welk album of liedje je wil afspelen, of voor alle albums kiezen. Tenslotte is er de mogelijkheid om de liedjes die als favoriet gemarkeerd zijn af te spelen.
Tijdens het afspelen kan je de muziek pauzeren. Op het apparaat zelf kan je hiervoor op de pauzeknop drukken, maar op één van de pads is er ook een knop voor voorzien. Die konden we wel appreciëren, aangezien het heel eenvoudig is deze te vinden. Via de instellingen is er ook een equaliser beschikbaar, waar je kan kiezen tussen enkele genres van muziek.

 

 

Aankoopprijs

De Finis Neptune wordt verkocht bij triathlonshop.be voor 155 euro. Dat is iets meer dan concurrerende  onderwater mp3-spelers, maar het gebruik van botgeleiding vinden we toch een groot pluspunt tegenover de klassieke oortjes. In de verpakking zit ook een netje om de Neptune in op te bergen, zodat hij niet beschadigd geraakt in je zwemzak.