Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
5 onmisbare zaken in de zwemzak
Gear

5 onmisbare zaken in de zwemzak

triathlonshoplogo_new_black.jpg

 

3athlon.be zocht in samenwerking met Triathlonshop naar een aantal onmisbare zaken voor in de zwemzak, die toch nog voor veel atleten onbekend zijn. Zo kregen we met Foggles terug een helder zicht door onze zwembril en verbeterde de zwemtechniek dankzij de technische hulpstukken van Finis.

 

Foggles
Iedere atleet heeft het vast en zeker al eens meegemaakt, tijdens het zwemmen dampt de zwembril aan en zie je nog maar weinig van wat er rond jou gebeurt. Op training kan je het brilletje even vochtig maken om het ongemak te verhelpen, maar op wedstrijd is dat iets lastiger. Een oplossing die we vaak horen, is dat atleten een tweede brilletje voor de wedstrijden voorzien, maar SBR heeft hiervoor een alternatief waarbij je ook op training opnieuw duidelijk kan zien.
Foggles zijn speciale doekjes die het aandampen van de zwembril verhinderen. In het ideale geval reinig je eerst het zwembrilletje (Hint: als er zich veel vuil op de lens heeft vastgezet, kan je tandpasta gebruiken. De kleine korreltjes in de tandpasta zorgen ervoor dat  het vuil sneller lost). Na drogen, bevochtig je het brilletje met de Foggle en laat het weer opdrogen.
Tip: je kan na eerste gebruik het doekje in een vacuum zakje stoppen. Zo droogt het niet uit en kan je de Foggle meerdere keren gebruiken.

 

Triswim
In de meeste zwembaden wordt er een hoop chloor gebruikt, wat soms wel eens tot negatieve effecten durft te leiden bij atleten die veel in het water liggen. Voor deze atleten werd Triswim ontwikkeld, een gamma bestaande uit body wash, lotion, shampoo en conditioner. Deze producten verwijderen niet enkel de chloor van de huid, maar ook bijhorende geur en zelfs zout als je in de zee gezwommen zou hebben.
Bij gebruik viel ons vooral de frisse citrusgeur op, die een pak aangenamer is dan de zwembadgeur.

Wetsuit glide
Iets minder van toepassing in de zwemzak, maar zeker nuttig is wetsuit glide. Niet enkel bevordert deze crème het aan- en uitdoen van de wetsuit, maar ook beschermt ze tijdens de wedstrijd tegen schuurwonden die een wedstrijdpakje wel eens wil veroorzaken.
Helaas lieten de temperaturen het nog niet toe om de wetsuit glide reeds uit te testen, maar met het aankomende triatlonseizoen lijkt het ons een nuttig item om mee in de wedstrijdzak te steken.

 

Finis agility paddles
In de zwemwereld zijn ze al langer bekend, maar intussen begint Finis bij triatleten ook meer en meer bekend te geraken. Naast de eerder besproken Finis Neptune heeft Finis ook een aantal verschillende producten die de atleet extra hulpstukken geven om zijn zwemtechniek te verbeteren.
We hadden de kans een maand met de Finis Agility paddles te zwemmen en zijn aangenaam verrast. In tegenstelling tot sommige andere paddles gaven ze niet overdreven veel weerstand. Door het “strapless design” wordt je als zwemmer gedwongen om de handpalm steeds naar beneden te richten, wat de catch (het eerste deel van de zwemslag) verbetert. Ook een foute handpositie bij de insteek wordt afgestraft, zodat je direct feedback op je zwemtechniek krijgt.
In het begin voelde het zwemmen met de paddle wat onwennig aan, maar naar mate we er meer mee gezwommen hadden, merkten we op dat de catch een pak beter werd, ook in het gewone zwemmen.

 

Freestyle snorkel
De Freestyle snorkel is vooral nuttig voor zwemmers die de techniek van het ademhalen nog niet helemaal onder de knie hebben. Bij gebruik van deze snorkel kan je ademen zonder de ademhalingsbeweging uit te voeren en kan je je zo volledig concentreren op een ander aspect van de zwemtechniek.

 

Prijzen en meer informatie

Product Prijs
Foggle €1/stuk
Triswim Shampoo  € 15
Triswim Conditioner € 18,5
Trislide € 17,5
Finis Agility Paddles € 25
Finis Freestyle Snorkel € 35