Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Duatleten verontwaardigd over niet-selectie Joerie Vansteelant
Duathlon

Duatleten verontwaardigd over niet-selectie Joerie Vansteelant

Joerie Vansteelant WK Zofingen

De duatlonwereld staat al een paar dagen in rep en roer. Aanleiding was een boze tweet en facebook post van Joerie Vansteelant nadat hij van de VTDL een factuur had ontvangen voor de kosten van de inschrijving voor het WK Powerman Duathlon Long Distance in Zofingen aanstaande zondag, 7 september.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” width=”660″ ]

[/box]

Joerie is dus niet formeel geselecteerd door de federatie en moet daarom zelf opdraaien voor de kosten van de inschrijving, het verblijf en zelfs zijn wedstrijdkledij. Niet alleen de vijfvoudige wereldkampioen is boos, ook zijn ex-ploegleider Diederik Derijcke is furieus. In een uitgebreide column op de site van het Energy Team Zuidwest (“VT(D)L laat duatlonmonument vallen als baksteen!“) laat hij zijn frustraties de vrije loop. “Onbegrijpelijk dat men als federatie weigert de kosten te dragen voor de deelname van Joerie aan het WK in Zofingen. Ook al bleven de grote successen het voorbije jaar uit, grotendeels door pech (val vóór WK duatlon LD 2013, blessures, lekke banden, …), toch kan je onmogelijk om dergelijk monument heen. Wie Joerie kent, weet dat hij zich als geen ander kan voorbereiden op een belangrijke wedstrijd, niet enkel op fysiek, maar zeker ook op mentaal vlak, toch één van de absolute sterktes van Joerie. Vreemd dan ook dat men bij de federatie deze man niet langer als een kandidaat voor het podium beschouwt, een argument die men bij de bond maar al te graag gebruikt om hun ‘selectiepolitiek’, of wat ervoor moet doorgaan, te verdedigen in het al dan niet sturen van Belgische toppers als Glen Laurens, Gert Van Poucke, Ilse Geldhof, Pieter Rijnders, e.a. naar internationale kampioenschappen. Alle respect voor bovengenoemde atleten maar Joerie Vansteelant staat net als Rob Woestenborghs toch nog enkele trapjes hoger en verdient dan ook net iets meer respect voor wat hij de voorbije jaren verwezenlijkt heeft”, aldus Diederik.

Wij legden de vraag van de niet-selectie voor aan Reinout Van Schuylenbergh, topsport coördinator van de VTDL. Die baseert zich op de naakte feiten. “We hebben een topsportbeleid rond duatlon uitgestippeld waarbij we voor EK’s en WK’s uitgaan van medaillepotentieel. Alleen wie kans maakt op een medaille wordt officieel geselecteerd. Dat betekent dat wij het inschrijvingsgeld betalen, de formaliteiten regelen en de wedstrijdkledij verzorgen. Meer ondersteuning kunnen we voor duatlon niet meer bieden. De reden dat Joerie niet geselecteerd is, heeft niets met een gebrek aan respect te maken. Joerie heeft ons al veel titels bezorgd, daar bestaat geen twijfel over. Maar voor een selectie kijken we naar recente resultaten en dan moeten we vaststellen dat Joerie in 2012 voor het laatste nog iets heeft laten zien op de lange afstand in duatlon. Dat heeft verschillende redenen, onder andere omdat hij zelf ook prioriteit heeft gegeven aan triatlon. Dit heeft dus niets met respect te maken, maar wel met feitelijkheden. En we zijn daar transparant in. Overigens is het in andere sporten ook zo: zonder prestaties word je niet opgenomen in een selectie”, verdedigt Reinout de houding van de VTDL.

Voor de duatlon-insiders betekent het een voor hen zoveelste kaakslag én de bevestiging dat de sport stiefmoederlijk behandeld wordt. “Beste federatie, dat jullie de teloorgang van de duatlonsport passief ondergaan én in eerste instantie initiatieven van clubs/organisatoren verwachten om de sport nieuw leven in te blazen, daar heb ik zeker begrip voor”, schrijft Diederik. “Dat jullie grotendeels afhankelijk zijn van subsidies én dat duatlon nu éénmaal geen Olympische sport is, wil ik best ook wel begrijpen maar met beweringen als ‘de duatlonsport is op sterven na dood’, en ‘wees blij, we zijn één van de enige landen waar het woordje duatlon nog vervat zit in de naam van de federatie’ maken jullie er zich wel heel goedkoop van af. Dan wil ik gerust evolueren naar het voorbeeld van de Nederlandse triatlonbond (NTB) die steevast enkele atleten afvaardigt naar internationale kampioenschappen. Atleten die met alle respect nog niet aan de enkels komen van gevestigde waarden in België.”

Reinout Van Schuylenbergh heeft begrip voor de frustraties van de duatleten, maar de financiële realiteit is nu eenmaal hard. “Je moet dit zien in de context van de ondersteuning van duatlon. De laatste jaren is er geen enkele euro subsidie voorradig vanuit de overheid voor duatlon. Ook voor triatlon wordt de kraan steeds meer dichtgedraaid. En dus zou ondersteuning voor duatlon uit de eigen middelen van de federatie moeten komen. Maar daar heeft de Raad van Bestuur dan weer beslist om andere prioriteiten voorrang te geven, zoals onder andere de ondersteuning van jeugdsport en de administratieve vereenvoudiging. De RvB heeft deze keuzes gemaakt en legt verantwoording daarvoor af aan de basis, aan de leden op de Algemene Ledenvergadering. Het budget voor duatlon is enorm verkleind en het enige wat wij nog kunnen bieden aan de topsporters is een soort van premiesysteem, waarin ze kunnen delen om bijvoorbeeld hun onkosten van betaald te krijgen.”

Is duatlon dan ten dode opgeschreven? “We merken dat in andere landen ook minder aandacht gaat naar duatlon en dat bepaalde federaties duatlon zelfs volledig laten vallen. Ik ben zelf duatleet geweest en vind het jammer voor de sport, zeker aangezien wij als Belgen altijd goed geweest zijn in duatlon. Maar je merkt meer en meer dat jonge, getalenteerde duatleten de overstap maken naar het lucratievere triatlon. Gelukkig wint het Powerman circuit internationaal aan populariteit, maar dan zie je weer dat wij het in Geel moeilijk hebben om als Powerman-duatlon verder te gaan.”

Reinout ziet de oplossing mogelijk bij de leden zelf. “De economische realiteit is zoals ze is. We moeten de komende tijd geen extra budgetten verwachten voor duatlon. Dus wil ik de vraag stellen: Willen onze leden meer betalen? Als onze aangesloten leden 5 euro meer lidgeld betalen dan halen we met afgerond 4500 aangesloten leden een extra budget op van € 22.500,- en daarvan zouden we precies twee atleten full-time kunnen ondersteunen. Maar is iedereen bereid om hiervoor te betalen?”

Joerie krijgt alvast de steun van andere iconen, zoals Frederik Van Lierde:

[box type=”shadow” align=”aligncenter” width=”660″ ]

[/box]