Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Sam Gydé
3quest

3quest: Sam Gydé

Sam Gyde Hoela

Tegen (ex?)-epo gebruikers heb ik als cleane atleet sowieso een nadeel. Alle goede atleten walgen van Toni Colom dus verwacht maar scherpe tijden in M35 :-) 

1. Hoe ziet jouw jaarplanning eruit richting Hawaii, wanneer herbegin je met je training, hoelang train je indoor en heb je jaarlijks vaste voorbereidingswedstrijden?

[dropcap]M[/dropcap]ijn jaarplanning is in normale omstandigheden eenvoudig: na Kona neem ik 2 weekjes rust en dan begin ik vol goede moed aan het volgende seizoen. Ik train het ganse jaar door wat ervoor zorgt dat ik over een redelijke basisconditie beschik. Kona is de enige wedstrijd waar ik echt naar piek. Dit jaar had ik ook IM Frankfurt op de kalender maar dat werd een totaal fiasco. Ik stond vermoeid aan de start en dat zie je ook aan ’t resultaat 🙂 Maar ik wijk af van de Kona voorbereiding in normale omstandigheden. In 2013 was de voorbereiding relatief normaal: basistraining in winter en lente, een paar halve afstanden in eerste jaarhelft, en IMMT en Gerardmer in de opbouw naar Kona. Dit jaar startte goed met een mooi resultaat in de Boston marathon en de Tri des Lacs in Troyes. Daarna ging het echter bergaf: het eerder vermelde debacle in Frankfurt, de hetze rond Antonio Colom in de nasleep van Frankfurt, een gescheurde kuitspier begin augustus en de breuk met mijn coach pasten niet echt in mijn droomscenario. Van een normale voorbereiding schiet dit seizoen dus niet veel meer over… Die kuit heeft mij 5 weken belet om te lopen. Dankzij de goede zorgen van Roland Claes en het spoed oplapwerk van David Bombeke kon ik sinds 9 september weer mijn eerste snelle pasjes doen. De opbouw na zo een lange inactiviteit is pijnlijk maar vooruit is de weg en ik zal dus wel aan de start staan in Kona. In 2012 startte ik ook na 2 maand blessureleed en met succes.

Sam Gyde 4 Nog een woordje over indoor trainingen: ik fiets altijd binnen op mijn allereerste koersfietske dat gemonteerd staat op een Wahoo Kickr en uitgerust is met powercranks. Reden? Tijdsefficient, veilig, gecontroleerd, alles bij de hand en het laat me toe om ’s nachts te trainen. En ik vind het leuk: in België fiets ik liever binnen dan buiten, zelfs bij mooi weer 🙂

2. Voel je een mentale druk om zo jaar na jaar jouw age-group te winnen, of ben je zelf zo zeker van je stuk zoals je soms ook laat uitschijnen?

[dropcap]T[/dropcap]otaal niet. Het al dan niet winnen heb ik toch niet in de hand. Ik kan niet meer doen dan mijn eigen wedstrijd lopen en zien waar ik eindig. Voor mij maakt een slakom meer of minder dus niet zoveel uit. Aan de mensen die mij steunen wil ik echter wel een zekere ‘return’ geven en in die optiek voel ik dan wel druk. Sponsoring (in mijn geval enkel materiaal en begeleiding) krijgen als amateur atleet is niet vanzelfsprekend  en als ik dan voel dat ik niet 100% zal kunnen presteren knaagt dat aan mij. Vandaar dat ik nooit mijn hoofd laat hangen en het best mogelijke eruit probeer te halen.

Sam dopers suck Dit jaar zal de concurrentie enorm zijn en tegen (ex?)-epo gebruikers heb ik als cleane atleet sowieso een nadeel. Alle goede atleten walgen van Toni Colom dus verwacht maar scherpe tijden in M35 🙂 Mijn leeftijdsgenoten zijn extra gemotiveerd dit jaar. In een notendop: zeker van mijn stuk ben ik nooit maar ik ben positief ingesteld, geniet van elk moment in Kona en zal op 11 oktober alles uit de kast halen! En 1ste of 20ste plaats, het maakt niet uit, genieten zal ik!

Sam Gyde 2

3. Sam, eerlijk is eerlijk, je zwemmen is niet je beste onderdeel,  zwem je gewoonweg niet graag of is dit niet echt jouw ding?

[dropcap]I[/dropcap]k heb inderdaad al vaak tegen de verdrinkingsdood geworsteld. Nochtans zwem ik zeer graag maar technisch is er veel werk aan de winkel. In het verleden kon ik mijn gebrekkig zwemmen steeds compenseren met goed fietsen en lopen maar het deelnemersveld wordt zo competitief dat die vlieger niet langer opgaat. Sinds augustus (als je niet kan lopen heb je meer tijd om te zwemmen) werk ik samen met een zwemcoach en hopelijk slaagt die erin om mij mijn huidige stijl af te leren en mij iets efficiënter te laten zwemmen. Laat het ons voorlopig echter houden op ‘ik wil wel maar ik kan niet’ 🙂

Sam Gyde 5

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Ik heb 3 vraagjes voor Peter Croes:

1. Peter, dit jaar maakte je jouw ironman debuut maar je ging vlak voor de wedstrijd wel stevig op je bek met alle pijnlijke gevolgen vandien… Is het zo dat je omgaat met pre-race stress? 

2. Logische tweede vraag: heb je nog LD plannen voor volgend seizoen en zegt de Kona-wortel je iets of toch liever een goede pint? 

3. Er is tegenwoordig een invasie van OD atleten in het Ironman circuit en die mannen maken brokken. Wat maakt volgens jou dat de transitie van kort naar lang voor die atleten zo succesvol is? Puur talent? En kan Frodeno winnen in Hawaii?