Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman Hawaii: Belgen het sterkst op 35?
Nieuws

Ironman Hawaii: Belgen het sterkst op 35?

Marino Vanhoenacker Hawaii 2014

Vanavond Belgische tijd is het zover, dan wordt in Kailua-Kona de start gegeven voor de meest mytische triatlon ter wereld: het WK Ironman in Hawaii. Dit jaar staan maar liefst 28 Belgen aan de start. Waar vorig jaar alleen Focus-WTV met Jeroen Sap meereisde naar The Big Island en er getuige was van de winst van Frederik Van Lierde, staat de titelverdediger dit jaar in de aandacht van zowat alle vaderlandse media. Ook Bart Aernouts, Marino Vanhoenacker en Sofie Goos kwamen al ruimschoots aan bod op Sporza en in de kranten. Wij richten onze aandacht vandaag graag even op een opvallend verschijnsel: de M35 age group!

Van de 33 Belgen die zich kwalificeerden voor het WK starten er maar liefst 10 in de leeftijdscategorie 35 tot en met 39. An De Both doet het bij de vrouwen en bij de mannen zijn er negen landgenoten vertegenwoordigd. Daarbij een aantal redelijk grote namen uit de Flanders Cup en internationale wedstrijden.

Sam Gydé is misschien wel de bekendste van allemaal wegens een reputatie als notoir hardrijder en loper én al jaren zowat onze snelste age grouper. Bovendien is hij wereldberoemd geworden sinds zijn “Dopers Suck” stunt. Lees er zijn 3quest maar even op na… Sam start in Kona altijd om te winnen, zelfs nu, na een vervelende blessure.

Maar de concurrentie zou dit jaar wel eens uit Belgische hoek kunnen komen. Wat dacht u van kleppers als Bram Deruyck, Hannes Geyskens en Wout Moreel? En Xavier Diepart en Dirk Baelus hebben ondertussen ook hun kwaliteiten op de lange afstand ruimschoots bewezen.

Dat brengt ons op de vraag of Belgen op hun 35ste op hun best zijn. Want naast de vernoemde age groupers zijn twee van de topfavorieten bij de profs ook 35-plussers. Frederik Van Lierde is 35 en Marino Vanhoenacker 38. Outsider Axel Zeebroek is er 36. Toeval? Wij denken van niet.

In het geval van Bart Aernouts zou dat betekenen dat hij over een jaar of 5 in Kona kan winnen. Hij is er nu namelijk 30… En voor de 34-jarige Sofie Goos wordt het dan nog een jaartje wachten 😉

Cijfers zeggen helaas niet alles in Hawaii. Het is één dag alles of niets. De vorm van de dag en de wedstrijdomstandigheden bepalen wie er wint en in dit topveld is het vooral koffiedik kijken. Vannacht weten we of een volledig Belgisch podium een naïeve gedachte was, maar tot die tijd geloven we graag in die chauvinistische droom.

Tussen al dat geweld kijken we vooral ook uit naar Christian Meuser. De X-man staat voor de 14de keer aan de start van het WK Ironman. De eerste keer dat hij er bij was, won er een Belg: Luc Van Lierde in 1996. De enige Belg die twee keer won in Hawaii. Kan Frederik Van Lierde straks hetzelfde doen?

En tot slot zijn er nog onze twee ouderdomsdekens: Chantal Lefevre is de enige Belgische in de W60 categorie. En Norbert Hallemeesch is de oudste Belg ooit die aan de start staat van het WK in Hawaii na zijn kwalificatie in de Ironman van Kopenhagen. Norbert start bij de M65.

Wij wensen al onze Belgen veel succes toe. Bekijk hieronder even het lijstje van alle Belgische deelnemers:

Belgen in Hawaii 2014

Sofie GoosFPRO
Debbie VerstraetenF30
An De BothF35
Sophie Van BiervlietF40
Griet SchrijversF45
Chantal LefevreF60
Bart AernoutsMPRO
Frederik Van LierdeMPRO
Marino VanhoenackerMPRO
Axel ZeebroekMPRO
Nelis PexM25
Thomas De SchutterM30
Daniel HartkopfM30
Sam GydéM35
Xavier DiepartM35
Hannes GeyskensM35
Dave LietaertM35
Wout MoreelM35
Benoit ThirotM35
Sebastien LangeM35
Dirk BaelusM35
Bram DeruyckM35
Peter LaureynsM40
Sebastiaan VerhaertM40
Fabrice CuipersM40
Yves DepoorterM45
Jan StockmanM45
Benny LyssensM50
Rudi Van AelstM50
Christian BodsonM55
Christian MeuserM55
Willem De JongheM55
Norbert HallemeeschM65