Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Tom Suetens
3quest

3quest: Tom Suetens

Tom Suetens Johan Smolders

De 2de droom die ik koester is de Ironman van Hawai zoals zovele triatleten. Daarin wil ook zeker en vast eens schitteren. De non-drafting wedstrijden spreken me dan ook meer aan.

1. Afgelopen jaar zagen we je vooral aan het werk in de Belgische wedstrijden met een 3e plaats op het BK Elites en Knokke als uitschieters. Hoe kijk je terug op je afgewerkte seizoen? Had je zo’n resultaten nu reeds al verwacht?

[dropcap]A[/dropcap]ls eerstejaars belofte heb ik de overgang redelijk goed verteerd. Dit resultaat had ik zeker en vast niet verwacht. Na mijn kwetsuur die me vorig jaar een heel seizoen parten heeft gespeeld, was het mentaal een beetje op. Ik wilde er op een bepaald moment zelfs een punt achter zetten. Maar ik heb die periode veel steun gekregen van mijn team. Zo kreeg ik terug vertrouwen in mezelf en mijn kunnen.

Tijdens het BK ploegentriatlon voelde ik mij echt sterk en had ik terug plezier in de sport. Vanaf toen wist ik dat alles mogelijk was in de Belgische wedstrijden. Ik herinner mij nog goed dat ik, na de winst in de Flanders cup van Lille, gebrand stond om ten minste een podiumplaats te behalen in de kwarttriatlon van Geel. Tevens mijn eerste kwart van het seizoen. Mijn trainer Johan Smolders probeerde me wat in te tomen en mijn doelstelling wat bij te stellen. Maar ik zou en moest op dat podium geraken. En dit lukte ook. Na mijn winst in Geel was mijn seizoen al geslaagd voor een groot deel, alle resultaten die erbij kwamen waren mooi meegenomen.

Tom Suetens BK Elites

Het parcours van het BK kwart was op mijn lijf geschreven. In die wedstrijd heb ik me echt rot geamuseerd. Dat ik daar mijn eerste tittel kon pakken bij de beloften en 3de algemeen werd, was buiten alle verwachtingen. Daarna kende ik een terugval wegens ijzer te kort. Vooral de ETU van Genève en het BK sprint waren teleurstellend. In Viersel en Knokke waren de problemen van de baan en heb ik me terug waardig kunnen verdedigen.

2. Tot vorig jaar zagen we je vooral veel bezig binnen het ETU-circuit. Droom je nog van Rio 2016 of Tokio 2020 of heb je momenteel andere plannen?

[dropcap]I[/dropcap]n het ETU- en ITU-circuit is het niveau nog een trapje hoger dan ik momenteel sta. Vooral dan in het lopen heb ik nog een achterstand. Dit wil niet zeggen dat ik niet droom van ooit op de Olympische Spelen te staan. Daar aan de start staan zou al een grote voldoening geven. Maar het gaat er hard aan toe om punten te kunnen sprokkelen. De steun van de bond speelt hierin toch een grote rol. Ik weet van mezelf dat ik nooit in staat ben om een 30min uit de benen te schudden op een 10km. Die heb je toch nodig om mee te doen voor de podiumplaatsen.

KTT Tom Suetens

Maar de droom blijft en ik zal waarschijnlijk aan 2 internationale wedstrijden meedoen in 2015. De 2de droom die ik koester is de Ironman van Hawai zoals zovele triatleten. Daarin wil ook zeker en vast eens schitteren. De non-drafting wedstrijden spreken me dan ook meer aan. Hier kom ik meer tot mijn recht.

3. Combineer je triatlon momenteel nog met studies/werk? Krijg je dit goed georganiseerd?

[dropcap]S[/dropcap]inds vorig jaar combineer ik triatlon met een voltijdse baan bij Mondelez international. Hierbij ben ik tewerkgesteld in 3 ploegen; vroege, late en nacht. Een goede planning is dus noodzakelijk. Een nadeel is wel dat ik, doordat ik in ploegen werk, veel alleen moet trainen. Daarom heb ik mij ook een Border Collie (genaamd Turbo) aangeschaft zodat die mij volgend jaar op mijn looptrainingen kan vergezellen.

Turbo Tom Suetens

Ik heb het geluk dat mijn collega’s en werkgever zeer flexibel zijn. Zo kan ik verlof nemen wanneer ik maar wil. Deze periode probeer ik zoveel mogelijk overuren en verlofdagen bijeen te krijgen. Dit gaat redelijk goed omdat er in deze tijd van het jaar gewoon meer vraag is naar onze producten. Die extra verlofdagen en overuren neem ik dan mee naar volgend jaar. Deze heb ik dan ook nodig om naar wedstrijden en stages te kunnen gaan.

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Ik zou het volgende van Marten Van Riel willen weten:

1. Het WK was één van je hoogtepunten dit seizoen. Hoe kijk jij terug op het jaar 2014?

2. Je traint bij Marc Herremans. Wat brengt hij je bij of heeft hij je bijgebracht?

3. Je bent nu reeds halfweg in je opleiding bij Defensie als topsporter. Wat zijn je doelstellingen voor 2015? Gaan we je nog veel zien de komende jaren in Belgische wedstrijden?