Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Het beste van 2014: 6 – “Ironman op frieten en broodje kaas”
Column

Het beste van 2014: 6 – “Ironman op frieten en broodje kaas”

Joris Sels Alphawoolf

Vandaag zijn we halfweg in ons al te persoonlijke, verre van volledige maar tegelijkertijd ook redelijk amusante jaaroverzicht. Twee jaar en 30 kilo geleden figureerde Joris Sels ook al eens een keer in ons jaaroverzicht. De bezige bij van Sport-Deals.be trok dit jaar af en toe mee op training met ondergetekende in de aanloop naar een ander hoogtepunt wat je hier zeker nog gaat zien voorbijkomen. Maar hij stelde zichzelf ook een doel, waarbij de lat meteen hoog kwam te liggen: drie volledige triatlons op acht weken tijd. Het leverde hem naast een boel respect ook een hoop meelijwekkende blikken op en een massa opmerkingen à la “Zijde gij compleet zot geworden misschien?”. Qua karakter, vriendelijke inborst en hulpvaardigheid is hij een absoluut voorbeeld. Op sporttechnisch vlak kunnen we u alleen maar zeggen: “Don’t try this at home”…

“Ik ga dit jaar de Ironman van Kalmar, de Challenge van Almere en de Ironman van Barcelona doen”, vertelt Joris me wanneer hij me aan het begin van het seizoen meetroont naar de voorstelling van de nieuwe Z3R0D collectie in Frankrijk. Hij zegt het alsof hij het meent en ik geloof hem zelfs. In de loop van de maanden nadien kom ik de hoofdaandeelhouder van coca-cola en gulle sponsor van de McDonals Drive zeer regelmatig tegen. Zijn gewichtsverlies loopt compleet evenredig met zijn trainingsarbeid. Pas als ik in een stroomversnelling kom in de voorbereiding op mijn eerste kwarttriatlon begint Joris mee te zwemmen en te lopen en twee weken later krijg ik hem zelfs mee op de fiets. We zeggen en schrijven dan minder dan zes weken voor de start van de Ironman in Zweden. Joris ziet het echter zitten en heeft het hotel al geboekt.

Samen met partner in crime Johan Pauwels begin hij aan een haast onmogelijk uitdaging. Toch slaagt hij er in om in 13u27’49 zijn eerste Ironman van het jaar te finishen. Na Kalmar resten er nog een paar weken alvorens Joris terugkeert naar de Nederlandse polders. Hij heeft nog een afspraak in Almere, waar hij nog niet zo heel lang geleden de drukst bekeken finish uit zijn carrière behaalde. Na een wedstrijd vol pech liep hij het finishstadion als allerlaatste binnen. Doel voor 2014: beter doen en onder de tijd van Kalmar duiken.

Joris Sels Almere Friet

Dat lijkt te lukken, maar Joris is iets te voortvarend van start gegaan in het fietsen en heeft nog een paar keer afspraak met de man met de hamer, dat laatste in verschillende formaten. De grootste klop krijgt hij in de marathon. Honger en een te kort aan zout leveren hét beeld van 2014 op. De toeschouwers rond het parcours kunnen hun ogen nauwelijks geloven als ze Joris met een pak friet van de McDonals zien voorbijkomen. “Met extra zout” heeft hij aan begeleider Adam Lambrechts gevraagd. Het helpt hem wel om de finish te halen. Als 438ste in 14u48’29 wordt hij door topspeakers Wim van den Broek en Ruud De Haan opnieuw als een held binnengehaald. Uitdaging twee zit er op.

De week nadien komen we de Joris Sels-light versie tegen. De twee volledige triatlons hebben op de weegschaal alvast hun effect. Ook de trainingsuren stijgen, al blijft het wiel houden van trainingsmakker Johan Pauwels niet altijd even makkelijk. De twee trekken samen met Nico Huyberechts en Ignace Deckmyn naar Calella voor de Ironman Barcelona. Wij besluiten mee te gaan, om Peter Callant en co van de 3Challenge Barcelona live aan te moedigen én om persoonlijke coach van Joris te worden. Het ene plezier is het andere waard.

Frieten van de McDonals zijn uit den boze deze keer. Dat heb ik hem meermaals op het hart gedrukt. Joris gelooft heilig in een mix van Squeezy en vooral Leppin en besluit opnieuw geen vast voedsel te nemen onderweg. Ik heb hem op het hart gedrukt om rustig aan te beginnen met fietsen. Hij heeft een korte nacht achter de rug, vol tandpijn wegens twee ontstoken wijsheidstanden die eigenlijk al vlak voor Kalmar moesten getrokken worden.

Na één ronde zie ik de Z3R0D’er veel te snel bij de bevoorrading komen. Ik geef hem twee drinkbussen mee en maan hem nogmaals aan het tempo te laten zakken. Dat gebeurt iets na halfweg vanzelf. Na ronde twee moet ik hem bijna op zijn fiets duwen om door te zetten en ik vrees even dat een derde finish er niet in zit.

Onderweg naar de wissel krijgt Joris honger. Hij krijgt mij zo ver dat ik in een plaatselijk restaurantje een broodje ‘con quesa’ bestel. Na een marathon op zoute frieten, nu een 42 km op een broodje kaas. Hij komt er wel weer bovenop, zet een erg snelle laatste loopronde in en finisht zijn derde volledige van 2014 in 13u36’57. Een dag later moet hij alweer thuis zijn: afspraak met de tandarts. Eindelijk kunnen die wijsheidstanden er uit 🙂

Joris Sels Barcelona

Het doorzettingsvermogen van mijn beste kameraad toont twee dingen aan: de meeste triatleten hebben een onverzettelijk karakter én een beetje (veel) gek zijn, kan ook geen kwaad. Wat voedingsadvies zou misschien ook op zijn plaats zijn. En dus gingen wij even te rade bij onze huisspecialiste Louise Vandenbroucke. Ook zij verklaarde Joris gek.

“Hoe iemand het inderdaad in zijn hoofd haalt om frietjes te eten en een broodje bij een Ironman…” lacht ze. “Het grootste nadeel hiervan is dat de vertering serieus op prijs gesteld wordt. Dit is vooral omdat vetten een langere weg moeten afleggen dan suikers. Om het kort uit te leggen, ons lichaam functioneert op glucose (suiker). Koolhydraten kunnen snel gesplitst worden in kleine suikerdeeltjes, dus in kleine glucosedeeltjes. Vetten moeten eerst via een lange weg omgezet worden tot vetzuren en pas dan kunnen ze verder gebruikt worden als energie. Maar als vetzuren worden afgebroken voor energie komen ketonen vrij. Dit zijn stoffen die ons lichaam verzuren. Dit klinkt dus zeker niet goed.

Naast deze ‘energie’ kwestie is door de lange vertering ook maag en darmlast een gevolg. Niet zo praktisch dus bij een inspanning. Het zout kan in de hoge temperaturen niet zo heel veel kwaad maar je moet er wel genoeg bij drinken wat bij veel atleten een probleem is (weinig atleten halen 500-750 ml/uur) De consistentie is voor iedereen persoonlijk. Sommige verkiezen volledig vloeibare voeding (gels en drank) omwille van vlottere opname en vertering. Andere kunnen/willen wel vaste voeding. Welke vorm van voeding het ook is, ze moet uitgebalanceerd zijn!! Dit dus met snelle suikers maar bij lange afstand mogen/moeten daar ook tragere suikers bij om zo langer voordeel te hebben van de voeding. Bij lange afstanden kan het ook nuttig zijn om wat eiwitten te nemen om een al recuperatie te starten tijdens de inspanning. En drinken drinken drinken!!” aldus een (terecht) strenge Louise.

Ondertussen blijven we gewoon gezellig verder trainen met Joris, maar over Ironmans in 2015 heeft hij het voorlopig nog niet gehad. Wij gaan morgen weer doorr met een absolute kandidate voor de titel “Triatlete van het jaar” in deel 5 van ons jaaroverzicht.