Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Met gebroken heiligbeen op weg naar Brazilië en Roth
Nieuws

Met gebroken heiligbeen op weg naar Brazilië en Roth

Marino Vanhoenacker zwartwit

Het is momenteel behoorlijk druk in Sands Beach op Lanzarote. Naast het Uplace-BMC team is ook Marino Vanhoenacker met trainingsmaatje Michael Van Cleven naar het zonnige eiland afgezakt voor een eerste stage. Bink zal deze keer voornamelijk op de fiets zitten, want lopen zit er nog een paar weken niet in. Nog maar pas raakte bekend dat onze landgenoot een week voor de door Marino gewonnen 70.3 Ironman in Zell-am-See zijn heiligbeen gebroken had. Het heiligbeen of sacrum is een driehoekig bot net onder de lumbale wervelkolom dat het gewicht van het lichaam overbrengt naar de bekkengordel. Het sacrum bestaat uit vijf segmenten die zijn samengesmolten tot één groot bot. Het stuitbeen of het staartbeen hecht zich aan de onderkant van het sacrum. Een normale mens ligt minstens zes weken plat in bed met zo’n breuk. Het weerhield Marino er niet van om mee te doen aan zijn laatste WK Ironman in Hawaii.

“Ik wist in Hawaii nog niet dat mijn heiligbeen gebroken was”, vertelt Marino aan internationale triatlon-website Slowtwitch. “We dachten dat het aan de gluteus (bilspier) lag en die hebben we telkens uitgebreid behandeld. Uiteindelijk bleek dat het gebroken bot van het sacrum op een zenuwbaan drukte en daardoor pijn en een lam gevoel in mijn linkerbeen veroorzaakte. Achteraf bekeken is het een half wonder dat ik met een gebroken heiligbeen nog een halve marathon liep in 5de positie in Kona.” Dat het ondertussen bekendraakte dat hij in Hawaii met een blessure kampte, verandert niets aan zijn beslissing om er niet meer te starten. “Ik heb twee uur gewandeld in Hawaii en dat gaf me genoeg tijd om na te denken. Het was dus geen impulsieve, emotionele beslissing. Het is simpel, om in Hawaii kans te maken, moet je 100% zijn. Voor mij heeft het geen zin om terug te keren aan 90%.”

Marino Vanhoenacker Alphawoolf op slot

Terwijl zijn loopschoenen nog een paar weken op slot blijven, maakt Bink in Lanzarote opnieuw toekomstplannen. Eerst herstellen en dan richting Ironman Brazilië in mei van dit jaar. “Het ziet er naar uit dat ik tegen begin februari pijnvrij kan lopen en dat moet me net genoeg tijd geven om op volle sterkte weer aan competitie te doen in mei. Daarna zien we dan wel verder. Ik ga sowieso na die wedstrijd terug naar het ziekenhuis om een volledige scan te laten doen, ook al voel ik niet meteen pijn.”

Wij spraken vorige week nog Gerrit “Pa” Schellens, de vaste steun en trouw van Marino in Hawaii en andere wedstrijden. De zesvoudige winnaar van Almere, die in 2014 zijn comeback maakte, wil dit jaar mogelijk een gooi doen naar de Challenge Roth. Ook Marino ziet die wedstrijd wel zitten. “Na Brazilië wil ik graag nog een Ironman of Challenge in Europa doen. Roth zou een interessante wedstrijd zijn. Daar heb ik nog nooit gewonnen”, aldus Bink.

Lees hier het volledige (engelstalige) interview.