Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Lazer Tardiz: tijdrithelm voor triatleten
Gear

Lazer Tardiz: tijdrithelm voor triatleten

lazer-tardiz-tt-helmet-12-zoom[1]Een tijd geleden publiceerden we een artikel waarin we op zoek gingen naar de goedkoopste manier om seconden te winnen in een wedstrijd. Met 67 seconden winst op een tijdrit van 40km bleek dat een tijdrithelm een zeer interessante upgrade kan zijn.

De meeste tijdrithelmen op de markt worden ontwikkeld met het oog op wielrenners met één doel: de atleet zo snel mogelijk aan de finish brengen. Op deze korte afstanden is comfort van minder belang en wordt vooral gekeken naar de winst die te behalen is.

Hoe langer het fietsen, hoe belangrijker comfort echter wordt. Als atleet is het immers belangrijk de aerodynamische positie zo lang mogelijk vol te houden. Zeker bij wedstrijden in warme omstandigheden kan de afwezigheid van ventilatiegaten het vaak moeilijk maken om, letterlijk, het hoofd koel te houden. Bovendien zijn deze helmen ontworpen om in eenzelfde positie te gebruiken, wat uiteraard zeer moeilijk is om 180km vol te houden.

Lazer besloot dat voor triatleten een traditionele tijdrithelm niet voldoende is. Voor hen ontwierp het de Tardiz, waarbij gezocht werd naar een snelle tijdrithelm zonder het comfort uit het oog te verliezen.

Zo werd de Tardiz met twee verschillende oppervlakken ontworpen om hem zo snel mogelijk te maken. Het gladde oppervlak vooraan laat de helm makkelijker door de lucht gaan, achteraan vinden we een mat oppervlak met textuur als op een golfbal terug. Die moet de lucht zo efficiënt mogelijk over de helm laten stromen. Door de punt niet te lang te maken, kan je als triatleet toch nog het hoofd bewegen zonder dat deze boven de helm komt. Wanneer dat bij een traditionele helm gebeurt, zal de punt als zeil functioneren en zo de atleet afremmen.

Tijdens onze testperiode met de Tardiz zagen we onmiddelijk dat er veel meer ventilatie voorzien is dan in een traditionele tijdrithelm. Zowel boven de oren als bovenaan de helm werden openingen gemaakt die koele lucht rond het hoofd moet laten stromen. We keken even vreemd op toen we bovenaan de helm een gat ontdekte dat verstopt zat onder een afdekklepje. Na het openslaan van de handleiding werd het doel hiervan al snel duidelijk. Dankzij dat gat is het mogelijk om een drinkbus met water (sportdrank en cola raden we niet aan, hé Joke ;-)) over het hoofd te gieten. Door de padding voorzien in de helm wordt het water verdeeld over heel het hoofd en biedt dat zeker in warme wedstrijden de mogelijkheid om voldoende af te koelen. Gebruik je in het gure Belgische weer het gat niet, dan kan je het terug afsluiten met een bijgeleverd klepje en zo de aerodynamica een handje helpen.

Tenslotte merken we aan de details dat er echt aan de triatleten werd gedacht. Zo gebeurt het bijregelen van de helm bovenaan, zodat je zelfs tijdens de wedstrijd de pasvorm van de helm kan bijregelen. We waren het meest onder de indruk van de sluiting, de Magic buckle. Waar het tijdens een wedstrijd vaak prutsen is om de clips van de helm goed vast te maken, koos Lazer bij de Tardiz voor een magnetisch systeem dat zeer eenvoudig vastgemaakt kan worden. Zelfs met koude handen gaat het sluiten van de helm vanzelf.

De Tardiz heeft aan adviesprijs van €199. Voor die prijs is hij beschikbaar in maar liefst 8 kleuren, waaronder het 3athlon.be oranje.