Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hooggespannen verwachtingen bij Energy Team ZuidWest
Duathlon

Hooggespannen verwachtingen bij Energy Team ZuidWest

Groepsfoto Energy Team Zuidwest 2015

Energy Team ZuidWest (ETZ) mikt in 2015 niet alleen op successen in het duatloncircuit, maar wil zich ook in de triatlons nog vaker laten opmerken. De club uit het West-Vlaamse Wevelgem trok in het tussenseizoen maar liefst 19 (!) nieuwe atleten aan. Voorzitter Diederik Derijcke blikt samen met 3athlon.be vooruit.

Eind 2008 stampte Diederik Derijcke samen met zijn vader Ronald het Energy Team ZuidWest (ETZ) uit de grond. In enkele jaren tijd groeide de ploeg uit het West-Vlaamse Wevelgem tot één van de meest toonaangevende clubs in België uit. Toppers als Thomas Jurgens, Kenneth Vandendriessche en Joeri Vansteelant vormden de kern van het team dat sinds jaar en dag het Belgisch kampioenschap ploegenduatlon domineert.

Onder impuls van viervoudig wereldkampioenschap duatlon op de lange afstand Vansteelant werden nieuwe sponsors aangetrokken, waardoor ETZ verder kon professionaliseren. Hoewel de Torhoutenaar eind 2012 het team verliet, heeft de ploeg de voorbije twee seizoenen reuzenstappen vooruit gezet. ETZ bevestigde zijn reputatie als beste Belgische duatlonclub en liet zich door de talloze overwinningen van Joke Coysman ook in het nationale triatloncircuit opmerken. Zij is dit jaar opnieuw het speerpunt van het Topteam, samen met Lieselot Bossuyt, Julien Brazy, Ilse Geldhof en Gert Van Poucke.

Groepssfeer

ETZ spreekt met zijn Competitie- en Plusteam bovendien de ambitieuze recreant aan. “De grote kracht van ETZ is dat het – naast een topploeg – een warme, familiale club is. Het wederzijdse respect tussen de atleten is groot en de wisselwerking tussen de verschillende categorieën wordt als erg verrijkend ervaren. ETZ schat de prestaties van elke atleet naar waarde. De ploeg onderscheidt zich bovendien van andere teams in de hartelijke omgang en het persoonlijke contact. Ik denk dat er weinig teams zo ver in de (mentale) ondersteuning gaan”, vertelt Derijcke.

De atleten van ETZ krijgen daarnaast de kans om hun stem in bestuurszaken te laten horen. “Dat creëert een zekere dynamiek, waardoor het bestuur over een veel groter draagvlak beschikt. Enerzijds heeft dat een positieve invloed op onze werking, anderzijds zorgt het voor hechte banden”, aldus Derijcke. “Als bestuur stellen we ons ook constant zelf in vraag stellen. We weten wat onze sterktes en zwaktes zijn, streven naar perfectie, maar maken tegelijkertijd duidelijke keuzes. Kritiek en suggesties van buitenaf juichen we alleen maar toe, omdat we zo verder kunnen evolueren.”

Voorzitter is duivel-doet-al

Naast voorzitter is Derijcke ook zelf atleet. “Dat ervaar ik als een bijkomend voordeel. Ik was geen onaardige jeugdatleet, maar werd met enkele sportieve ontgoochelingen geconfronteerd, waardoor ik de handdoek in de ring gooide. Ik probeer vandaag alle trainingen, clubactiviteiten en wedstrijden persoonlijk bij te wonen. Ook mijn collega-bestuursleden zijn gewoon ETZ-atleet. Dat laat ons toe om een goed beeld te vormen van wat er in de club leeft.”

“Nu probeer ik mijn job, eigen sportieve ambities en voorzitterschap zo goed mogelijk te combineren. Ik weet wat het is om keihard trainen is. Ik kan perfect inschatten welke opofferingen onze atleten moeten maken. Ik weet hoe sportieve tegenslagen aanvoelen. Daarnaast besef ik hoe moeilijk het is voor mensen met een drukke carrière om een duatlon- of triatloncarrière na te streven. Die persoonlijke ervaringen, in combinatie met een portie inlevingsvermogen, laten me toe om me in de gedachtewereld van onze leden te verplaatsen. Dat is wellicht één van de verklaringen voor het feit waarom ze aangeven zich bij ETZ thuis te voelen.”

Diederik Derijcke_Powerman Geel

Derijcke is dagelijks voor ETZ in de weer. “Van oktober tot en met februari is het traditioneel erg druk, met piekweken van meer dan dertig uur. Je mag stellen dat ik er op jaarbasis een parttimejob bijneem. Mijn takenpakket is vrij divers: ik werk (nieuwe) strategieën en initiatieven uit, zoek naar financiële en materiële sponsors, stuur onze bestuurs- en werkgroepleden aan, houd contact met de pers en federatie, geef looptrainingen, coördineer onze verschillende organisaties, volg alle atleten op én schrijf de wedstrijdverslagen. Ik vind het enorm boeiend om de club te mogen leiden, al is het natuurlijk niet altijd even gemakkelijk te combineren met mijn job als stafmedewerker bij het Lokaal Gezondheidsoverleg in Kortrijk.”

Als duatleet liet Derijcke vorig seizoen enkele mooie resultaten optekenen. Hij werd negende in Ruddervoorde, 21ste in de Powerman Luxemburg en 26ste in de Powerman Geel. “In 2015 hoop ik een mooie stap voorwaarts te zetten. Slaaptekort en stresspiekperioden maken het soms moeilijk om mijn eigen sportieve ambities te realiseren, maar gelukkig beschik ik over een schat van een vrouw die steeds voor mij klaarstaat. Ik kan bovendien op enkele gedreven, enthousiaste bestuursleden rekenen. Zij nemen een stuk van de last weg, waardoor ik mijn pijlen op de opstart van een nieuw duatlonproject kan richten. Ik ben hen daar uiteraard zeer dankbaar voor.”

Passie is alles

Door de economische crisis kampen heel wat organisaties met financiële problemen. Volgens Derijcke valt het best mee om de eindjes aan elkaar te knopen. “Gemakkelijk is het uiteraard niet, maar ik heb soms het idee dat zowel clubbestuurders als potentiële sponsors zich daar achter verschuilen. Veel hangt af van ambitie, passie en wilskracht. De niet-aflaatbare wil om je doel te bereiken straalt op potentiële sponsors af, waardoor die zich graag met je team identificeren. Toch kost het soms bloed, zweet en tranen om financieel slagkrachtig te blijven. Je moet al eens inventief uit de hoek komen om het budget rond te krijgen. Met wat puzzelwerk en kleine besparingen lukt het ons evenwel om break-even te draaien.

Met onder andere een Run & Bike en de Capino Challenge probeert ETZ ook organisatorisch zijn steentje bij te dragen. “De voorbije jaren stonden we ook voor de organisatie van meerdere Belgische kampioenschappen in. Dat is het middel bij uitstek om media-aandacht te krijgen en de (duatlon)sport in de spotlights te plaatsen. De evenementen zijn voor ETZ uitermate belangrijk, omdat we ons zo als team kunnen profileren. De ploegvoorstelling, waar maar liefst 481 mensen op afkwamen, is hét bewijs dat ETZ leeft!”

Duimen en vingers aflikken in 2014

Op de ploegvoorstelling kon Derijcke erg tevreden op het voorbije seizoen terugblikken. “2014 was werkelijk een jaar om duimen en vingers van af te likken. Op zondag 29 juni pakten we voor eigen volk zwaar uit op het Belgisch kampioenschap ploegenduatlon: een overwinning bij de dames na een ware walk-over en een vierde opeenvolgende titel bij de heren. Niemand deed het ons ooit voor! De week later zorgden Ilse Geldhof en Joke Coysman voor één van de mooiste momenten uit mijn carrière als ETZ-voorzitter door op het BK kwartduatlon in Kortrijk hand in hand over de finish te komen. Het is zalig, wanneer een wedstrijd verloopt zoals je het zelf voor ogen had! Dat was een echt kippenvelmoment. Het was het resultaat van goede afspraken, een uitstekende groepssfeer en voortreffelijke ingesteldheid. Kim Nulens maakte die dag het feestje compleet door de bronzen plak weg te kapen. Een volledig ETZ-podium, het was puur genieten!”

Podium BK duatlon Kortrijk dames

Naast uitmuntende prestaties op collectief vlak, sprongen uiteraard de 19 zeges van Belgisch duatlon- en triatlonkampioene lange afstand Joke Coysman in het oog. “Die zeges waren een absoluut nationaal record. Joke was publicitair van goudwaarde en zette ETZ op de triatlonkaart. Dat Joke zich bij ETZ erg goed in haar vel voelt, woog voor mij evenwel zwaarder door dan haar sportieve succes.”

“Verder stelde ik met heel veel plezier vast dat alle atleten het beste uit zichzelf haalden en elkaar naar een hoger niveau stuwden. Wat mij nog het meest gelukkig stemde, is dat we na een bewogen 2013 de rangen sloten. De teamspirit bereikte ongekende hoogten. Sinds eind 2013 waait er duidelijk een nieuwe wind door het team, wat zich vertaalde in hechte vriendschappen en meer betrokkenheid van de ETZ-atleten en hun familie.”

Winnen als ploeg

Maar liefst 19 (!) atleten kozen in het tussenseizoen voor een nieuw avontuur bij ETZ. De verwachtingen zijn bijgevolg hooggespannen. “De meest in het oog springende transfer is die van Lieselot Bossuyt, de vice-Belgisch kampioene triatlon op de sprintafstand. Het is een publiek geheim dat ik Lieselot al sinds 2011 op de voet volg en dat ik al die tijd stond te popelen om haar in ETZ-kleuren te zien. Met haar spontaniteit, uitstraling en warme karakter beschouw ik haar ook op menselijk vlak als de ideale versterking voor onze ploeg.”

“Bij de dames kijk ik natuurlijk weer naar de prestaties van Joke Coysman uit. Ze hoopt in 2015 opnieuw een aantal klinkende zeges te boeken en gaat in Deinze resoluut voor een verlenging van haar Belgische titel op de halve afstand. Samen met Ilse Geldhof, Kim Nulens en Deborah Ghyselen voert Joke een bijzonder sterk damesteam aan.”

Winst BK ploegen_dames

Bij de heren schuift Derijcke drie klasbakken naar voren: Gert Van Poucke, teamkapitein Julien Brazy en Vincent Van de Walle. “Als Gert van pech gespaard blijft, zal hij zijn Belgische titel sprintduatlon zonder twijfel verlengen. Ik heb zelden een duatleet zo gemakkelijk zien lopen. Vincent werkte de voorbije maanden keihard aan zijn zwemmen, maar legt zich in het voorjaar nog op de duatlonsport toe. Het EK duatlon op de lange afstand in Horst is zijn hoofddoel. In het najaar verlegt hij zijn focus naar de triatlonsport.”

Daarnaast sloten Joeri Ameye en de Nederlandse Ilona Eversdijk zich bij het team aan. “Op triatlonvlak zijn ze enorme troeven, zeker op de lange afstand. Ze zijn het bewijs dat duatlon en triatlon bij ETZ op hetzelfde niveau staan. Beide atleten proberen zich dit jaar voor het WK Ironman 70.3 in Zell am See te kwalificeren.”

Door de vele nieuwkomers en het behoud van alle sterkhouders denkt Derijcke dat Energy Team ZuidWest meer dan ooit gewapend is om op verschillende fronten te schitteren. “We willen zowel bij de dames als heren onze Belgische titel ploegenduatlon verlengen. Joke Coysman, Lieselot Bossuyt en Ilona Eversdijk doen een maand later trouwens een gooi naar een podiumplaats op het BK ploegentriatlon in Izegem.”

Over de ambities van enkele ETZ-leden leest u binnenkort meer op 3athlon.be.