Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Is Belgisch blok sterk genoeg in Horst?
Duathlon

Is Belgisch blok sterk genoeg in Horst?

rob horst

Met uitzondering van Joerie Vansteelant, die dit jaar voor een volledig triatlon-programma kiest, tekenen zowat alle Belgische duatlontoppers present op het EK Powerman in Horst aan de Maas. Collectief moeten Rob Woestenborghs, Kenneth Vandendriessche, Seppe Odeyn, Glen Laurens, Pieter Rijnders, Vincent Van de Walle en Thomas Buyle het sterkste blok vormen in de duatlon over de lange afstand, maar met wereldkampioen Gaël Le Bellec en Andy Sutz aan de start is de aanwezigheid van 7 Belgische elites in een veld van 25 man geen garantie op een nieuwe titel. En zo groot de luxe is bij de mannen, zo leeg is de deelnemerslijst bij de vrouwen. Tussen de 15 vrouwen die om 9 u. de strijd om de Europese titel aangaan, bevindt zich geen enkele Belgische.

Bij de Belgen behoort Rob Woestenborghs tot de absolute topfavorieten. Hij bleef de laatste weken wat onder de radar, was vooral bezig met de begeleiding van zijn poulain Bart Aernouts, die een sterk seizoensbegin neerzette, maar liet tijdens het BK Cross Duatlon in Retie wel zien over een goede basis te beschikken. Daar klopte hij Seppe Odeyn, die het na zijn derde winst in de Hel van Kasterlee wat rustiger aan deed. Seppe liet aan Willy Goossens in Het Nieuwsblad weten dat dit een bewuste keuze was. “Ik besteedde de voorbije maanden meer tijd aan mijn training. De fietskilometers op de weg verliepen ondanks de mindere weersomstandigheden zoals gepland. Ik nam de voorbije weken ook deel aan een paar wielerwedstrijden met als doel voldoende snelheid op te doen.”

In Horst verwacht Seppe een snelle loopstart. “Ik verwacht me hoe dan ook aan een snelle loopstart van de Franse toppers. In dat eerste gedeelte zal ik mijn best doen om de schade te beperken. Op het vlakke fietsparcours hoop ik een stuk van de achterstand goed te maken. De tegenstand is niet van de poes. Alleen al uit eigen land valt er af te rekenen met kleppers als Rob Woestenborghs, Kenneth Vandendriessche, Glen Laurens en Pieter Rijnders. Een plaats tussen vijf en tien lijkt me een realistische ambitie,” aldus Seppe in Het Nieuwsblad.

Ook Kenneth Vandendriessche heeft zijn zinnen gezet op het EK Powerman, al kadert de wedstrijd ook in zijn verdere voorbereiding op het lange afstand triatlon-seizoen. Hetzelfde kan gezegd worden van Thomas Buyle, die na lange inactiviteit weer aanknoopt met de competitie op het hoogste niveau. Hij bereidt zich voor op de 70.3 Ironman van Aix-en-Provence maar wil zich nu al meten met de duatlontoppers. Vincent Van de Walle demonstreerde met zijn ETZ-ploegmakkers een goede conditie in de winderige duatlon van Geluwe en zou zondag wel eens één van de verrasingen kunnen worden. En Pieter Rijnders en Glen Laurens hebben in Horst aan de Maas al hun deel van de pech gekend en zijn beiden op revanche belust.

Bij het EK Sprint Duatlon is het ook nog uitkijken naar Axel Van Liefferinge en vooral Gert Van Poucke. In het kleine deelnemersveld (15 elites en 10 beloftes) behoren de Belgen tot de podiumfavorieten. De Italiaan Alberto Della Pasqua is de topfavoriet. Bij de U23 kijken we uit naar Thomas Derboven, Falko De Backer en Sander Heemeryck.

De duatlon van Horst aan de Maas trekt dit jaar weg uit het centrum en verhuist naar het domein van Parkhotel Horst. De vrouwen starten om 9 u. De mannen gaan om 9u18 van start.