Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Olympic Tri Team gaat verder… zonder Sofie Hooghe
Nieuws

Olympic Tri Team gaat verder… zonder Sofie Hooghe

Sofie Hooghe ITU Auckland

Dit weekend verdedigen Jelle Geens en Simon De Cuyper de eer van het Belgian Olympic Tri Team in de derde WTS manche in Gold Coast. De mannen duiken zaterdag om 14u06 lokale tijd het water in. Bij ons is het dan 6u06 ’s morgens. Terwijl de mannen dus verdergaan met hun zoektocht naar Olympische kwalificatie, vertoont de startlijst bij de vrouwen een opvallend gat. Geen Belgische dames aan de start van de Gold Coast World Triathlon Series. En dat straalt meteen een vreemde symboliek uit want vorige week raakte bekend dat er in het Belgian Olympic Tri Team geen plaats meer is voor Sofie Hooghe.

Hoewel een paar weken geleden de nieuwe Belgische Olympische ploeg, bestaande uit 7 atleten, met veel bombarie aan de pers en de wereld werd voorgesteld, is het team ondertussen herleid tot vijf atleten. Christophe De Keyser viel uit met een stressfractuur. Het is nog de vraag waar en wanneer hij zijn heroptreden kan maken. Lees zijn verhaal hier. Sofie Hooghe voldoet blijkbaar niet aan de criteria. De Belgische kampioene olympische triatlon liet in de WTS en de wereldbekerwedstrijden van de afgelopen weken wel progressie zien, maar de topresultaten bleven uit.

“Ik moest top-20 halen op de WTS van Abu Dhabi en Auckland en top-12 op de World Cup in New Plymouth. Deze doelen heb ik dus niet gehaald. Toch vind ik niet dat ik gefaald heb, maar een grote stap voorwaarts heb gezet en heel veel ervaring heb opgedaan,” vertelt Sofie. De VTDL liet aan haar coach Stijn Vandevelde weten dat ze het internationaal programma richting Rio niet langer zal steunen. “Ik heb te weinig Olympische punten behaald tijdens mijn eerste drie wedstrijden van het seizoen, zodat het voor de VTDL niet meer realistisch is om een Olympische spot te bemachtigen richting Rio 2016 en dat ik mij beter kan focussen op een Europees programma.”

Sofie legt zich echter nog niet neer bij die beslissing: “In oktober besliste ik om met nieuwe trainers en een nieuwe omkadering in zee te gaan. Ik had dus 6 maanden de tijd om bovenstaande doelen waar te maken. Ik ben op de goede weg en wil hen ook bedanken voor alle inspanningen die ze hiervoor doen, maar ik ben er nog niet. Daarom heb ik beslist om mij niet bij de VTDL beslissing neer te leggen en te bewijzen dat elke training die ik deze winter heb gedaan, zijn vruchten zal afwerpen. Ik geloof nog altijd in mijn ambitie om in 2016 op de Olympische Spelen te staan omdat ik blijf vooruitgang maken. Maar om “on the road” the blijven, moet ik er wel voor zorgen dat ik mijn internationale ranking verbeter, omdat ik via deze ranking over een startrecht kan beschikken op een wereldbeker of een WTS. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat ik mijn internationaal programma zelf zal moeten bekostigen. De eerstvolgende wedstrijd waaraan ik deelneem, wordt de WTS in Cape Town op 25 april.”

Lees hier haar volledige verhaal.

De wedstrijd bij de mannen is opnieuw live te volgen via triathlonlive.tv

 Foto: ITU/Delly Carr