Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Powerman niet meer welkom in Horst
Duathlon

Powerman niet meer welkom in Horst

Kenneth Vandendriessche EK Horst 2015

Het Europees Kampioenschap Powerman (duatlon lange afstand) zal in 2016 niet meer in Horst aan de Maas plaatsvinden. Dat is de uitkomst van het overleg tussen de gemeente Horst aan de Maas en de organisatoren van de Powerman Holland. Na klachten van omwonenden hield de gemeente een enquete over de Powerman. Daaruit blijkt nu volgens wethouder Bob Vostermans dat er te weinig draagvlak is voor het evenement in Horst. Meteen een nieuwe klap voor het Powerman label in Europa.

Of en waar de Powerman Holland in 2016 zal doorgaan, is op dit moment nog niet geweten. We wachten nog op een formele reactie van John Raadschelders, voorzitter van de International Powerman Association. Die werd het afgelopen jaar al vaker geconfronteerd met wedstrijden die afgezegd werden. Zo haakten na Powerman Italië en de Powerman Vlaanderen in Geel in 2014 dit seizoen ook Powerman Zeitz en Falkenstein af. In Amerika annuleerden Washington en Wisconsin in 2015. Telkens ging het om een combinatie van te hoge organisatiekosten en een te lage opkomst van atleten.

De Powerman Nederland verhuisde acht jaar geleden van Venray naar Horst aan de Maas. Na acht edities met start en finish in het centrum trok de organisatie dit voorjaar naar het Parkhotel Horst. Omwonenden klaagden over de slechte bereikbaarheid en het gebrek aan communicatie.

Reden voor de gemeente om na het evenement breed te evalueren, zegt wethouder Vostermans in Hallo Horst aan de Maas: “Dit hebben we samen met de organisatie en vrijwilligers van Powerman gedaan. Daarbij is gekeken naar wat er goed maar ook naar wat slecht is gegaan. Ook is er een enquête onder omwonenden en het bedrijfsleven gehouden.” Er was vooral veel kritiek op de communicatie. “Daar ben ik best wel van geschrokken, zeker omdat er van tevoren duidelijke afspraken waren gemaakt. Het resultaat is dat we kunnen concluderen dat het draagvlak te gering is.”

Vostermans noemt het zonde dat Powerman niet meer terugkeert in Horst aan de Maas. “Het is een topsportevenement en we hebben er hard aan getrokken om er iets van te maken. Ik betreur dit, zeker ook voor de vrijwilligers die erbij betrokken zijn.”

Op de 2015 editie werd Kenneth Vandendriessche nog Europees kampioen. Ook Rob Woestenborghs stond in Horst mee op het podium.