Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Joerie Vansteelant neemt afscheid van topsport
Joerie Vansteelant in mogelijk zijn laatste Ironman (foto: Mario Vanacker)
Duathlon

Joerie Vansteelant neemt afscheid van topsport

Joerie Vansteelant in mogelijk zijn laatste Ironman (foto: Mario Vanacker)
Joerie Vansteelant in mogelijk zijn laatste Ironman (foto: Mario Vanacker)

Joerie Vansteelant heeft maandagochtend bekendgemaakt dat hij na dit seizoen stopt als profatleet. Na een carrière van 12 jaar topsport, waarvan de laatste drie jaar meer als triatleet dan als duatleet, bergt Joerie zijn droom definitief op om een topprestatie in de Ironman van Hawaii te behalen. 2015 bracht nog niet wat iedereen er van verwachtte en een kwalificatie voor Hawaii zat er, helemaal na zijn mindere dag in Maastricht, niet meer in. Niettemin heeft Joerie een rijkgevuld palmares, waarvan we vaak mee hebben mogen genieten. Vanaf zijn wereldtitels bij de beloften in Affoltern (2003) en in Geel (2004) tot en met zijn laatste Powerman Zofingen zege in 2012 en alle ereplaatsen die nadien nog volgden.

“Twee jaar geleden maakte ik de overstap naar triatlon met als doel om mij dit jaar te kwalificeren voor de Ironman van Hawaï. Mijn einddoelstelling was om daar binnen enkele jaren een topresultaat neer te zetten, en daarbij kreeg ik ook volop de steun van Defensie en team Ironmanagers. Vorig jaar dacht ik nog goed op schema te zitten, maar dit jaar moet ik toch vaststellen dat mijn lange termijn doelstelling niet haalbaar zal zijn. In deze optiek heb ik daarom beslist dat 2015 mijn laatste seizoen is als profatleet.

Met toch wel enige fierheid kijk ik terug op mijn profcarrière want ik behaalde betere resultaten dan waar ik ooit had van durven dromen. Ik werd maar liefst 8x Wereldkampioen duatlon en won meer dan 20 Powerman wedstrijden. Onder de deskundige begeleiding van coach (en goede vriend) Tim De Vilder leerde ik enkele jaren geleden zwemmen, wat voor mij een hele opgave was! Vorig jaar slaagde ik er in om 2x een top-5 plaats te behalen op een Ironman. De rijk gevulde ervaringen die ik opdeed zijn beslist iets wat ik de rest van mijn leven zal meedragen!

Nu is voor mij echter de tijd gekomen om een stap opzij te zetten en een nieuwe job te zoeken waarin ik met dezelfde passie aan de slag kan als in de sport. De laatste jaren heb ik mij heel erg geamuseerd om als coach van enkele atleten mijn kennis over te dragen, en ik zal dit ook zeker blijven doen.

Sport zal een heel belangrijke plaats in mijn leven blijven behouden en in de toekomst zal ik zeker en vast hier en daar nog wel aan een wedstrijd deelnemen, maar uiteraard niet meer op hetzelfde niveau. Tri- en duatlon blijven voor mij de mooiste sporten die er zijn, en ik hoop ook verder te kunnen meebouwen aan de toekomst van deze beide sporten!”

joerie_geel.jpg

Wij wensen Joerie het allerbeste toe. Hij was van enorme betekenis voor de duatlonsport en voor duursport in het algemeen, altijd op en top professioneel ingesteld, maar altijd met twee voetjes stevig op de grond. Langs de andere kant is er zijn warme persoonlijkheid, zijn soms wonderlijke droge humor (wie noemt er zijn, helaas ondertussen overleden, hond anders “Kinky”?) 🙂 en zijn hechte relatie met zijn vrouw Kim Vandewaetere en de kids Niels, Marie en de pasgeboren Seppe. We zullen hem missen als topsporter, maar we zijn van plan hem nog vaak als “Age Grouper” tegen het lijf te lopen en hopelijk af en toe nog eens mee op stage te gaan. Want een 3athlon.be stage zonder de grappen van Joerie zou niet meer hetzelfde zijn 🙂 Joerie het gaat je goed! En bedankt voor supermooie topsportjaren…