Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
TBT: de Belgian Beijing Breakaway Boys :-)
Nieuws

TBT: de Belgian Beijing Breakaway Boys :-)

Peterr Croes Peking 2008

Het toeval wil dat we de twee hoofdrolspelers van deze nieuwe Throwback Thursday de afgelopen twee weken nog tegen het nog steeds redelijk atletische lijf liepen. Zowel Axel Zeebroek als Peter Croes zijn ondertussen atleet af maar exact zeven jaar geleden zorgden ze voor de beste zendtijd die triatlon dat jaar in België zou krijgen. De Olympische Spelen in Peking waren in 2008 geen succes voor ons land. Pas in het laatste weekend pakte de 4x100m ploeg zilver en Tia Hellebaut goud in het hoogspringen. En dus was televisiekijkend België in de ban van de aanvalslustige triatleten.

Eerst Peter Croes en dan Axel Zeebroek, samen met de nu bij Uplace-BMC nog altijd actieve Luxemburger Dirk Bockel, ontsnapten tijdens het fietsen en zorgden allebei voor memorabele tv-momenten. Nadat in 2004 geen enkele man aan de start stond van de olympische triatlon (maar Kathleen Smet wel voor een hoogtepunt zorgde met een vierde plaats in Athene, een prestatie die toen nog te weinig naar waarde werd geschat!), bedankten Zeebroek en Croes (die pas in allerlaatste instantie gedelibereerd werd en aan de selectie werd toegevoegd) voor hun kwalificatie door voluit te gaan in het fietsen en zich te tonen.

Het leverde geen medailles op, maar ze schreven allebei wel geschiedenis. Peter werd 27ste en Axel 13de, vlak achter… Alistair Brownlee. Die liep toen nog 32’07. Ook Javier Gomez slaagde er toen niet in om onder de 31′ te lopen en werd pas vierde. En waar iedereen verwachtte dat Simon Whitfield naar het goud zou lopen, was er plots een duiveltje uit een Duits doosje… Weet u nog wie won? Inderdaad, dezelfde man die dit jaar een serieuze optie neemt op de wereldtitel Ironman in Hawaii: Jan Frodeno.

Opvallend feit: toen volstond 30’46 op de 10 km lopen nog om te winnnen, nu kom je niet meer in aanmerking als je niet onder het halfuur duikt…

Het leverde Peter Croes overigens een uitgebreid interview bij 3athlon.be op. Hij kondigde zelf al dit mooie TBT-moment aan op facebook, maar we vrezen dat hij nu aan Yasmine zal moeten uitleggen wie die Angie dan wel was 😉

Olympisch interview Peter Croes