Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nick Baelus nieuwe bondscoach van Belgische triatleten
Coach Nick Baelus (foto: Jarno Cuypers)
Nieuws

Nick Baelus nieuwe bondscoach van Belgische triatleten

Coach Nick Baelus (foto: Jarno Cuypers)
Coach Nick Baelus (foto: Jarno Cuypers)

Vandaag is bekendgemaakt dat Nick Baelus de ietwat verrassende opvolger wordt van Jul Clonen. Anderhalve maand geleden brachten we hier al het nieuws van de nieuwe uitdaging van bondscoach Jul Clonen. De WTS Grand Final in Chicago, waar ook de WK’s in de andere categorieën plaatsvinden, wordt over anderhalve week de laatste opdracht voordat Jul voor een periode van vijf jaar naar Nieuw-Zeeland trekt. En dus moest de BTDF op zoek naar een nieuwe head coach. Er kwamen flink wat reacties op de vacature, ook vanuit internationale hoek. Maar de BTDF heeft uiteindelijk besloten om in zee te gaan met Nick Baelus, een op het eerste zicht verrassende keuze.

In de laatste ronde zou het gegaan zijn tussen Nick Baelus en de Nederlander Koen De Haan, een topcoach in het zwemmen en in triatlon. Mogelijk heeft het feit dat Nick geen banden heeft met één van de internationals de balans in zijn voordeel doen overhellen. De Kempenaar is al een tijdje trainer van een aantal atleten en is zelf nog steeds atleet. Zo werd hij in 2013 nog wereldkampioen cross triatlon in zijn age group en in eigen land staat hij vooral bekend om zijn ereplaatsen in de Hel van Kasterlee. Nick zal het roer van Jul Clonen overnemen vanaf oktober. Zijn belangrijkste uitdaging wordt om het bestaande Belgian Olympic Tri Team verder te begeleiden in hun Road To Rio.

“Nick beantwoordde het meeste aan alle criteria die we gesteld hebben,” vertelde topsportdirecteur Reinout Van Schuylenbergh ons. “Hij heeft absoluut de capaciteiten om met deze groep verder te werken richting Rio. We waren zelf verrast met het redelijk grote aantal buitenlandse gegadigden. Het feit dat internationale coaches zich melden, wil toch zeggen dat er veel respect is voor het Belgisch talent op de olympische afstand,” aldus nog Reinout.

Jul Clonen trekt op 30 september de “Belgische” deur achter zich dicht en verhuist definitief naar Nieuw-Zeeland. “Ik zie het als een mooie uitdaging om daar met de jeugd en de juniores te gaan werken. Nieuw-Zeeland heeft een mooie triatlon-traditie en een brede omkadering. Ik wou deze kans dan ook graag grijpen. In principe heb ik een overeenkomst voor vijf jaar met in optie nog eens drie jaar, dus als alles goed gaat, vind je me de komende acht jaar vooral in Nieuw-Zeeland. Ik heb schitterende ervaringen gehad en ga de Belgische atleten absoluut missen, maar we gaan elkaar nog regelmatig tegenkomen,” vertelde de afscheidnemende coach ons vorige week nog in Viersel.