Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Claire, Simon en Marten bijna bevroren in Edmonton
WTS Edmonton Women Elite September 6, 2015 ©2015 Rich Cruse ITU
Nieuws

Claire, Simon en Marten bijna bevroren in Edmonton

WTS Edmonton Women Elite   September 6, 2015   ©2015 Rich Cruse  ITU
Proberen warm te blijven voor de start ©2015 Rich Cruse ITU

Zondag  7 september landde de WTS series in Edmonton. De atleten gingen er voor de voorlaatste keer dit jaar op zoek naar punten voor de wereld beker ranking, uiteraard stonden er ook kostbare olympische punten op het spel. Om deze punten te bemachtigen zouden de atleten echter barre weersomstandigheden moeten doorstaan. Regen, rukwinden en slechts 9 graden, dat zou flandrien weer moeten worden. Spijtig genoeg was dit toch niet het ideale weer voor onze scherpe atleten. Claire Michel eindigde als 32ste, Marten Van Riel zou bij zijn wederoptreden beslag leggen op de 40ste plaats, Simon De Cuyper werd 52ste in zijn eerste wedstrijd op het allerhoogste niveau na een periode van klierkoorts.

Het waren de vrouwen die eerst in het water doken voor hun sprint triatlon. Opvallend was dat Zafares, Jorgensen en Groff, de drie Amerikaanse atletes die momenteel op kop staan in de WTS ranking niet aan de start stonden. Daardoor konden onze noorderburen zich verheugen op een gouden Rachel Klamer die voor de gelegenheid het nummer 1 mocht dragen. Na een snel zwemnummer was het de Spaanse Carolina Routier die als eerste terug aan wal kwam. Bijna 1’ later liep Claire Michel T1 binnen, spijtig genoeg miste ze de grote achtervolgende groep door geklungel met de fietsschoenen.  Aanvankelijk waren er 5 atletes voorop, maar zij kregen al snel het gezelschap van een 10tal atletes. Het was onder impuls van o.a. Flora Duffy en Gillian Backhouse dat de leiders een voosprong van 30” konden behouden op de achtervolgers met o.a. ex-wereldkampioene Non Standford en Rachel Klamer. In het lopen was het Vicky Holland die haar duivels ontbond en de overwinning wist te grijpen. Zij was de laatste maanden reeds in goede doen nadat ze zelfs Gwen Jorgensen tot het uiterste dreef in Hamburg. Flora Duffy (2de) en Gillian Backhouse (3de) hun inspanningen op de fiets werden beloond, zij mochten mee op het podium. Met een top 10 looptijd liep Claire Michel nog wel sterk, maar zij had al teveel achterstand om nog een mooie plaats te behalen.

WTS Edmonton Women Elite   September 6, 2015   ©2015 Rich Cruse  ITU
De kopgroep in de regen in Edmonton ©2015 Rich Cruse ITU

“De weersomstandigheden waren buitengewoon, zelfs slechter dan het EK in Kitzbuhel vorig jaar,” vertelt Claire. “Het was ongeveer 8 graden en met een watertemperatuur van 16 graden en een stevig wind, was het erg koud. Ik had een redelijk goed zwemonderdeel, maar verloor veel tijd rond de boeien en zoals veel andere meisjes had ik door de kou last om snel te wisselen. Daar kwam nog bij dat ik, toen ik op mijn fiets sprong, mijn rechterschoen lostrapte en het kostte me flink wat tijd om die schoen weer aan te krijgen. Het gevolg was dat ik de achtervolgende groep moest laten gaan en in een groepje van vier terechtkwam. Ook in T2 was het lastig wisselen met gevoelloze handen en voeten. Het lopen was ok, maar nog ver van mijn beste niveau. Dit was niet het resultaat waar ik op gehoopt had, maar ik neem het voor wat het is en kijk al vooruit naar Chicago.”

Meer verwacht van comebacks

Ook bij de mannen was het superkoud. Sommige atleten droegen zelfs handschoenen tijdens het zwemonderdeel. Bij de heren waren de belangrijkste protagonisten wel aanwezig. Met o.a. Javier Gomez, die op zoek ging naar extra punten om zich te verzekeren van een historische 5de wereldtittel, de sterke fransman Vincent Luis (vooral over de sprintafstand is hij erg sterk), en de gevreesde loper Mario Mola. Na het zwemmen waren er geen verrassingen, Luis en Gomez bevonden zich in de kopgroep. Mola en Richard Murray waren op achtervolgen aangewezen. We hadden gehoopt dat onze eigen Marten Van Riel meteen meet zou zijn met de kopgroep zoals hij reeds eerder deed, maar dit was niet het geval. Na 15 km fietsen zou hij echter wel aansluiting maken met de leiders samen met de grote achtervolgende groep met o.a. kleppers Mola en Murray. Simon zwom slechts 10” trager dan Mola, maar miste nipt de aansluiting. In het lopen was het Murray die uiteindelijk toch een beetje verrassend aan het langste einde trok. Gomez, die het laatste jaar net te kort kwam op de sprint afstand, werd 2de. Zijn landgenoot Mario Mola vervolledigde het podium. Vincent Luis moest tevreden zijn met de 4de plaats, de Australier Aaron Royle werd 5de.

WTS Edmonton Men Elite   September 6, 2015   ©2015 Rich Cruse  ITU
Meer regen tijdens de mannenwedstrijd in Edmonton ©2015 Rich Cruse ITU

Onze Belgische atleten behouden gelukkig nog een beetje het vertrouwen en kijken vooral uit naar de Grand Final op 18 en 19 september te Chicago. “De WTS race in Edmonton is niet verlopen zoals gehoopt,” liet Simon weten. “Barre koude en natte omstandigheden maakten dat de race al snel veranderden in een gevecht tegen mezelf en de koude. Ik was niet in staat op niveau te presteren en meer dan finishen als 54ste zat er niet in… Erg frustrerend, want ik had de voorbije maand echt wel goed toegewerkt naar deze race en had hier dan ook een stijgend conditiepeil willen tonen… Over twee weken een nieuwe kans in Chicago. Ondertussen train ik nog een dikke week verder in Edmonton, vandaag gelukkig alweer onder een stralende zon…” aldus nog Le Rabbit.

Simon De Cuyper Edmonton

Voor Marten Van Riel was het zijn eerste wedstrijd sinds zijn revalidatie na de val in Yokohama. “Spijtig genoeg heb ik‬ niet de comeback kunnen maken waar ik op hoopte,” vertelt Marten. “Het gevoel op de trainingen zit echt supergoed. De ijzige kou (7 graden) en regen gooiden echter roet in het eten. Als smal manneke ben ik nogal gevoelig voor slecht weer. Toch ben ik blij dat ik nog heb kunnen uitdoen en als 40ste eindigen. In dit weer is dat voor mij al een overwinning op mezelf!  Morgen vertrek ik naar de USA en binnen 2 weken een nieuwe kans in de WTS Grand Final in Chicago,” aldus Marten.
Edmonton vrouwen 2015
Edmonton mannen 2015