Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hawaii Live: Drie Belgen in top-10 bij de M30
Hawaii

Hawaii Live: Drie Belgen in top-10 bij de M30

NIEUWE UPDATE: DRIE BELGEN IN TOP-10 

Timo Van Houtem lopen

Het zal vandaag van de age groupers moeten komen tijdens de Ironman van Hawaii en voorlopig doen onze mannen het uitstekend. We zagen bij het uitkomen van de wisselzone een indrukwekkende Timothy Van Houtem soepel lopen, indrukwekkend, zeker wanneer je rekening houdt met de korte voorbereidingstijd na die complexe sleutelbeenbreuk in de aanloop naar de triatlon van Alpe d’Huez. Ook Bert Martens en Hans Van den Buverie gaven ons een zeer goede indruk in de eerste kilometers van hun marathon. Bert liep in achtste positie, Hans als tiende.

Bij de M35 maakt Wim Van De Wielle indruk. Hij lijkt aanspraak te gaan maken op een top-10. Hij werd, net zoals de drie Veldeman broers zelf, voortgestuwd door de dolle bende blauwhemden van de Veldeman support-crew.

Verder zagen we een Sam Gydé die er iets minder fris uitzag. Het is en blijft enorm heet in Kona en de marathon gaat zeker nog slachtoffers eisen. Zeker in het eerste deel hebben de atleten nauwelijks de mogelijkheid om wat schaduw op te zoeken.

Ondertussen hebben we al een pak Belgische age groupers gezien en de meesten zijn bezig aan een sterke prestatie. Thomas Christiaens lijkt helemaal geen last te hebben van de hitte. Bert Verbeke doet het ook bijzonder goed, net zoals Koen Van Rie, die meteen in een hoog tempo begon te lopen. Christopher Loose had tijd om ons een high-five te geven, net zoals PJ Penne. Ook Maarten Seghers leek nog goed op schema te zitten.

Wordt straks vervolgd.

UPDATE: BLIJFT ALLEEN FREDERIK NOG OVER?

Frederik einde fietsen

Het ziet er niet goed uit voor de Belgische pro’s in Hawaii. Tine Deckers en Sofie Goos gaven bijna gelijktijdig op. Tine leek nog even aanspraak te gaan maken op haar vooropgestelde top-15 maar na het keerpunt in Hawai zakte ze terug weg. La Goos volgde de hele tijd op vijf minuten van Tine en begon op Deckers in te lopen toen na 120 km fietsen de wedstrijd voor beide dames er op zat.

Bij de mannen is Marino Vanhoenacker na minder dan 15 km lopen uitgestapt. Hij zette na een moeilijk zwemnummer nog een zeer sterke fietsproef neer, waarin hij nauwelijks tijd verloor op de kopgroep. Maar toen we hem zagen starten met lopen, viel het al op dat hij het moeilijk had:

Of Bart Aernouts de finish haalt, blijft ook nog even afwachten. We zagen hem terugkomen aan de hotspot aan de voet van Palani Road op maar liefst 23′ van Frodeno. Bart gaf geen goede indruk en leek meer op karakter dan op power te lopen. “Maagproblemen,” liet hij Sporza-journalist Dirk Gerlo weten. En dus blijft Frederik voorlopig als enige kandidaat over voor een top-10. Fre loopt in achtste positie maar ook hij gaf ons de indruk dat het vandaag een bijzonder zware marathon wordt. Het is dan ook bloedheet op Palani Road.

Zo dadelijk verdere updates van de age groupers, waar enkele Belgen het mooie weer aan het maken zijn. 

NIEUWE UPDATE: MARINO MAKES A MOVE

Marino T1

Na het keerpunt in Hawi hebben de atleten de wind in de rug. Hier in Kona voelen we nauwelijks een zuchtje wind. De zon stijgt steeds hoger en zorgt voor drukkend warme temperaturen. Dit zou wel eens een uitputtingsslag in de marathon kunnen worden. Bij het fietsen gebeurt er vooraan vooralsnog weinig. Frederik Van Lierde gaat vlot mee met de kopgroep van 16. Ondertussen heeft Marino Vanhoenacker zijn move ingezet. Hij rijdt de top-20 binnen en komt nu aansluiten bij Cyril Viennot. Het verschil met de leiders is 5 minuten. Bart Aernouts heeft Bink moeten laten gaan, maar dat is, gezien de omstandigheden, misschien wel een verstandige beslissing.

UPDATE: TINE DECKERS

Tine Deckers T1

Bij de vrouwen heeft Sofie Goos het moeilijk. Ze is teruggezakt naar de 35ste plaats op ruim vijf minuten van Tine Deckers, waarmee ze samen uit het water kwam. Deckers blijft voorlopig rond de 22ste plaats fietsen, op 12′ van de 9 vrouwen in de kopgroep.

UPDATE: ZWEMMEN AGE GROUP

Luc De Jaeger T1 1

Op dit moment zijn de meeste Belgen uit het water. Onder hen Christian Meuser, die 1u37 heeft gezwommen. Zoals gewoonlijk is het zwemonderdeel een kwestie van overleven bij de X-man. Momenteel is hij 58ste in zijn age group.

Nancy Obreno T1

In het fietsen zijn Deborah Van Gossum en Annabelle Pirotte momenteel samen. Ze liggen op de 2de en 3de plaats bij de F30. Bij de F50 zagen we een sterke Nancy Obreno in de top-10 buitenkomen uit de wissel. Er kon nog een glimlach vanaf bij de kustdame alvorens ze begon aan de 180 km fietsen.

Caroline Devos T1

UPDATE ZWEMMEN PRO

Bart Aernouts bike mount

Eerste update na het zwemmen in het WK Ironman Hawaii. Frederik Van Lierde deed wat hij moest doen en nestelde zich in de grote groep achter het koptrio met topfavoriet Jan Frodeno. In een groep met onder andere Bas Diederen, Romain Guillaume en Sebastian Kienle stapte hij op 1’33 van de leiders uit het water. Fre had een tragere wissel en volgde bij de uitgang van T1 al op twee minuten, maar hij gaf ons wel de indruk dat ook dat volgens plan verloopt. Voor Marino Vanhoenacker verliep het zwemmen niet als gepland.

Hij volgde oorspronkelijk aan kop van de tweede grote groep, maar die verloor meer dan vijf minuten op het groepje Frodeno. Bink stapte op 5’50 van de leider op de fiets. Iets achter hem volgde een verrassend sterke Bart Aernouts. Op iets meer dan 6′ van Frodeno mag de Uplace BMC atleet terugkijken op een sterk zwemnummer. Als hij samen met Marino naar voor kan fietsen, dan ziet het er goed uit voor de Belgen. En uiteindelijk bedroeg het verschil met Van Lierde nauwelijks vier minuten.

Tine Deckers Sofie Goos bike mount

Bij de vrouwen kregen we een grote groep op kop, met een breeduit glimlachende Michelle Vesterby in tweede positie op de fiets. De Deense wordt getraind door Luc Van Lierde en deed het nog beter dan verwacht. Het was even wachten op onze Belgische dames, maar Tine Deckers en Sofie Goos kwamen samen uit het water en gaven beiden een goede indruk. Ze leken ook tevreden met hun positie. Tine startte aan het fietsen als 25ste, Sofie als 27ste, op 9’30 van de koploopsters.

Straks meer updates over de age groupers.