Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman Hawaii: Duitsers wel, Belgen niet aan het feest
Hawaii

Ironman Hawaii: Duitsers wel, Belgen niet aan het feest

Frederik einde fietsen

Het WK Ironman in Hawaii is geen succes geworden voor de Belgische profs. Frederik Van Lierde was na een zware, warme dag de enige die de finish haalde in Kona, maar meer dan op karakter naar een 25ste plaats lopen, zat er voor de wereldkampioen van 2013 niet in. Alle andere Belgische pro’s verdwenen voortijdig uit de wedstrijd in een hete editie. De wereldtitels gingen naar de voorspelde favorieten.

Jan Frodeno had een haast perfecte wedstrijd. Hij kwam in een groepje van drie vooraan uit het water, met een grote achtervolgende groep van een twintigtal atleten op anderhalve minuut. Bij deze groep alle andere favorieten, zoals Kienle én Frederik Van Lierde. Die had een tragere wissel en volgde op twee minuten, maar het duurde niet lang voor alles vooraan samen kwam. Frodeno besloot blijkbaar te wachten om later, veel later zijn move te maken.

Achter de eerste grote groep had Marino Vanhoenacker de kop genomen in het zwemmen, maar blijkbaar voor een compleet ander traject gekozen. Hij kwam op 5’50 van de leiders uit het water. Ook Bart Aernouts zat in deze grote groep. De Uplace BMC atleet had voor zijn doen goed gezwommen en ging vlot mee in het fietsen met Marino. Bink en Bart rukten stelselmatig op naar voor. Overspeelde Bart Aernouts hiermee zijn hand? Iets over halfweg moest hij lossen en zakte hij steeds verder terug. Bij het begin van de marathon kloeg hij over maagproblemen. Hij zette nog even door, meer op karakter dan op kracht, maar toen vlak na Energy Lab de leidster bij de vrouwen, Daniela Ryf, voorbijkwam, zat zijn Ironman er op. Marino was dan ook al uitgestapt. Hij hield het in de eerste 15 km voor bekeken, ondanks een sterke remonte in het fietsen.

En dus moest het voor de Belgen komen van Frederik Van Lierde. Die fietste vlot mee in de kopgroep, liet Frodeno en Kienle met Timothy O’Donnell wegrijden, maar kwam als vijfde op twee minuten in de wissel binnen. Frederik miste drie keer de bevoorrading en kwam zonder drinken te zitten tijdens het fietsen. Gelukkig kreeg hij van Frodeno nog een bidon, maar in de eerste 15 km van de marathon voelde hij al dat hij te weinig water had gehad en sijpelde de energie uit zijn lichaam weg. Wat volgde was een calvarietocht naar een uiteindelijke 25ste plaats.

Frodeno liep ondertussen vlot naar de overwinning. De topfavoriet zette zijn versnelling pas laat in tijdens het fietsen en bouwde een veilige voorsprong uit op de verrassend sterke Timothy O’Donnell. Die moest de tweede plaats nog laten aan Andreas Raelert, de Duitser waar niet heel veel mensen nog rekening hadden gehouden. Frodeno won in 8u14’40. Raelert werd 3’03 later tweede en nog eens 1’07 later kwam O’Donnell als derde binnen.

Bij de dames verlieten Tine Deckers en Sofie Goos iets na 120 km de wedstrijd. De twee kwamen nog samen uit het water rond de 25ste plaats. La Goos moest haar ex-ploeggenote in het fietsen al snel laten gaan, bleef dan een tijd op vijf minuten hangen. Plots kwam Sofie sterk terug op Tine, maar even later stapten beide dames uit de wedstrijd.

Tine was teleurgesteld maar nuchter: “Het ging gewoon niet vandaag. Dat overkomt me zelden, maar mijn benen werkten vanaf het begin niet mee. Ik heb nog geprobeerd. Ik dacht dat ik er misschien nog door kon komen, maar het werd alleen maar erger. Doorgaan had geen enkele zin. Het was gewoon een totale offday. Natuurlijk is het jammer omdat je er zo lang zo hard voor traint. Ik voelde me ook goed voor de wedstrijd; ik dacht echt dat er een goeie prestatie in zat. Maar het is wat het is. Niets aan te doen. Volgend jaar vliegen we er volop terug in,” aldus de Leuvense.

De winst ging naar een superbe Daniela Ryf. Die zat in een grote kopgroep na het zwemmen maar voerde stelselmatig het tempo op tot ze met een ruime voorsprong aan de marathon kon beginnen. Haar grootste uitdager, Mirinda Carfrae, was dan al uit de wedstrijd verdwenen met rugproblemen. Achter Ryf wisselden de posities nog een paar keer. Rachel Joyce liep naar de tweede plaats in 9u10’59, maar er was niks te doen aan de zege van Ryf. Die haalde het in 8u57’57. Michele Vesterby leek op weg naar de derde plaats, maar de Deense, die getraind wordt door onze Luc Van Lierde, moest het brons nog laten aan Liz Blatchford, die zo toch nog voor een klein Belgisch succes zorgde door de derde plaats voor Uplace BMC te pakken.