Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman Hawaii, a family affair
Hawaii

Ironman Hawaii, a family affair

Veldeman landenparade

Met 54 Belgen breken we straks alvast één record bij de start van het WK Ironman in Hawaii. Maar ook het feit dat er vier bijzonder koppels meedoen, is ook wel de moeite waard. Zo zijn er de twee broederparen Van Houtem en Veldeman (en die zijn zelfs met zijn drie, wat ons al helemaal bijzonder lijkt) én de koppeltjes Aerts-Van Maele en Lesaffer-Gydé… Of “liefde is… samen de Ironman Hawaii overleven”…

Het verhaal van Joeri en Timothy Van Houtem zou in Amerika pagina’s aan heroïsch proza opleveren. Dat de twee dit jaar in Hawaii zouden geraken, stond al langer in de sterren geschreven na een paar knappe prestaties. Maar dat ze onderweg zoveel pech moesten overwinnen, had dan weer niemand verwacht. Sterker nog, tot een paar weken geleden gaf geen mens nog een cent voor de kansen dat de Van Houtems de start zouden halen. Timo lag een hele tijd buiten strijd na een complexe sleutelbeenbrekuk, opgelopen in de parcoursverkenning van de triatlon van Alpe d’Huez. In de kwarttriatlon van Lille kwam hij alvast even testen en dat leverde een derde plaats op. Joeri had alles op Hawaii gezet, misschien zelfs iets te veel, wat resulteerde in een spierscheur op een paar weken van de wedstrijd. Hij doet het al drie weken rustig aan, beperkte zich hier tot aqua joggen, maar gaat er zaterdag wel voor gaan.

Voor de Veldeman-broers is het de tweede keer dat ze samen aan de start staan. In 2012 liepen de drie broers zelfs een tijdje in elkaars buurt, maar de hitte speelde hen toen enorm veel parten. Daarin zijn ze bijgeleerd en deze keer trokken ze twee weken voor het WK al naar Kona.

Cai Lesaffer en Sam Gydé zijn een redelijk uniek koppel. Want er zijn er niet zo heel veel die samen aan de start komen van de Ironman Hawaii. Cai en Sam kwalificeerden zich in Zuid-Afrika, door allebei hun age group (F50 en M40) te winnen. Sam was al één van de top age groupers de afgelopen jaren in Hawaii. Deze winter en in de aanloop naar Hawaii heeft hij vooral veel training gestoken in het zwemmen, in de hoop beter te doen dan de vorige jaren en een stuk meer naar voor uit het water te komen.

Deborah Van Gossum

En wat dacht je tot slot van oma en opa die samen een gooi doen naar eeuwige roem in Hawaii? Luc Vanmaele kwalificeerde zich voor de 4de maal met een overwinning in de M55 in de Ironman van Wales, in het najaar van 2014. Zijn partner Martine Aerts komt nu voor de tweede keer in actie in Kona. Zij won haar F55 age group in Zuid-Afrika. Beiden hebben ze dus ervaring met de wedstrijd op Big Island, maar het is wel de allereerste keer dat ze samen een rugnummer mochten afhalen.

En dan nog een uitsmijter: Deborah Van Gossum staat dan wel alleen aan de start, maar papa Dirk, één van de levende legendes van het Belgische triatlon, staat haar wel met raad en daad bij in Kona. Hij kwalificeerde zich ooit twee keer voor datzelfde WK Ironman.