Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zadelpijn vermijden: Cobb zadeltest
Gear

Zadelpijn vermijden: Cobb zadeltest

Iedereen die wel eens op de fiets zit heeft het ongetwijfeld al wel eens pijn gehad bij het zitten op het zadel. Tijdens het fietsen zijn we via drie contactpunten (stuur, pedalen en zadel) verbonden met de fiets, waarbij de meeste druk op het zadel terecht komt. Het is ook om deze reden dat vele uren op de fiets vaak als ongezond beschouwd wordt. De druk op het zadel kan zorgen voor slechte doorbloeding met bijhorende problemen. Logisch dus dat een slecht zadel voor klachten kan zorgen.

John Cobb, actief in de fietsindustrie sinds 1972
John Cobb, actief in de fietsindustrie sinds 1972

Op de vraag welke zadels nu juist goed zijn en welke niet is helaas geen eenduidig antwoord. Naast het verschil tussen mannen en vrouwen, die een fundamenteel verschillende lichaamsbouw hebben, is ook tussen mannen en vrouwen onderling het verschil groot. Een zadel kan goed zitten voor iemand, terwijl het voor iemand anders net voor klachten zorgt. In samenwerking met het Amerikaanse Cobb, in België vertegenwoordigd door ex-triatleet Loïc Helin, gingen we op zoek naar tips voor triatleten op zoek naar een nieuw zadel.

Cobb Cycling werd opgericht door John Cobb in 1972. Voorheen was hij gekend als aerodynamisch expert, waarbij hij onder meer de positionering van Greg LeMond verbeterde. Als klein bedrijf startte John met het ontwikkelen van zadels om het comfort van renners te verbeteren, met zijn kennis van positionering in het achterhoofd. Tegenwoordig staat Cobb boven in de tabellen op de “Kona bike count”.

We konden een zestal zadels testen, hoofdzakelijk voor op de triatlonfiets. Net omdat zadels zo persoonlijk zijn, werden ze getest door verschillende atleten binnen Brasschaat Triatlon Club. Kenmerkend voor de Cobb zadels is de opening in het midden. Deze zorgt voor verminderde druk op de gevoelige zones komt, zowel bij mannen als vrouwen.

Cobb Randee
Cobb Randee

De JOF Randee werd door de meeste atleten positief onthaald, verschillende mannen én vrouwen waren fan van dit comfortabele zadel. Het werd ontwikkeld voor triatleten die comfort verkiezen boven aerodynamica en wordt gekenmerkt door het brede vlak achteraan. Hoewel de neus zeker niet breed is, vond ik het nieuwe JOF55 zadel voor mij persoonlijk beter. Dit zadel laat een iets diepere zithouding toe op de tijdritfiets, maar heeft ook een groot vlak achteraan om rechtop te zitten. Bij sommige atleten schuren brede zadels soms tegen de benen, iets waar ikzelf bij de JOF55 geen last van had. Bij de vrouwen is ook het Cobb Max zadel heel populair. We zagen onder meer Stefanie Adam hier al mee aan de slag.

Cobb Plus
Cobb Plus, het populairste triathlonzadel

Van het meest populaire triathlonzadel, de Cobb Plus, konden we het testexemplaar niet te pakken krijgen. Wel kregen we de MTB uitvoering onder de billen geschoven, qua kenmerken en binnenwerk identiek. Zoals van een MTB uitvoering verwacht testte we het zadel vooral in het bos. Typisch aan het mountainbiken is dat je als renner vaak rechtstaat en je gewicht verlegt, waardoor je in sommige gevallen tegen het zadel schuurt. Tijdens onze testritten ondervonden we hier geen last van met het Cobb zadel.

Hoewel de meeste zadels ontwikkeld werden voor triatlonfietsen, konden we ook het Cobb Gen2 zadel testen. Dit zadel werd ontwikkeld voor triatleten die op hun wegfiets een opzetstuur gemonteerd hebben en daarmee iets dieper willen zitten dan de traditionele koershouding. In de beugels drukken klassieke zadels vaak tegen de gevoelige zones en beperkten ze de bloeddoorstroming, wat door de gleuf in het Gen2 zadel verholpen wordt.

Om uit de verschillende soorten zadels het juiste type te kiezen, heeft Cobb naast het deskundige advies een 90 dagen “geld terug” regeling. In deze periode is bijvoorbeeld een zadeldrukmeting zeker aan te raden wanneer de juiste afstelling niet direct gevonden wordt. Hierbij wordt een sensor in de vorm van een matje over het zadel getrokken en kan de druk op het zadel nauwkeurig bepaald worden voor verschillende zones. Tijdens een zadeldrukmeting kan zo de juiste afstelling van het zadel gezocht worden, zonder talrijke testritten uit te moeten voeren.

Dat er bij Cobb veel onderzoek gedaan wordt naar de oorzaken van zadelpijn konden we ook op hun website terugvinden. Tussen de vele artikels over allerlei klachten die tijdens het fietsen kunnen voorkomen, vonden we bijvoorbeeld het artikel ‘Female Cyclists: “Innie’s and outie’s” mee, wat dames wellicht bij terugkerende pijn aan een juiste zadelkeuze kan helpen.

Wij onthouden vooral dat de keuze voor een zadel heel persoonlijk is. Zadels die voor de ene atleet fantastisch zitten, kan bij iemand anders helemaal niet de beste keuze zijn. Om zadels op een betrouwbare manier te vergelijken kan je een zadeldrukmeting laten uitvoeren. Dankzij deze meting kunnen zadels vergeleken worden en kunnen deze ook perfect afgesteld worden.