Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Onbekende Belgische wint Ironman
Nieuws

Onbekende Belgische wint Ironman

Liz Verheydens Los Cabos finish

Wie is na Tine Deckers en Sofie Goos de derde Belgische vrouw die een Ironman wint? Het zou een mooie quizvraag zijn. En wellicht zouden er velen de wenkbrauwen fronsen als we vertellen dat het Liz Verheyden is. Ook wij keken raar op toen we naast de naam van de winnares van de Ironman van Los Cabos een Belgische vlaggetje zagen verschijnen. Maar op 25 oktober werd Liz Verheyden effectief de derde Belgische Ironman-winnares ooit. Deze in Dubai woonachtige triatlete won de age group only race in 10u43’12. Tot dan was ze voor ons ook een nobele onbekende en dus trokken wij naar Dubai om Liz een paar vragen te stellen.

Nee… eigenlijk stuurden we haar een mailtje met een paar vragen om kennis te maken met dit nieuwe Belgische triatlontalent 😉

3athlon.be: Liz, je bent Belgische, maar hier kennen we je niet als triatlete. Vertel eens wat over je zelf.

Liz Verheyden: Ik ben geboren in België en heb daar gewoond tot 2002. Toen verhuisden we naar Zuid-Afrika waar ik mijn universitaire studies in Biokinetics (exercises rehabilitation) deed. Nu woon ik al 5 jaar in Dubai samen met mijn man Simon Marshall, ook een Ironman. Ik werk als rehab specialist bij een Pilates studio. Het weer in Dubai is perfect voor triatlon, buiten de erg hete zomer maanden, is het prachtig zonnig en droog 🙂

Hoe ben je in Zuid-Afrika terechtgekomen en ben je daar met triatlon begonnen?

Ik ben samen met mijn ouders naar Zuid-Afrika verhuisd toen zij daar een Bed & Breakfast begonnen. Maar ik ben pas met triatlon begonnen in Dubai, toen ik in 2012 mijn eerste fiets kocht. In Zuid-Afrika was ik vooral bezig met hardlopen en deed mee aan 10 km & 21 km wedstrijden. Dit deed ik niet slecht, maar het was meer voor de sociale contacten dan voor top prestaties.

Wat vind je het leukst aan triatlon en wat zijn je ambities?

Simon Marshall Liz Verheyden Los Cabos

Ik ben vooral een loopster, al van jongs af ging ik samen met mijn vader een paar kilometer mee lopen. Tijdens de universiteitsjaren in Zuid-Afrika begon ik ook te zwemmen, en nam privé lessen, maar ik maakte nooit deel uit van een team. In Dubai is het erg makkelijk om in de zee te zwemmen, dus daar begon ik mee in 2011 en een jaar later kocht ik een fiets – eindelijk klaar voor triatlon! Toen ik mijn man Simon Marshall leerde kennen, die al meerdere jaren aan de volle Ironman bezig was, werd ik geïntroduceerd in de ‘echte’ wereld van triatlon!

Heb je ooit een wedstrijd in België meegedaan of heb je plannen om ooit in je thuisland deel te nemen?

Toen ik in België woonde was ik druk bezig met mijn paarden en deed mee aan jumping wedstrijden. Daar kwam een einde aan toen we naar Zuid Afrika verhuisden . Ik ben me toen meer gaan focussen op hardlopen. Spijtig genoeg heb ik geen plannen om terug naar België te verhuizen, maar wie weet doe ik er ooit eens een wedstrijd mee… Who knows 😉

Volg je het Belgische triatlon een beetje?

Ik ken natuurlijk Sofie Goos, Frederik van Lierde en Luc Van Lierde. En ik volg de Belgen meestal via de Ironman podcasts en de Ironman race resultaten. Maar ik ben niet echt op de hoogte van de lokale topatleten.

Liz Verheyden wint Los Cabos

Had je ooit verwacht een Ironman te winnen en hoe verliep je wedstrijd in Los Cabos? Heb je je slot gepakt?

Ik hoopte op een goede prestatie in Los Cabos, maar ik had nooit verwacht om als eerste vrouw over de streep te komen! Ik won wel al de Challenge 70.3 race in Dubai in februari 2015, maar een overwinning in een volle Ironman was uiteraard de ultieme beloning voor het harde trainen van de laatste maanden. Mijn race ging perfect! Het zwemmen was een paar minuten sneller dan verwacht en ik kwam als 2de vrouw uit het water. De fietsroute was niet echt snel dus 6 uur was exact volgens het vooropgestelde plan. Zoals ik al zei, ik vind het rennen het leukste en ik voelde me goed toen ik van de fietst sprong, dus dat zag er goed uit en ik liep een PB voor mijn Ironman marathon met een 3:39. En, yes, we are going to Hawai!!

Heb je plannen om het ooit als prof te proberen nu je een age group Ironman gewonnen hebt?

Haha, zeker niet! Ik blijf trainen en hoop om zeker nog te verbeteren, maar pro-level zit er niet in 🙂

Marshall Verheyden groom bride

Op de website van haar triatlonclub TriDubai doet ze overigens haar volledige verhaal uit de doeken (wel in het Engels), niet alleen over haar wedstrijddag in Los Cabos maar ook over wat er aan voorafging. Ze trouwde dit jaar namelijk met triatleet Simon Marshall en het oorspronkelijke plan was om de honeymoon in Hawaii te vieren. De kwalificatie voor het WK Ironman lukte echter net niet en dus werd de huwelijksreis omgeleid naar Los Cabos. Daar pakten ze nu wel hun slot, dus volgend jaar kunnen ze alsnog als koppel gaan vieren in Kona.