Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Yeray en Kris verkennen Xterra Namur
Eén van de vele klimmetjes (foto: O.Beart - vojomag.com)
Multisports

Yeray en Kris verkennen Xterra Namur

Eén van de vele klimmetjes (foto: O.Beart - vojomag.com)
E̩n van de vele klimmetjes (foto: O.Beart Рvojomag.com)

Op zaterdag 11 juni 2016 krijgt België voor het eerst een echte Xterra wedstrijd. Florian Badoux en Denis Detinne, twee offroadspecialisten die in november dit jaar nog als deelnemers naar het WK Xterra in Maui trokken, halen het internationale cross triatlon circus naar een unieke locatie: de Citadel van Namen. Een dag na de cyclocrossers trekken wij er op uit met Yeray Luxem en Kris Coddens om het parcours op en rond de Citadel te verkennen. De mannen zijn, naast moe, ook unaniem: dit is een schitterend parcours en misschien wel één van de zwaarste mountainbike omlopen in het circuit. Florian pakte bovendien uit met het nieuws dat er een week na het openen van de inschrijvingen al ruim 150 atleten hun startplaats geboekt hebben.

Deel van het loopparcours (foto: O.Beart - vojomag.com)
Deel van het loopparcours (foto: O.Beart – vojomag.com)

Even een korte situatieschets. Er wordt op 11 juni 1500 meter gezwommen in de Maas. De eerste wisselzone ligt in het Parc de la Plante. Vanaf daar is het op de mountainbike meteen klimmen geblazen naar de top van de Citadel van Namen waar aan de tweede wisselzone het eigenlijke parcours voor de MTB begint. Twee rondes van 17 km doorheen de verrassend groene natuur en bossen op de flanken van de Citadel en aan de rand van Namen. Na de derde en laatste klim naar de Citadel wordt er opnieuw gewisseld voor een pittige loopproef van 10 km.

Kris Coddens en Yeray Luxem zijn samen met Jim Thijs en Tim Van Daele (en af en toe Seppe Odeyn) de vaandeldragers van ons land in het internationale cross triatlon gebeuren. Zij waren de eersten die door Florian en Denis, samen met onder andere Paul Bara, werden uitgenodigd om het parcours te verkennen. En beiden waren ze in de wolken zoals je in het interview kan zien. “Het is toegankelijk voor iedereen, niet te technisch en met flink wat variatie”, vindt Kris. “Maar zeker wel een zwaar parcours. Klimmen en dalen volgen elkaar op, de moeite voor iedereen.” Yeray kijkt ook al uit naar het zwemparcours. “Het is uniek om rond een eilandje te zwemmen… en dan is het nadien meteen serieus omhoog naar de Citadel en die klim moeten we drie keer doen. Uniek ook voor de toeschouwers,” vertelt Yeray. En de twee roepen bij deze onze landgenoten op om massaal aan de start te komen. Wie wint, maakt voor hen niet uit, als het maar een Belg is…

Schitterende locatie  (foto: O.Beart - vojomag.com)
Schitterende locatie (foto: O.Beart – vojomag.com)