Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Tuur Lemmens
Tuur Lemmens als leider op de fiets op BK in Brugge (foto: Katrien Decru)
3quest

3quest: Tuur Lemmens

Tuur Lemmens als leider op de fiets op BK in Brugge (foto: Katrien Decru)
Tuur Lemmens als leider op de fiets op BK in Brugge (foto: Katrien Decru)

Zelden ga ik uit met mijn vrienden want de volgende ochtend lig ik meestal om 7 uur in het water voor een leuke ochtendtraining

1. Tot voor kort was je nog ‘fulltime’ zwemmer. Wat zijn je mooiste herinneringen aan je zwemcarrière? Ben je van plan om nog geregeld aan zwemwedstrijden deel te nemen?

[dropcap]M[/dropcap]ijn mooiste herinnering als ‘fulltime’ zwemmer is toch wel de 7de plaats, 3 jaar geleden op de EYOF-spelen in Utrecht met de 4×100 wissel aflossingsploeg. Individueel zat ik die periode niet in topvorm maar in een aflossing kan je nog altijd dat tikkeltje harder gaan voor je ploeg. Vooral voor de ervaring was dit het mooiste moment. Voor de eerste keer aan een grote internationale wedstrijd meedoen en je land vertegenwoordigen, geeft je een super goed gevoel. Buiten de EYOF-spelen heb ik ook nog een aantal mooie momenten gehad op het BK en VK. Maar als topsporter heb je natuurlijk ook minder mooie momenten en ik moet eerlijk toegeven dat ik ook veel van die mindere momenten heb gehad. Dan is het natuurlijk moeilijk om er boven op te geraken en verder te gaan om je doelen te bereiken. Maar dit is topsport en dat hoort erbij!

Tuur Lemmens GEN Roses

Ik ben sinds september overgeschakeld naar triatlon maar ik zwem nog altijd veel te graag om volledig te stoppen met zwemmen. Ik blijf nog zeker zwemwedstrijden meedoen maar dan meer voor het plezier en om mijn vrienden van het zwemmen nog eens te kunnen zien. Het zwemmen zal altijd in mijn bloed blijven!

2. Waarom heb je de stap naar triatlon gemaakt? Heb je al ervaring in de andere disciplines? Wat zijn je ambities?

[dropcap]D[/dropcap]e laatste 2 jaren van de topsportschool (5de en 6de jaar) waren best hard tegengevallen. Het zwemmen ging niet meer en zeker mentaal had ik veel problemen waardoor ik helemaal geen topprestaties meer leverde. Het plan was om na mijn 6de naar Amerika te vertrekken om daar met een beurs te gaan zwemmen voor een universiteit. Maar omdat ik nog een kleine achtergrond in het lopen had, raadde mijn krachttrainer Stefan Deckx mij aan om misschien iets te beginnen in de triatlon. Zo ben ik in korte tijd bij Stijn Goris en in de triatlonwereld terecht gekomen.

Tuur Lemmens BK Jeugd in Brugge (foto: Katrien Decru)
Tuur Lemmens BK Jeugd in Brugge (foto: Katrien Decru)

Vroeger deed ik ook nog aan atletiek, waarbij een provinciale titel bij de 8-jarige mijn beste prestatie was. Op 12 jarige leeftijd had ik mij uiteindelijk volledig toegelegd op het zwemmen. Fietsen deed ik ook regelmatig met mijn tweelingbroer, die aan wielrennen deed, op het circuit in de buurt.
Mijn grootste ambities in de triatlon zijn vooral het EK en WK en natuurlijk als ultieme droom de Olympische Spelen meedoen. Maar dat is natuurlijk nog heel ver weg. Ik probeer mij dit jaar vooral toe te leggen op het lopen en het fietsen omdat hier toch nog een serieuze progressie moet gemaakt worden. Dit jaar gaat het BK in augustus mijn piekwedstrijd worden.

3. Vanaf dit academiejaar breng je je tijd grotendeels in Leuven door. Hoe bevalt het studentenleven je? Combinatie topsporter vs student? Trainingsgroep in Leuven?

[dropcap]H[/dropcap]et studentenleven is best zwaar, de combinatie studies met topsport is niet gemakkelijk. Er moet veel geleerd worden en dan ook nog eens goede prestaties worden afgeleverd in de sport. In de avond kan je dan zelfs zo moe zijn dat je wel eens om 20 of 21 uur in je bed ligt. Zelden ga ik uit met mijn vrienden want de volgende ochtend lig ik meestal om 7 uur in het water voor een leuke ochtendtraining 😉

Tuur Lemmens zwembad

Het is natuurlijk niet altijd even leuk zo een ochtendtraining maar met een zeer getalenteerde en gemotiveerde groep in Leuven maakt dit het altijd veel gemakkelijker om te gaan trainen. Er is altijd veel plezier en ambiance in onze groep waardoor ik enorm graag train!

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Het volgende slachtoffer zal mijn trainingspartner Simon Folens zijn.

1. Als nog jonge triatleet kan je alles best goed. Maar in welke discipline heb je nog het meeste werk? Wat zijn je doelen op zowel het zwemmen als het fietsen en het lopen?
2. Op het moment zit je nog in het secundair. Is dit tot nu toe goed te combineren met je school? Ben je van plan om verder te studeren? Weet je al wat? En ook nog in combinatie met topsport?
3. Wie zijn zoal je grootste concurrenten dit jaar? Ben je klaar voor het nieuwe seizoen en wat zijn je doelen voor dit jaar en komende jaren?