Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
(Te) Late licentie kost Aernouts titel
Multisports

(Te) Late licentie kost Aernouts titel

BK Retie podium
Deze podiumfoto komt dus te vervallen (foto: Johan Tack)

Er was zondagavond en maandag gedurende de dag al heel wat om te doen. Bart Aernouts won zondag het BK Cross duatlon in Retie maar Seppe Odeyn, die vooraf te horen kreeg dat de licentie van Aernouts (nog) niet in orde was en Bart dus niet in aanmerking zou komen voor de titel, claimde later op de avond dat alleen hij recht had op de kampioenentrui, zoals je hier in zijn blog van zondag kan lezen. Maandag zette de VTDL de situatie recht en riep het Odeyn alsnog uit als kampioen.

Het is niet de eerste keer dat titels en medailles niet kunnen uitgereikt worden omdat de deelnemer geen licentie heeft. Anders dan in andere sporten, staat eender welk BK in onze duursporten open voor alle deelnemers. Odeyn werd er zelf een paar jaar geleden nog slachtoffer van in de Hel van Kasterlee toen hij als niet-gelicentieerde winnaar naast de nationale titel greep. Nu gebeurt hetzelfde dus met Bart Aernouts. Misschien moet de federatie toch eens gaan nadenken over een wedstrijdformule waarin alleen VTDL of LBFTD-gelicentieerden mogen starten, dan worden dit soort vaudevilles in de toekomst vermeden. Enerzijds zou Aernouts overigens een terechte kampioen geweest zijn met zijn sterke prestatie in Retie, anderzijds had Seppe Odeyn vooraf bij de CRO nagegaan dat Bart (die afgelopen donderdag zich met een daglicentie aanmeldde) niet in aanmerking zou komen en hield hij dus geen rekening met de BMC-Etixx atleet voor de titelstrijd.

Officieel is Seppe Odeyn dus kampioen, waardoor het zilver voor Bart Borghs is en het brons voor Geert Lauryssen.

Hieronder het volledige statement van de VTDL:

Seppe Odeyn toch Belgisch kampioen crossduatlon 2016

“Op het afgelopen BK crossduatlon te Retie was er enige beroering omtrent de uitslag (onder voorbehoud) bij de heren. Concreet werd het lidmaatschap van overall winnaar Bart Aernouts in vraag gesteld, een voorwaarde om Belgisch kampioen te worden. De atleet had zich met een daglicentie ingeschreven en kon bij inschrijving op dag van de wedstrijd geen geldige licentie voorleggen. Er was in de week voor het BK wel een aanvraag tot lidmaatschap ingediend maar op vrijdag was er nog geen goedkeuring gegeven door de club. De licentie kan pas per email worden opgestuurd na goedkeuring door de club en indien aan alle voorwaarden van de liga is voldaan.
De CRO heeft na kennisname van alle elementen en in overeenstemming met de sportreglementen uiteindelijk geoordeeld dat Bart Aernouts niet over een geldige licentie beschikte en dus niet voldeed aan de voorwaarden om Belgisch kampioen te worden (Sportreglementen Art 18.1.a).

Seppe Odeyn is dus Belgisch kampioen Crossduatlon. De tweede en derde plaats gaan respectievelijk naar Bart Borghs en Geert Lauryssen.

De VTDL benadrukt nogmaals om tijdig de licentie in orde te brengen. Dankzij de automatisatie (online VTDL-website) is de verwerking van de aanvraag tot een minimum beperkt. Wanneer de club de aanvraag goedkeurt en indien aan alle voorwaarden is voldaan bevestigt de liga onmiddellijk het lidmaatschap via mail met de geldige licentie. Men is pas aangesloten bij de liga wanneer men in het bezit is van een geldige licentie.”