Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
EK Kalkar: ondanks penalties toch 4 x top-15
Duathlon

EK Kalkar: ondanks penalties toch 4 x top-15

Vincent Bierinckx EK Kalkar
Vandecasteele en Bierinckx in de kopgroep (foto: Philippe Durand)

Wat later dan verwacht alsnog het verslag van het EK duatlon in Kalkar. Het was ons namelijk niet helemaal duidelijk wat er daar allemaal gebeurde met de Belgen, zeker niet na verschillende berichten die ons bereikten. Gelukkig was journalist-voor-één-dag Kathleen Maes ter plekke om correct verslag te geven over de penalties en de wedstrijd van de Belgen, die het uiteindelijk verre van slecht deden, met Angelo Vandecasteele, Emmanuel Lejeune en Vincent Bierinckx in de penalty-box maar ook in de top-10.

Op zondag 17 april werd in Kalkar het Europees kampioenschap Duathlon betwist. Dat dit geen gewone wedstrijd zou worden was al op voorhand duidelijk: 4 Belgen hadden een penalty aan hun broek doordat ze vrijdags te laat, of niet, op de briefing verschenen waren. Na enkele korte discussies werd duidelijk dat hier niets aan te doen was. Vincent Bierinckx, Glen Laurens, Jan Petralia en Angelo Vandecasteele waren verplicht om tijdens de eerste run 15 seconden in de penaltybox plaats te nemen.

Emmanuel Lejeune en Jerome Claeys vervolledigden de Belgische selectie. Bij de beloften, die samen met de elites van start gingen, verdedigden Jonathan Wayaffe en Nicolas Tilman de Belgische driekleur.

Omstreeks 13u15 ging de wedstrijd van start en begonnen de atleten aan hun eerste run van 10 km, om vervolgens 40 km te fietsen en te eindigen met een tweede run van 5 km. Er vormde zich dadelijk een grote kopgroep. Angelo en Glen besloten om na één ronde (2,5 km) reeds hun penalty op te nemen. Angelo vond snel zijn plaats in de kopgroep terug, Glen was op achtervolgen aangewezen. Jan Petralia moest jammer genoeg na een ronde de strijd al staken. “Jammer, maar een oude blessure stak van bij de start terug de kop op. Ik vrees dat er niets anders op zit dan voldoende te rusten.”, aldus Jakke Petrol.

Angelo Vandecasteele Kalkar bike
Angelo Vandecasteele met Emilio Martin in achtervolging (foto: Philippe Durand)

Angelo, Vincent, Emmanuel en Jonathan hielden knap stand tijdens de eerste run. Vincent, die aan zijn eerste grote kampioenschap toe was, besloot vlak voor de wissel te versnellen om zijn straftijd op te nemen. Een goed plan, maar hij kwam net enkele seconden te kort om met het fietsen de aansluiting bij de kopgroep terug te vinden. Vincent was op achtervolgen aangewezen. “Net toen ik het gezelschap kreeg van een sterke Duitse atleet, miste ik een bocht en stond ik ineens naast het parcours. Ik moest even voet aan grond zetten en omkeren. Zo was ik terug op achtervolgen aangewezen.”, vertelde Vincent. De Zamaro-Wilier atleet viel terug in het volgend groepje waar hij Glen en Nicolas terugvond. Enkele pogingen tot samenwerking en ontsnapping in deze groep waren tevergeefs.

Van voor was het al snel duidelijk dat er geen maat stond op de Nederlandse belofte Jorik Van Egdom. In zijn eentje reed de atleet die in België uitkomt voor ETZ weg uit de kopgroep en nam een zeer ruime voorsprong. Hij kon de overwinning al ruiken en bleef met een sterk afsluitend loopgedeelte overeind. Een zeer knappe overwinning voor dit jong talent.

Jorik Van Egdom Kalkar
Jorik Van Egdom Europees kampioen (foto: Philippe Durand)

De strijd bij de beloften was dan al wel gestreden, bij de elites was het zeer spannend. “Toen de sterke Fransman Le Berre demarreerde, werd de groep op een lint getrokken. Hierdoor werd er veel risico genomen en ontstond er een val. Ikzelf zat gelukkig goed vanvoor en was samen met Le Berre, Benoit en Martin, (alle favorieten voor de titel), weg,” aldus Angelo.

Jonathan, die op dit moment nog volop in de running was voor het podium bij de beloften, was betrokken bij de val, had een serieuze smak gehad en moest de strijd staken.

Emmanuel nestelde zich in een tweede groepje met nog 3 concurrenten.

Bij het ingaan van het laatste lopen kreeg Angelo een tweede penalty aan zijn broek. Hij deed nog zijn uiterste best om een podiumplaats te grijpen, maar tevergeefs. Hij zette wel nog een snelle looptijd neer en bemachtigde een zeer verdienstelijke vierde plaats. Europees kampioen bij de elites werd de sterke Fransman Nicolas Benoit. Yohan Le Berre en Emilio Martin behaalden zilver en brons.

Emmanuel liep in de achtergrond naar een mooie 5de plaats. Vincent, die er toch nog op gebrand was om een goede prestatie neer te zetten tijdens de tweede run,  gaf zich nog helemaal en werd knap 10de elite. “Deze ervaring was een echte leerschool voor mij, maar ik ben uiteindelijk toch zeer tevreden met mijn prestatie en dit smaakt zeker naar meer!”, aldus Vincent.

Wayaffe Tilman Kalkar
Wayaffe en Tilman bij de beloften (foto: Philippe Durand)

Glen eindige op de 11de plaats. “Door een verkoudheid stond ik niet volledig fit aan de start. Op een EK moet je 100% zijn en dat was bij mij niet het geval,” vertelde Glen. Jerome was gedurende de hele wedstrijd op achtervolgen aangewezen en kwam als 21ste over de meet.

Onverwacht behaalde België toch nog een knappe podiumplaats: Nicolas Tilman streed in de achtergrond voor wat hij waard was en veroverde de bronzen medaille bij de beloften. Een knappe prestatie!

EK Kalkar 2016