Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Gemengde gevoelens bij BK Ploegen in Doornik
Nieuws

Gemengde gevoelens bij BK Ploegen in Doornik

Zamaro Wilier Doornik 2016 fiets
De latere kampioenen Zamaro Wilier op de fiets (foto: Katrien Decru)

Het BK ploegentriatlon was meteen ook de eerste manche van de tweede editie van de T3 series. Om organisatorische redenen werd er afgeweken van de historische 1 Mei, maar achteraf gezien was niemand daar rouwig om. De organisatie kon rekenen op schitterend weer en zo beloofde dit een prachtige editie te worden. Toch zou de dag eindigen met een grote teleurstelling bij een aantal ploegen. Dit betekent echter niet dat er met SMO-Specialized bij de dames en Zamaro-Wilier bij de heren geen nieuwe sterke kampioenen gekroond werden…

Atriac had heel wat te verdedigen nadat zij vorig jaar zowel bij de vrouwen als bij de mannen de overwinning konden grijpen. Het waren de T3 dames van BrTC die de spits mochten afbijten. De andere vrouwenploegen zouden met een tussenpose van 2′, volgens plaats op het BK ploegen vorig jaar, volgen. De ploegen met ambities voor winst waren KTT-Zamaro, ITC-EFC, SPTC-185, SMO-Specialized en Atriac. Het waren de dames van SMO die de snelste zwemtijd wisten neer te zetten en zich daarbij vrijwaarden van een voorsprong van 10″ op SPTC-185 en 15″ op Atriac.

Atriac dames Doornik 2016
De Atriac dames pakken het zilver (foto: Katrien Decru)

Tijdens het fietsnummer wist SPTC-185 hun achterstand goed te maken op SMO. Zij begonnen met ongeveer geen verschil aan het afslotende loopnummer. Atriac volgde op 25″. SMO wist zijn leidersplaats te behouden, maar moest zich nog wel reppen voor de aanstormende Atriac Ladies. Het uiteindelijke verschil bedroeg slechts 9″. SPTC-185 konden een derde plaats net niet vast houden. De dames van ITC-EFC vervolledigden het podium. Opmerkelijk was dat het dames team van TDL-Verbinnen Sport gediskwalificeerd werd wegens het niet opnemen van een penalty. Maar hier later meer over.

SMO dames Doornik 2016
De SMO-Specialized dames pakken nipt de titel (foto: Katrien Decru)

Na de dames was het de beurt aan de heren. Ook hier waren het ongeveer dezelfde teams die podium ambities koesterden: Atriac, KTT-Zamaro en SMO-Specialized. Maar ook TriGT-Arena, SP&O – No Drugsteam en LTTD-Oil Service moesten in de gaten gehouden worden. Ook bij de mannen was het SMO die als eersten uit het water kropen. Op slechts 5″ volgden Atriac en een verrassend sterk Accent-Tribe. Maar ook SP&O en KTT waren niet ver, zij volgden op 10″ en 15″. SMO wist ook het sterkste fietsnummer
neer te zetten en bouwde daarmee zijn voorsprong uit tot 20″ op Atriac
en 35″ op KTT. De andere ploegen verloren bijna 1′.

Het onwaarschijnlijke gebeurde en een historisch sterk lopend Atriac zakte tijdens het lopen door het ijs. Zo kon SMO naar de overwinning lopen. KTT zou een tweede plaats grijpen. SP&O kon met een sterk loopnummer beslag leggen op de derde plaats.

En toen kwam het verdict. SMO werd gediskwalificeerd wegens het niet nemen van hun penalty. Maar zij waren niet de enigen. Ook onder andere LTTD-Oil Service en NLT-Joli waren hetzelfde lot beschoren. De top-5 van de wedstrijd werd volledig overhoop gegooid. Het Zamaro-Wilier team van KTT werd uiteindelijk Kampioen van België.

Podium Doornik 2016
Een overvol podium in Doornik (foto: Katrien Decru)

Hebben we door heel dit gebeuren een slechte kampioen? Nee dat zeker niet, KTT bestaat uit zeer sterke, relatief jonge en ambitieuze atleten die zeker en vast recht hebben op deze titel. Toch, en we citeren hier Adam Lambrechts van KTT: “de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat SMO vandaag sterker was”.

De gevolgen voor de T3 series zijn erg groot. De gediskwalificeerde ploegen pakken bij deze elk nul punten op de eerste manche van de T3 series en zien hun kansen op eind-winst tot ongeveer nul gereduceerd. Hierdoor blijft een mooi initiatief als de T3 series onthoofd achter.

Simon De Cuyper vond de penalty terecht, maar was vooral ontgoocheld over de slechte aanduiding van de penaltybox. “We gingen er van uit dat de titel binnen was, totdat we na de finish te horen kregen dat onze ploeg een penalty (15 seconden tijdstraf) had opgelopen. En aangezien we deze penalty niet genomen hadden, tijdens de race, we dus gediskwalificeerd werden…

SMO Specialized Doornik 2016 fiets
SMO-Specialized met Simon De Cuyper (foto: Katrien Decru)

Zeer zuur. De penalty zelf valt niet te betwisten, regels zijn nu eenmaal regels. Maar de penaltybox en het bord waarop de ploegnummers met een penalty aangebracht waren stond zeer slecht geplaatst. De enige drankbevoorrading op het traject stond toevallig ook vlak voor de box, net als het startvak voor het looponderdeel. We waren dan ook niet de enige ploeg die met een DSQ uit de race verdween omdat ze hun penalty niet hadden opgemerkt. Daarbij kwam dan nog eens dat op het moment dat onze ploeg daar passeerde er een andere ploeg in de strafbox stond, waardoor het bord gewoon niet zichtbaar was… In internationale races staat het bord voor de strafbox, zodat dit goed zichtbaar blijft, ook wanneer atleten hun penalty nemen…

Veel voer voor discussie na de race uiteraard… En een zoveelste historie waar er eigenlijk geen winnaars bij zijn… Ook een “topcompetitie” die op deze manier onthoofd is, want voor onze (en enkele andere) ploeg(en)is een deftig klassement halen in de T3 competitie nu niet meer mogelijk… En is de meerwaarde om dit seizoen nog aan het circuit deel te nemen dan ook zeer beperkt?” aldus Simon.