Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Boterenbrood houdt genoeg over op Heemeryck
Nieuws

Boterenbrood houdt genoeg over op Heemeryck

Pieter Heemeryck wint Bilzen 2016
Pieter Heemeryck wint in Bilzen (foto: Caroline Dhondt)

De iLumen 111 van Bilzen heeft zondag de verwachtingen meer dan ingelost, al zorgde een ontketende Danne Boterenbrood ervoor dat de spanning om de battle of the sexes al erg vroeg verdween. Ze haalde vlot de bonus van 1.000 euro binnen. Zo kon Pieter Heemeryck zich helemaal focussen op zijn strijd met Bas Diederen. De twee long distance toppers gingen tot 90 km fietsen gelijk op met niet heel ver achter hen titelverdediger Stenn Goetstouwers. Helaas geen Seppe Odeyn (ziek) en Martijn Dekker (geblesseerd) in Bilzen. Ook titelverdedigster Xenia Luxem (kuitblessure) ontbrak.

Bij de vrouwen was Danne Boterenbrood de enige Nederlandse favoriete die tot op het eind standhield. Een geblesseerde Sarissa de Vries had in het zwemmen de debatten geopend en ging in de eerste twee fietsronden aan kop met Boterenbrood. De laatste ronde koos de SMO-Specialized atlete het hazepad. De Vries besliste wegens haar blessure niet te lopen en stapte uit in de wisselzone. Eerder stapten tijdens het fietsen ook Ilona Eversdijk, Juriena De Vries en Laura Hak uit.  Zo lag de weg open naar de tweede plaats voor Stefanie Adam. De 185-Sportoase-Vaillant atlete is nog niet in topvorm maar kon dankzij een ruime voorsprong haar tweede plaats wel verzilveren. Derde werd de Nederlandse Heleen Zandstra. Die werd nog even op de hielen gevolgd door Ines Van Troyen, maar na een week ziekte bleek ze, nota bene op haar verjaardag, onvoldoende hersteld om uit te lopen. Ook zij stapte uit. Janien Lubben en straffe vijftiger Geke Venema vulden de top-5 verder aan.

Danne Boterenbrood haalt de Battle of the Sexes binnen (foto: Caroline Dhondt)
Danne Boterenbrood haalt de Battle of the Sexes binnen (foto: Caroline Dhondt)

De mannen mochten 33’10 na de vrouwen van start, op basis van het verschil tussen Goetstouwers en Luxem in 2015. Van die voorsprong knabbelden ze uiteindelijk 25 af zodat de battle of the sexes voor de tweede keer in de Urban Tri Sports 3Series naar de vrouwen gaat. Na de 1000 meter zwemmen kwamen Kjel De Hertog, Bas Diederen, Edo Van der Meer en Pieter Heemeryck als eersten uit het water, met 40″ later Stenn Goetstouwers, Adam Lambrechts en David De Grooff (die sterk fietste tot in de slotronde en nadien uitstapte). Op het vlakke parcours langs het kanaal (op 31 juli ook onderdeel van de Ironman Maastricht) namen Diederen en Heemeryck het initiatief. “Tot 90 km kon in Bas volgen,” vertelde Pieter ons. “Ik reed bijna constant dezelfde wattages, maar toch fietste Bas van me weg alsof het niks was. Indrukwekkend om zien.”

Met bijna een minuut voorsprong kwam Diederen als eerste in de wissel. Heemeryck liep het gat in de eerste loopronde dicht en schouder aan schouder namen de twee topfavorieten het keerpunt. Daarna moest Bas afhaken. Pieter liep zo naar zijn tweede zege op rij in de Urban Tri Sports 3Series en blijft comfortabel aan de leiding in de ranking. Stenn Goetstouwers mocht na een goed ingedeelde wedstrijd verdiend als derde mee op het podium. Vincent Van De Walle probeerde een tijd in zijn eentje in de achtervolging te gaan op de fiets, maar moest zich tegen een grote groep toch gewonnen geven, al verliep de wedstrijd heel fair en zagen we door de 15 meter-regel nauwelijks drafting tussen de atleten. Er werden dan ook nagenoeg geen penalty’s uitgedeeld. In het lopen bevestigde Vincent dat hij stilaan de aansluiting aan het maken is bij de toppers. Hij liep naar een knappe vierde plaats, voor Kjel De Hertog (ook een bijzonder knappe wedstrijd) en een breed glimlachende Edo Van Der Meer, die tweede Nederlander werd nadat hij zijn race bijna perfect ingedeeld had. Erik-Jan Spijkerman was de derde van de 188 Nederlanders in Bilzen. Hij pakte een elfde plaats, maar zonder leegloper vooraan en vier minuten tijdsverlies bij het herstellen daarvan, had een top-5 er zeker ingezeten.

Bas Diederen, 2de in Bilzen (foto: Caroline Dhondt)
Bas Diederen, 2de in Bilzen (foto: Caroline Dhondt)

Pieter Heemeryck was in de wolken: “Ik ben blij met een nieuwe zege na mijn twee mindere resultaten in Californië en Aix-en-Provence. Ik wist dat de vorm terug in stijgende lijn was, maar met een ervaren atleet als Bas Diederen aan de start wist ik ook dat het een zware race zou worden. Onlangs wist hij nog op het Zuid-Afrikaans kampioenschap als eerste van de fiets te komen dus het minuutje dat ik vandaag verlies daar kan ik best mee leven! Hopelijk kan ik nu in Geraardsbergen terug volledig voor de overwinning gaan zodat ik een optie kan nemen op winst in het eindklassement binnen de Urban Tri Sports 3Series! Maar eerst 200 procent focus op de 70.3 van Kraichgau waar ex-Wereldkampioen Sebastian Kienle, de huidige Europees Kampioen Boris Stein, Nils Frommhold en Bas Diederen als grootste namen werden aangekondigd.”

Dinsdag vindt u hier een video-interview met de winnaars, waarbij we groot nieuws hebben. Woensdag volgt het video-verslag van de 2de manche van de UrbanTriSports 3Series.

Triatlonwedstrijden.be · Uitslag Bilzen 111 2016