Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Van Riel stelt 4de OS-ticket veilig in Yokohama
Marten Van Riel op weg naar Rio (foto: Tommy Zaferes)
Nieuws

Van Riel stelt 4de OS-ticket veilig in Yokohama

Marten Van Riel op weg naar Rio (foto: Tommy Zaferes)
Marten Van Riel op weg naar Rio (foto: Tommy Zaferes)

Marten Van Riel is vanochtend Belgische tijd 19de geëindigd in de World Triathlon Series van Yokohama. Dat leverde hem voldoende punten op om nog drie plaatsen te stijgen op de olympic ranking. Met een 38ste plaats op de ranking is de atleet uit Loenhout nu definitief zeker van deelname aan de olympische triatlon in Rio. Jelle Geens sloeg de race in Japan over waardoor hij van de 30ste naar de 36ste plaats zakt in de ranking, maar dat was al meer dan voldoende voor kwalificatie voor Rio. Zo stuurt België voor het eerst in de geschiedenis vier triatleten naar de OS.

Yokohama betekende de laatste grote kans voor heel wat atleten om zich alsnog te plaatsen en voor een aantal landen werd het een nerveuze bedoening om te zien of ze recht zouden krijgen op 2 dan niet 3 startplaatsen. Nochtans kregen we een gesloten wedstrijd, zonder noemenswaardige ontsnappingspogingen. Vooral de Britten Benson en Bowden en de Noor Blummenfelt hielden het tempo tijdens de 40 km fietsen hoog in een peloton van meer dan 60 atleten. Onder hen Marten Van Riel, die als 14de in de eerste wisselzone toekwam. Deze keer kwam er geen breakaway van onze jonge landgenoot. Vorig jaar nog trok Van Riel in de aanval in Yokohama, maar hij schoof onderuit in de laatste bocht richting wisselzone. Dit jaar kwam de 185-Vaillant-Sportoase atleet wel heelhuids aan de start van het lopen.

Marten begon moeizaam, maar kwam in de laatste 5 km wel op stoom en liep voor het eerst in zijn WTS-carrière onder de 31′. Het leverde hem opnieuw een top-20 op, voor de 6de keer al dit seizoen. Vooraan zorgde Kristian Blummenfelt voor de verrassing van de dag. De eerste 5 km ging hij redelijk vlot mee in het spoor van Mario Mola. In de slotronde versnelde de Spanjaard, op weg naar zijn derde WTS-zege van 2016. De Mexicaan Crisanto Grajales kreeg Blummenfelt nog te pakken en behaalde zijn eerste WTS-zilver ooit. Ook voor de Noor was het zijn allereerste podium na eerder al twee overwinning op World Cup niveau dit jaar.

Met Claire Michel en Katrien Verstuyft, die zich eerder vannacht plaatsten voor Rio, en Jelle Geens en Marten Van Riel brengt België in augustus vier triatleten in stelling, een unicum in de Belgische triatlongeschiedenis. Slechts 7 landen doen beter in Rio, met onder andere triatlonnaties Groot-Brittanië, Frankrijk, USA, Australië en Spanje. De mannen strijden op 18 augustus voor de olympische medailles in Rio, de vrouwen komen op 20 augustus in actie.

Yokohama M 2016