Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Coddens overwint de Citadel
Multisports

Coddens overwint de Citadel

Kris ACoddens <namur

De zenuwen waren gespannen bij de Belgen tijdens de allereerste Xterra Belgium. Bovendien werd in allerlaatste instantie de start verlegd van de voet van de Citadel naar bovenop de Esplanade. Boosdoener was de sterke stroming en het hoge debiet in de Maas. Dat speelde uiteindelijk in het voordeel van sterke loper Kris Coddens, maar die kreeg met Sam Osborne een stevige tegenstander.

De Nieuw-Zeelander was de enige die na de 4 km lopen kon volgen in het spoor van Coddens. “Ik probeerde tot drie keer toe Sam kwijt te spelen,” legde Kris uit, “maar hij kwam evenveel keer terug. Daarna besloot ik om samen met hem te fietsen. In het tweede deel van het mountainbikeparcours ben ik nog even doorgegaan en kon ik toch een gaatje slaan. Daarna was het zaak om stevig te blijven lopen, niet gemakkelijk op één van de zwaarste parcours van het Xterra circuit,” aldus Kris. Die droeg zijn overwinning op aan zijn familie. “En ik ben zeer tevreden om voor eigen volk te winnen. De sfeer in Namen was niet te geloven. Zoveel publiek, zo’n ambiance… Dit maken wij Belgen niet vaak mee in het Xterra circuit.”

Kris won bovenop de Citadel voor de Kiwi Sam Osborne en de Franse favoriet Francois Carloni. Sylvain Denis zette de Esplanade in vuur en vlam door als eerste Waalse atleet en tweede Belg te finishen op de negende plaats. Yeray Luxem werd na een zware wedstrijd veertiende en Jim Thijs vierde 10 jaar Xterra racing met een mooie 16de plaats. Zijn vriendin Elisabetta Curidorri kwam helemaal uitgeput over de streep in achtste positie, op ruime achterstand van de verwachte winnares.

Topfavoriete Helena Erbanova verpulverde de tegenstand en won vlot in 3u01’41. De Oostenrijkse Sabine Wasle werd meer dan 7 minuten later tweede. De Francaise Morgane Riou werd derde. De Nederlandse specialiste Maud Golsteyn begon sterk maar reed lek en verloor daardoor heel wat plaatsen. Zij pakte de zesde plaats overall bij de dames. Riikka Vreeswijk-Kelja werd 9de. Mandy Dammekens was de eerste Belgische op de 13de plaats.

Verder was er veel pech voor Tim Van Daele, die sterk begon, maar in 6de positie lek reed en geen reservemateriaal meehad in misschien wel zijn beste Xterra ooit. Ook Donavan Leyn had pech. Hij zat in de buurt van de Slovaak Tomas Kubek, kreeg toen al te horen dat hij met een lekke achterband stond in de wissel, al werd dat nog opgelost. Maar een astma-aanval dwong hem tot opgave. Hij was niet de enige die op het zware parcours op en rond de Citadel uitstapte.

De Xterra Belgium was een meer dan geslaagde editie, met een geweldige ambiance die smaakt naar meer. Een dikke pluim aan organisatoren Denis Detinne en Florian Badoux.

Namur Xterra 2016