Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wereldkampioene in Nederlands/Belgische Ironman
Daniela Ryf winnares in Roth (foto: Ingo Kutsche)
Nieuws

Wereldkampioene in Nederlands/Belgische Ironman

Daniela Ryf winnares in Roth (foto: Ingo Kutsche)
Daniela Ryf winnares in Roth (foto: Ingo Kutsche)

We mogen af en toe eens chauvinistisch zijn… Het is namelijk uniek in de wereld: een cross-border Ironman. Dus als de Ironman van Maastricht via onder andere de Hallembay en het fietsparcours van de 111 van Bilzen passeert, dan noemen wij dat graag een Nederlands/Belgische Ironman. Bovendien hebben ze in Maastricht groot nieuws: Daniela Ryf, wereldkampioene Ironman, komt naar Nederland. Het organisatieteam van de Ironman Maastricht bevestigde ons dat de Zwitserse zich ingeschreven heeft voor de tweede editie van de volledige triathlon. Daniela won dit weekend nog de Challenge Roth na een indrukwekkende prestatie. Opvallend is dat ze een week voor Maastricht ook in haar thuisland aan de start staat.

De Triple Crown winnares hoeft zich als wereldkampioene niet te kwalificeren voor Hawaii, maar ze moet minstens één volledige Ironman vervolledigen om in oktober in Kona aan de start te kunnen komen. Na haar 8u22’04 in Roth lijkt het ons haalbaar om twee weken later ook top te zijn in Maastricht. Groot is echter de verbazing nu blijkt dat ze volgende weekend eerst nog aantreedt in de Ironman van Zurich. Het is ons niet duidelijk of ze voor Maastricht heeft gekozen als extra back-up optie mocht het in Zurich misgaan, maar met haar huidige vorm is ze sowieso dé topfavoriete voor de winst op zondag 31 juli in Limburg.

Alexandra Tondeur als concurrente

Alexandra Tondeur wordt mogelijk haar grootste concurrente. De Belgische werd tweede dit jaar in de Ironman Lanzarote en legde zich met nieuwe coach Luc Van Lierde helemaal toe op Maastricht. Mary Beth Ellis is ook een atlete om rekening mee te houden. Op de startlijst staat nu nog Tine Deckers. De winnares van Ironman Nice heeft na haar tweede plaats in de IM UK voldoende punten verzameld voor kwalificatie en laat Maastricht links liggen. Ze komt volgende week aan de start van de allereerste Challenge Iceland. Voor Nederland komen kampioene halve Sarissa De Vries, Danne Boterenbrood en Tineke Van Den Berg aan de start.

Belgische mannen hofleverancier bij pro’s

Bij de mannen is titelverdediger Bas Diederen nog steeds de grote favoriet. Hij moet wel uitkijken voor een paar internationale toppers. Zo heeft ook Kyril Kotsegarov zich aangemeld. De Est won dit weekend nog de Ironman UK in Bolton. Markus Fachbach en Mike Schifferle zijn evenmin te onderschatten.  Bij de profs is België hofleverancier in de Ironman die deels ook over Belgisch grondgebied gaat. Op de Hallembay en in Bilzen kunnen de Belgische supporters uitkijken naar Wouter Monchy, Lucky Berlage, Michael Louys, Rob Bobbaers, Diego Van Looy, Olivier Esser en hardrijder Michael Van Cleven. Verder is er nog de thuisatleet Mark Oude Bennink, de kersverse Nederlandse kampioen halve triatlon. Samen met hem komen ook nog de broers Milan en Omar Brons aan de start, net zoals Erik-Simon Strijk.