Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Duatleten eren Benny Vansteelant – uitgebreid verslag
Duathlon

Duatleten eren Benny Vansteelant – uitgebreid verslag

vincent-bierinckx-start-torhout

Zondag brachten we al een erg kort verslag van het BK duatlon in Torhout. Ondertussen kroop speaker Gert-Jan D’Haene in zijn pen om een uitgebreider verslag te maken van de Memorial Benny Vansteelant. De duatlon begon met een indrukwekkende minuut stilte voor de aanvang van de wedstrijd om de grote kampioen Benny Vansteelant, die in 2007 om het leven kwam, te eren.

Ilse Geldhof domineert

Bij de dames geen verrassing en kunnen we kort en bondig zijn: ze kwam, ze zag en ze overwon. Ilse Geldhof kroont zichzelf opnieuw in Torhout tot Belgisch Kampioene Duatlon op de kwartafstand. Even duldde ze nog het gezelschap van teamgenoot Kim Nulens naast zich maar halverwege de eerste run moest ook Kim de rol lossen. Op de fiets toonde Ilse dat ze in een vorige cariere ook nog de Belgische titel behaalde in het wielrennen. Met een riante voorsprong kwam ze de wissel binnen en  kon zo onbedreigd haar triomftocht verderzetten. Na 1:57:49 was de Kampioene bij de dames gekend. Een zoveelste titel van een nu al rijkgevulde carrière!

Hoe eentonig de strijd om te titel was, des te spannender was de strijd om het zilver. In de eerste run verloren we al snel Karlien Claus die er door terugkerende blessure snel de brui aan gaf. Maar met Emma Claisse (trigt) had Kim nulens nog een kwade klante. Op de fiets haalde Emma de ETZ-atlete terug en de afsluitende run zou beslissen over de nummers 2 en 3. Na een voortdurend spel van haasje over trok Kim Nulens uiteindelijk aan het langste eind en kroonde zich zo tot Vice Kampioene. Met Emma Claisse kreeg dit BK een prachtige bronzen dame en  gouden belofte die met haar 18jaar een mooie toekomst tegemoet gaat. Noteer die naam alvast!

Twee op twee voor Bierinckx

De heren maakten  de strijd om de Belgische titel in Torhout er een van  om van te smullen. Hoe perfect het voor ETZ liep bij de dames, des te dramatischer werd het voor de groen-witte brigade bij de heren.  Al snel verdwenen Jan Vervaet en Kurt Jurgens uit de strijd door blessureleed. Geen BK bij de Senioren of bij de Heren 50 dus. En Nadat Julien Brazy bij een valpartij op de fiets ook de strijd moest staken zat er niemand van het ETZ team nog in de kop van wedstrijd.

torhout-duatlon

Wie wel positief opviel was Emmanuel Lejeune die  na een indrukwekkende eerste run als eerste de wissel bereikte. Maar kort daarna volgde al meteen de groep met alle favorieten. Al snel moest Emmanuel op de fiets de rol lossen want de rest zag natuurlijk het gevaar als ze met deze man naar de finish moeten. De kopgroep loste elkaar voor geen vin en met een 7-tal doken ze de wissel binnen. Al snel werd duidelijk dat het een 2-strijd zou worden tussen Angelo Vandecasteele en Vincent Bierinckx. Vincent, die zich 3 maanden eerder al kroonde tot BK op de sprintafstand, beschikte over het beste eindschot en behaalde zo een nieuwe Belgische titel. Angelo Vandecasteele werd meer dan verdienstelijk 2de. Glen Laurens werd door een knappe remonte in de laatste ronde beloond met de 3de en laatste podiumstek voor Tim Van Hemel en Jan Petralia.

Ook mooi was de zege van thuisatleet Jürgen Boterberge bij de Masters A, die zich zo in zijn Torhout tot BK kroonde in zijn leeftijdscategorie.

Sterke jeugdprestaties

Dit jaar was Torhout opnieuw het strijdtoneel van de duatleten en vanaf 2016 kan de jeugd daar nu ook mee van genieten. De Memorial Benny Vansteelant, onder leiding van Joerie Vansteelant en Diederik Derijcke, huisvest nu ook jeugdwedstrijden die deel uitmaken van de Nationaal Jeugdcircuit.

Bij de heren jeugd C werd het een 2-strijd tussen het EFC-ITC duo Alec Segaert en Viktor Rooze. Uiteindelijk toonde Alec zich de sterkte en pakte zo de overwinning. 3 dames vochten in de laatse anderhalve kilometer om de zege waar Laure Van Snick mocht zegevieren. Bij de Jeugd B  was er zowel bij de dames als bij de heren sprake van absolute dominantie. Lotte Vandekerckhove en Rik Malcorps namen in Torhout resoluut de zege. Ook Bij de jeugd A stond er geen houden op Remi Demyttenaere, hij knalde overtuigend naar de zege in de memorial. Arianna Spinelli kwam als eerste de wissel binnen, enkele seconden voor Alexia Delheusy. Maar op de fiets stond er geen houden op Arianna, waar ze de basis legde voor haar zege. Arnaud Mengal klokte op elke discipline de snelste tijd en met een indrukwekkende laatste run werd  hij dan ook de logische winnaar bij de Junioren. Ook Karlien Dewaele kende weinig moeite met de tegenstand en kroonde zich als winnares bij de Dames Juniores.

Lorenz Claeys wint sprint

lorenz-claeys-torhout

Ook stond er tussen de jeugdwedstrijden en het BK kwart nog een recreatieve sprintduatlon op het programma tijdens de memorial Benny Vansteelant. Gerry Verhaert beschikte over de snelste loopbenen maar op de fiets moest hij zich toch de meerdere erkennen in Lorenz Claeys. Ondanks een sterke slotrun moest Gerry tevreden nemen met een 2de plaats na de winnende lorenz Claeys. Even later maakte Alexander claeys het feestje compleet voor de ‘Claeys-aanhang’ door de 3de plaats te grijpen.

Bij de dames ging Elien Danneels er als eerste van door. Op de fiets stond er echter geen maat op Claire Thomas die minuten wegreed van de tegenstond en ze gaf deze bonus dan ook niet meer uit handen. Ze liep zo gecontroleerd naar de zege. Ook Hannelore Hoste ging in het fietsonderdeel over Elien en bij de finish hield de kersverse ETZ-atlete nog een handvol seconden over op de sterk terugkerende Elien Danneels om zo de 2de plaats te grijpen.