Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zaterdag is triatlon even groot als voetbal
Nieuws

Zaterdag is triatlon even groot als voetbal

3athlon-redactie-hawaii

Nog 1 week en dan is het zover. Vergeet de UrbanTriSports 3series, vergeet de T3 Series, vergeet de WTS en de Olympische Spelen… Zaterdag trekken we naar de bakermat van de triatlonsport, naar de enige wedstrijd die er echt toe doet: het WK Ironman in Hawaii. Dat is althans wat de doorsnee sportliefhebber denkt als we het over triatlon hebben, maar dat is ook wat veel echte triatlonfans voor ogen hebben. En wij hebben de cijfers om het te bewijzen… Op 8 oktober is triatlon voor 1 dag (en nacht) even groot als voetbal in België… Ook 3athlon.be zwicht overigens voor de Kona Fever en heeft zijn redactie opgetrokken in het hart van Kona, met zicht vanop onze lanai op het keerpunt van het zwemonderdeel…

Vorig jaar trok 3athlon.be voor de tweede keer naar Kona, maar we brachten voor het eerst een live coverage van de Belgen in Kona. Het leverde ons een absoluut record aantal bezoekers op. Maar liefst 24.524 mensen lazen de berichtgeving op zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2015. En dus was, kort door de bocht, de Ironman van Hawaii voor 1 nacht even populair als voetbal in België. Om dat te bewijzen hebben we even de tabel van het gemiddelde aantal toeschouwers in de Jupiler Pro League 2015/2016 er bij gehaald. Alleen Club Brugge scoorde (gemiddeld) over het seizoen beter dan de Ironman van Kona. Zelfs Standard, AA Gent en Anderlecht hebben gemiddeld minder volk in hun stadion zitten dan het aantal bezoekers dat onze site over de vloer kreeg.

supportersaantallen-voetbal

We weten het, het is een beetje een kromme vergelijking en we moeten het even in het juiste perspectief plaatsen. Want niet elke voetbalfan trekt naar het stadion en de absolute aantallen in supporters die vorig jaar naar Kona trokken, lagen ver onder de cijfers hierboven. Bovendien ging het bij ons over twee dagen (met dank aan het tijdsverschil van twaalf uur). Puur objectief bekeken, hadden we 12.907 bezoekers, waarvan 8.767 unieke bezoekers. Met het eerste doen we beter dan STVV en KV Mechelen, met het tweede laten we alsnog de helft van de eersteklasse clubs achter ons.

Geen wonder dan ook dat triatlon in oktober plots populair is bij de Belgische media. Veel heeft te maken met de Belgische geschiedenis van Hawaii, met Luc Van Lierde die twee keer won en Frederik Van Lierde die in 2013 de zege pakte. Tel daarbij nog de vele podiumplaatsen en top-10 noteringen en België mag zich terecht een land van Ironmannen en -vrouwen noemen. Sterker nog, voor het gros van de Belgische sportliefhebbers en zelfs voor de gewone man en vrouw in de straat staat triatlon synoniem met Ironman. Als ze al weten dat het over de combinatie zwemmen, fietsen en lopen gaat (soms hebben ze het niet in de juiste volgorde, maar we zijn vaak al blij dat ze de juiste drie sporten kennen), dan is er vaak maar één wedstrijd die ze kennen.

We zagen het deze week nog bij Van Gils & Gasten. Toen Lieven, nochtans vroeger een notoir sportjournalist, het had over het recordaantal ’triatlons’ dat Marino Vanhoenacker gewonnen had, zal Joke Coysman zich ongetwijfeld even in haar koffie verslikt hebben. Die won in 2014 maar liefst 19 wedstrijden. Maar daar zat geen enkele Ironman bij en is dus minder interessant voor de pers. Het gaat ons overigens niet om de prestaties van Bink en Madam 19, die niet te vergelijken zijn, maar gewoon over het feit dat triatlon in de uitzending louter een synoniem was voor Ironman. Wel mooi dat Sofie Goos nog begon over die ene Ironman van Bink in Nieuw-Zeeland. Alleen hier viel te lezen dat Marino op papier 16 Ironman zeges heeft, maar die bewuste race in Nieuw-Zeeland werd ingekort tot een halve. Dus bedankt Sofie om ons indirect te droppen op de openbare omroep 🙂

Wij bereiken met 3athlon.be al jaren een groot aantal triatlonfans. Toegegeven, het blijft een niche-publiek dat in schril contrast staat met de voetbal- en wielersupporter. Op 8 oktober rekenen we opnieuw op een massa volgers. En als we ondertussen één ding bereikt hebben vorig jaar in Kona, dan is het wel dat de Vlaamse media plots ook meer aandacht heeft voor de age groupers. Niet alleen voor de sportieve prestaties, waarvoor we rekenen op onder andere Barry Schrooyen, Sam Gydé, Sam De Bruyn, Christopher Loose, Maarten Seghers en Kevin Van Oevelen. Nee, ook voor de atleten met een verhaal. Zoals Isabelle De Wulf, die twee keer haar ventje Peter Laureyns ging steunen in Kona maar dit jaar de rollen omdraait. Zoals Eli Iwens, onze ouderdomsdeken die bij de M75 voor een podium gaat. Zoals Christian Meuser, die voor de 16de keer in Kona aan de start staat…

U mag alleszins op ons rekenen om de komende dagen al die verhalen te brengen en ze één voor één in de picture te zetten, live op 8 oktober.