Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Allereerste Iraanse finisht in Hawaii
KAILUA KONA, HI - OCTOBER 08: Shirin Girami #151 of Iran reacts after crossing the finish line in the 2016 IRONMAN World Championship triathlon on October 8, 2016 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for Ironman)
Hawaii

Allereerste Iraanse finisht in Hawaii

KAILUA KONA, HI - OCTOBER 08:  Shirin Girami #151 of Iran reacts after crossing the finish line in the 2016 IRONMAN World Championship triathlon on October 8, 2016 in Kailua Kona, Hawaii.  (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for Ironman)
KAILUA KONA, HI – OCTOBER 08: Shirin Girami #151 of Iran reacts after crossing the finish line in the 2016 IRONMAN World Championship triathlon on October 8, 2016 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for Ironman)

Op de Ironman in Hawaii heeft Shirin Gerami geschiedenis geschreven. Ze is de allereerste triatlete die voor Iran deelnam aan de wereldkampioenschappen in Kona. Na 13u11’07 bereikte ze onder luid applaus de finish van de meest mythische triatlon ter wereld, met hoofddoek en de armen bedekt, maar ook met een big smile op haar gezicht. Haar deelname hing namelijk lang aan een zijden draadje.

Om als sporter uit Iran een visum te krijgen voor de Verenigde Staten is geen evidentie. Pas een week voor de wedstrijd kreeg ze van de president van Iran zelf groen licht om naar Hawaii te trekken. Het is de rode draad geworden doorheen haar carrière. Officieel is het namelijk verboden voor vrouwen om aan triatlon te doen in Iran. Toch trok Shirin haar stoute schoenen aan om een deelname aan het WK triatlon over de olympische afstand in Londen af te dwingen in 2013. Ze reisde af naar Hyde Park ook al hadden de autoriteiten haar bevestigd dat ze geen startbewijs van de Iraanse federatie zou krijgen. Zelfs een meeting in Hyde Park met de ITU liep op een sisser af omdat haar nationale federatie de ITU had gecontacteerd met de eis om haar onder geen enkele voorwaarde te laten deelnemen voor Iran. Een dag voor de wedstrijd kreeg ze uiteindelijk toch permissie van de Iraanse federatie om te starten.

KAILUA KONA, HI - OCTOBER 08:  Shirin Girami #151 of Iran reacts after crossing the finish line in the 2016 IRONMAN World Championship triathlon on October 8, 2016 in Kailua Kona, Hawaii.  (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for Ironman)
KAILUA KONA, HI – OCTOBER 08: Shirin Girami #151 of Iran reacts after crossing the finish line in the 2016 IRONMAN World Championship triathlon on October 8, 2016 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for Ironman)

Ook nu weer werd het een hele opgave om een visum te krijgen voor de US, om de geschikte triatlonkledij te vinden die overeenkomt met de Iraanse voorschriften, om te kunnen starten in Kona. Deze keer had ze wel een sterke ambassadeur in de Ironman organisatie zelf, die haar volop steunde. En met succes. Een week geleden kwam het verlossende bericht van de regering, van de hoogste top van het land zelf. Zaterdagochtend stond ze tussen de 2.300 atleten aan de start en meer dan 11 uur later was ook zij een Ironman.